Cum se pozitioneaza USL fata de deciziile luate la Bruxelles si fata de comasarea alegerilor? ​​Senatorul PSD, Dan Sova, a discutat online cu cititorii HotNews.ro 

de redactia     HotNews.ro
Luni, 12 decembrie 2011, 12:17 Actualitate | Politic


Dan Sova
Foto: HotNews.ro
USL s-a declarat de acord cu implementarea in Romania a deciziilor luate la Bruxelles si modificarea Constitutiei, dar numai cu Guvern de tehnocrati si alegeri anticipate. Cum explica liderii PSD aceasta decizie? Senatorul PSD, Dan Sova, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.

Nota Redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 popcorn monta

  usl declara ca parlamentul e ilegitim si trebuie alegeri parlamentare...dupa ce veti castiga alegerile anul viitor,daca vor fi parlamentari care migreaza,veti declara parlamentul ilegitim si veti face alegeri anticipate?

  • Dan Sova

   Noi vrem sa modificam Constitutia si in modificarea Constitutiei se va regasi sanctiune clara pentru traseismul politic: pierderea mandatului, asa cum este reglementat si in cazul primarilor.

 • Întrebarea nr. 2 ion b.

  Ce va face PSD, avand in vedere ca guvernul isi va angaja raspunderea pentru comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012? La inceputul saptamanii, dvs. declarati ca "Opozitia accepta comasarea doar daca aceasta se produce prin devansarea parlamentarelor, adica prin alegeri parlamentare anticipate". Iata ca sunt sanse sa nu fie asa, care este pozitia PSD in acest context?

  Va multumesc!

  • Dan Sova

   Uniunea Social Liberala va introduce motiune de cenzura impotriva Guvernului pe comasare si, bineinteles, va ataca la Curtea Constutionala proiectul de comasare. Deci vom uza de toate mijloacele politice si parlamentare pe care le avem la dispozitie. De asemenea, vom duce o actiune de constientizare a opiniei pulbice in ce priveste riscul derapajului legat de prelungirea mandatelor alesilor locali fara respectarea regulii care functioneaza din 2001, anume ca aceste mandate nu pot fi prelungite decat in caz de dezastru natural, cataclism sau razboi.

 • Întrebarea nr. 3 Gigi Kent

  1) Considerati sau ati luat in considerare posibilitatea ca decizia USL-ului de a lega prevederea deficitului bugetar in Constitutie de alegeri anticipate sa fie vazuta de populatie ca un santaj si un interes pur electoral al USL?
  2) Sunteti pregatiti (cei care vor merge la consultari la Cotroceni) sau veti fi luati pe nepregatite de faptul ca dl. Presedinte nu va vorbi doar despre deficitul bugetar ci de toate celelalte propuneri (aberante din punctul meu de vedere) anterioare - intarirea atributiilor prezidentiale, monocameralism, dizolvarea judetelor, schimbarea procedurilor pentru suspendarea presedintelui / dizolvarea parlamentului, prezumarea caracterului ilicit al averilor etc etc

  • Dan Sova

   1. Nu este vorba de nici un santaj, este vorba de o propunere politica normala in cinci pasi, care vizeaza crearea unui comitet anti-criza putere-opozitie-Banca Nationala, votarea de urgenta a unei legi care sa prevada limitele de deficit bugetar si datorie publica, numirea unui guvern de tehnocrati pentru organizarea alegerilor anticipate, organizarea alegerilor anticipate si modificarea Constitutiei. Vreau sa precizez ca regulile privind deficitul bugetar si datoria maxima sunt prevazute in tratatele fundamentale la care Romania a aderat, mai exact au fost introduse in tratatul de la Maastricht din 1992 si, spre deosebire de administratia Basescu-Boc, care a avut deficit bugetar de 7, 3% in 2009, 6, 5% in 2010, administratia PSD in perioada 2002 - 2004 a avut deficit bugetar de 2, 7% in 2002,
   2, 3%in 2009 si 1, 1% in 2004, an de alegeri, cu crestere economica 8, 4% facuta fara imprumuturi. Precizam de asemenea ca ideea modificarii Constitutiei este o idee pur electorala a presedintelui Basescu, instrumentul corect Constitutional fiind, in conformitate cu art. 148, o lege de punere in aplicare a viitoarei intelegeri europene care va avea probabil loc in martie 2012. Ne-am exprimat nu numai disponibilitatea dar si dorinta expresa de a avea un instrument care sa consacre si cu sanctiuni respectarea disciplinei financiare. Problema nu este la noi, problema este la PDL, care nu va mai putea nici sa distribuie bani catre primariile PDL pe criterii politice, nici sa alimenteze coruptia din fondul de rezerva bugetara si nici sa-si cumpere parlamentarii cu 100 de mii de euro ca sa voteze legea bugetului.

   2. Suntem pregatiti sa mergem la consultari cu presedintele Traian Basescu, dar speram ca la aceste consultari sa nu participe UNPR ci premierul Emil Boc si unde sa discutam in mod concret care sunt avantajele dar si consecintele pentru Romania ale intrarii in acest acord.

  • Dan Sova

   Intalnirea de la Cotroceni va fi insa doar inceputul, pentru ca presedintele va trebui sa-si sustina punctul de vedere in fata Parlamentului Romaniei asa cum s-a angajat la Bruxelles in fata liderilor europeni.

 • Întrebarea nr. 4 Radu

  Un guvern tehnocrat este unul numit si nu ales de popor. El nu este raspunzator nici macar in fata celor care l-au investit. Experienta Greciei si Italiei arata ca asemenea guverne nu se sinchisesc de binele poporului ci doar de acela al marilor bancheri. In cine ati avea de fapt incredere?

  • Dan Sova

   In situatia de fata, un guvern de tehnocrati este necesar, asa cum a fost numit si in Italia pentru o perioada scurta de timp in vederea organizarii alegerilor anticipate. Guvernul de tehnocrati apare ca necesitate atunci cand partidul caruia i s-a inmanat dreptul de a guverna, in cazul de fata PDL, a esuat in politica aplicata iar presedintele Basescu nu este de acord cu desemnarea unui premier de la opozitie. Tehnocratii desemnati intr-un asemenea Guvern pot fi propusi si de presedentie si de Guvern si de Banca Nationala si de Parlament, urmand ca ulterior, ca orice alt guvern, membrii desemnati impreuma cu programul de guvernare pe termen scurt sa se prezinte in fata comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Guvernul de tehnocrati este posibilitatea prin care putem ajunge la alegeri anticipate, un Parlament legitim si modificarea Constitutiei.

 • Întrebarea nr. 5 CCC

  Ve vota sau nu veti vota noile modificari ale constitutiei impuse de deciziile de la Bruxelles? As vrea un raspuns simplu, fara nici un "dar". Din punctul meu de vedere nu aveti trebuie o hotarare clara fara nici un fel de scuze.

  • Dan Sova

   Deciziile de la Bruxelles le vom vota pentru a fi implementate. Implementarea lor insa nu are legatura cu modificarea Constitutiei. Procedura pentru implementarea lor este prevazuta in art 148 din Constitutie, care prevede votarea unei legi care are nevoie de o majoritate de 2/3 din Parlament. O asemenea lege o vom vota imediat dupa aparitia si semnarea tratatului in luna martie 2012.

 • Întrebarea nr. 6 R. Calinescu

  Punctual, daca tot vorbiti de un guvern tehnocrat, fara sa-mi dati detalii sau sa-mi motivati alegerile, as vrea sa-mi spuneti pe cine vedeti:

  1. Primul ministru?
  2. Ministrul Justitiei?

  • Dan Sova

   Nu ma pot pronunta

 • Întrebarea nr. 7 me

  1 - de ce partidele (si aici nu ma refer neaaparat la PSD, PNL) nici acum cand ar trebui sa fie unite, nu o fac si nu reusesc sa treaca peste rivalitati?
  2 - de asemenea de ce toate partidele refuza sa accepte sau sa sprijiene lucrurile bune facute de rivalii lor?
  cred ca asta este unul din marile motive pentru care nu reusim deloc sa avansam.

  • Dan Sova

   1. USL sprijina implementarea deciziilor luate la Bruxelles pe calea procedurii prevazute in art. 148 din Constitutia Romaniei.

 • Întrebarea nr. 8 Marian-John

  1. De ce ar avantaja alegereile anticipate PSD-ul, si pana la urma cand ar trebui sa aiba loc aceste alegeri anticipate?

  2. Vorbiti de un guvern de tehnocrati. Cine sa faca parte din acest guvern si cine sa faca nominalizarile? Sa le faca USL-ul dupa castigarea alegerilor sa vina propuneri de la toate partidele pentru fiecare minister, pe cine aveti in minte pentru functia de premier?

  Va multumesc,

  • Dan Sova

   1. Alegerile anticipate nu avantajeaza PSD sau USL. Alegerile anticipate avantajeaza poporul roman. In acest moment, realitatea este una simpla: poporul a votat in anul 2008 pentru PSD si PNL in proportie de 60%. In urma traseismului politic care a avut la baza cumpararea de parlamentari sau santajarea acestora cu dosare, PSD si PNL au astazi 49% in Parlament. Exista o discrepanta uriasa intre votul poporului si realitatea din Parlament realizata cu mijloace nedemocratice si care n-au avut legatura cu vointa exprimata prin vot. Mai mult decat atat, in acest moment Romania este guvernata de un partid care ia cu greu 12 - 13% (PDL), de un partid de 5% (UDMR) si de un partid care n-a participat in alegeri si care nu trece de 1% in nici un sondaj format din oameni cumparati sau santajati (UNPR).

   2. Am raspuns mai sus

 • Întrebarea nr. 9 gigi

  1. Cand o sa faceti publice resursele de finantare a cresterilor de pensii si salarii pe care le-ati anuntat? De unde le dati?

  2. Recunoasteti ca parlamentul a fost nelegitim de 20 de ani? Fiecare perioada parlamentara a avut parlamentari plecati dintr-un partid in altul.

  3. Dvs de ce va sustineti coruptii? De ce nu faceti ca PDL care isi elimina coruptii din partid si nu se duc sa faca miting pentru fiecare in parte?

  • Dan Sova

   1. Am conditionat votarea bugetului de scaderea urmatoarelor cheltuieli: 50% din cheltuielile cu bunuri si servicii ale autoritatilor administratiei publice, renuntarea la PNDI administrat de doamna Udrea si care este o risipa de 4 mld de euro pentru drumuri rurale care nu duc nicaieri si care nu este nimic altceva decat un mijloc de a fura bani de la buget, interdictia utilizarii fondului de rezerva bugetara altfel decat pentru catastrofe sau cataclisme. Reamintim ca in anul 2010 si 2011 s-a cheltuit in fiecare an peste un mld de euro din fondul de rezerva bugetara pentru finantarea coruptiei sau finantare pe criterii politice.

   2. Este adevarat ca in fiecare perioada parlamentara au fost parlamentari care au plecat de la un partid la altul dar niciodata traseismul politic nu a modificat rezultatul votului popular si nici nu a influentat partidele care s-au aflat la guvernare.

   3. Noi nu sustinem nici un fel de corupt. Am avut un singur caz de banuiala asupra domnului Severin, pe care l-am tratat cu toata responsabilitatea.

 • Întrebarea nr. 10 Codrin Marian

  1. As dori sa stiu de ce se opune USL comasarii alegerilor. Ati facut un calcul cate procente ati pierde per total cu comasarea alegerilor? Ce semnale aveti din teritoriu de la baza partidului fata de comasarea alegerilor?

  • Dan Sova

   1. Ne opunem comasarii alegerilor fara sa fi facut vreun calcul in ce priveste procentele. Ne opunem pentru ca suntem o tara europeana si exista criteriile de democratie de la Copenhaga care, in cazul comasarii alegerilor, nu se respecta, exista deciziile comisiei de la Venetia, care nu permit comasarea alegerilor. Pentru o buna informare e bine de stiut ca nici o alta tara europeana alegerile locale nu se comaseaza cu cele parlamentare. Ne opunem pentru ca alegerile locale se refera la administrarea comunitatilor locale in timp ce alegerile parlamentare se refera la politica economica, sociala si fiscala nationala astfel ca nu se poate face campanie electorala vorbind in acelasi timp despre masurile de incurajare a investiilor straine si despre extinderea retelei de canalizare. Nu in ultimul rand alegatorii vor fi nevoiti sa voteze pe sase buletine de vot. Ceea ce in opinia tuturor expertilor, deci nu a politicienilor, este de natura a afecta exercitarea dreptului de vot asa cum este prevazut in Constitutie.

 • Întrebarea nr. 11 adi

  Domnule Sova,
  -aveti argumente beton pentru a contracara asumarea de joi?
  - argumentatia de pana acum asupra a ceea ce veti face daca USL:-ul preia puterea este la fel de subtire - dar abundenta si cu aceleasi cuvinte - ca pentru debarcartea din fruntea Senatului a lui M Geoana. Ne asigurati ca si noi, talpa tarii, o sa traim decent cand veti guverna, sau polarizarea va continua sa se adanceasca?
  - va fi promovat un stat social?
  Multumesc

  • Dan Sova

   Va putem asigura ca atunci cand vom guverna in Romania se va trai decent si cu siguranta nu se va mai fura din banul public. Pot sa va spun ca Romania este in conformitate cu Constitutia stat social si, deci, la putere fiind, USL-ul nu va face decat sa aplice Constitutia. Faptul ca presedintele Basescu si guvernul Boc astazi ignora faptul ca atat Romania cat si Europa conform tratatelor fundamentale sunt o tara sociala respectiv un spatiu social este o chestiune de pozitionare politica, care a avut intotdeauna in centru dispretul fata de oameni si dezinteresul fata de nevoile lor.

2751 vizualizari

 • buna ziua. (Luni, 12 decembrie 2011, 12:28)

  popcorn monta [utilizator]

  usl declara ca parlamentul e ilegitim si trebuie alegeri parlamentare...dupa ce veti castiga alegerile anul viitor,daca vor fi parlamentari care migreaza,veti declara parlamentul ilegitim si veti face alegeri anticipate?
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:02)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui popcorn monta

   Noi vrem sa modificam Constitutia si in modificarea Constitutiei se va regasi sanctiune clara pentru traseismul politic: pierderea mandatului, asa cum este reglementat si in cazul primarilor.
 • ce va face PSD? (Luni, 12 decembrie 2011, 12:46)

  ion b. [anonim]

  Ce va face PSD, avand in vedere ca guvernul isi va angaja raspunderea pentru comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012? La inceputul saptamanii, dvs. declarati ca "Opozitia accepta comasarea doar daca aceasta se produce prin devansarea parlamentarelor, adica prin alegeri parlamentare anticipate". Iata ca sunt sanse sa nu fie asa, care este pozitia PSD in acest context?

  Va multumesc!
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:04)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion b.

   Uniunea Social Liberala va introduce motiune de cenzura impotriva Guvernului pe comasare si, bineinteles, va ataca la Curtea Constutionala proiectul de comasare. Deci vom uza de toate mijloacele politice si parlamentare pe care le avem la dispozitie. De asemenea, vom duce o actiune de constientizare a opiniei pulbice in ce priveste riscul derapajului legat de prelungirea mandatelor alesilor locali fara respectarea regulii care functioneaza din 2001, anume ca aceste mandate nu pot fi prelungite decat in caz de dezastru natural, cataclism sau razboi.
 • Intrebari (Luni, 12 decembrie 2011, 12:46)

  Gigi Kent [utilizator]

  1) Considerati sau ati luat in considerare posibilitatea ca decizia USL-ului de a lega prevederea deficitului bugetar in Constitutie de alegeri anticipate sa fie vazuta de populatie ca un santaj si un interes pur electoral al USL?
  2) Sunteti pregatiti (cei care vor merge la consultari la Cotroceni) sau veti fi luati pe nepregatite de faptul ca dl. Presedinte nu va vorbi doar despre deficitul bugetar ci de toate celelalte propuneri (aberante din punctul meu de vedere) anterioare - intarirea atributiilor prezidentiale, monocameralism, dizolvarea judetelor, schimbarea procedurilor pentru suspendarea presedintelui / dizolvarea parlamentului, prezumarea caracterului ilicit al averilor etc etc
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:11)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gigi Kent

   1. Nu este vorba de nici un santaj, este vorba de o propunere politica normala in cinci pasi, care vizeaza crearea unui comitet anti-criza putere-opozitie-Banca Nationala, votarea de urgenta a unei legi care sa prevada limitele de deficit bugetar si datorie publica, numirea unui guvern de tehnocrati pentru organizarea alegerilor anticipate, organizarea alegerilor anticipate si modificarea Constitutiei. Vreau sa precizez ca regulile privind deficitul bugetar si datoria maxima sunt prevazute in tratatele fundamentale la care Romania a aderat, mai exact au fost introduse in tratatul de la Maastricht din 1992 si, spre deosebire de administratia Basescu-Boc, care a avut deficit bugetar de 7, 3% in 2009, 6, 5% in 2010, administratia PSD in perioada 2002 - 2004 a avut deficit bugetar de 2, 7% in 2002,
   2, 3%in 2009 si 1, 1% in 2004, an de alegeri, cu crestere economica 8, 4% facuta fara imprumuturi. Precizam de asemenea ca ideea modificarii Constitutiei este o idee pur electorala a presedintelui Basescu, instrumentul corect Constitutional fiind, in conformitate cu art. 148, o lege de punere in aplicare a viitoarei intelegeri europene care va avea probabil loc in martie 2012. Ne-am exprimat nu numai disponibilitatea dar si dorinta expresa de a avea un instrument care sa consacre si cu sanctiuni respectarea disciplinei financiare. Problema nu este la noi, problema este la PDL, care nu va mai putea nici sa distribuie bani catre primariile PDL pe criterii politice, nici sa alimenteze coruptia din fondul de rezerva bugetara si nici sa-si cumpere parlamentarii cu 100 de mii de euro ca sa voteze legea bugetului.

   2. Suntem pregatiti sa mergem la consultari cu presedintele Traian Basescu, dar speram ca la aceste consultari sa nu participe UNPR ci premierul Emil Boc si unde sa discutam in mod concret care sunt avantajele dar si consecintele pentru Romania ale intrarii in acest acord.
  • raspuns 2 (Luni, 12 decembrie 2011, 13:11)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Intalnirea de la Cotroceni va fi insa doar inceputul, pentru ca presedintele va trebui sa-si sustina punctul de vedere in fata Parlamentului Romaniei asa cum s-a angajat la Bruxelles in fata liderilor europeni.
 • Guvern tehnocrat (Luni, 12 decembrie 2011, 12:51)

  Radu [anonim]

  Un guvern tehnocrat este unul numit si nu ales de popor. El nu este raspunzator nici macar in fata celor care l-au investit. Experienta Greciei si Italiei arata ca asemenea guverne nu se sinchisesc de binele poporului ci doar de acela al marilor bancheri. In cine ati avea de fapt incredere?
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:15)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   In situatia de fata, un guvern de tehnocrati este necesar, asa cum a fost numit si in Italia pentru o perioada scurta de timp in vederea organizarii alegerilor anticipate. Guvernul de tehnocrati apare ca necesitate atunci cand partidul caruia i s-a inmanat dreptul de a guverna, in cazul de fata PDL, a esuat in politica aplicata iar presedintele Basescu nu este de acord cu desemnarea unui premier de la opozitie. Tehnocratii desemnati intr-un asemenea Guvern pot fi propusi si de presedentie si de Guvern si de Banca Nationala si de Parlament, urmand ca ulterior, ca orice alt guvern, membrii desemnati impreuma cu programul de guvernare pe termen scurt sa se prezinte in fata comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Guvernul de tehnocrati este posibilitatea prin care putem ajunge la alegeri anticipate, un Parlament legitim si modificarea Constitutiei.
 • ce veti face? (Luni, 12 decembrie 2011, 12:53)

  CCC [anonim]

  Ve vota sau nu veti vota noile modificari ale constitutiei impuse de deciziile de la Bruxelles? As vrea un raspuns simplu, fara nici un "dar". Din punctul meu de vedere nu aveti trebuie o hotarare clara fara nici un fel de scuze.
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:17)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui CCC

   Deciziile de la Bruxelles le vom vota pentru a fi implementate. Implementarea lor insa nu are legatura cu modificarea Constitutiei. Procedura pentru implementarea lor este prevazuta in art 148 din Constitutie, care prevede votarea unei legi care are nevoie de o majoritate de 2/3 din Parlament. O asemenea lege o vom vota imediat dupa aparitia si semnarea tratatului in luna martie 2012.
 • Doua nume (Luni, 12 decembrie 2011, 12:57)

  R. Calinescu [anonim]

  Punctual, daca tot vorbiti de un guvern tehnocrat, fara sa-mi dati detalii sau sa-mi motivati alegerile, as vrea sa-mi spuneti pe cine vedeti:

  1. Primul ministru?
  2. Ministrul Justitiei?
 • buna ziua (Luni, 12 decembrie 2011, 13:00)

  me [anonim]

  1 - de ce partidele (si aici nu ma refer neaaparat la PSD, PNL) nici acum cand ar trebui sa fie unite, nu o fac si nu reusesc sa treaca peste rivalitati?
  2 - de asemenea de ce toate partidele refuza sa accepte sau sa sprijiene lucrurile bune facute de rivalii lor?
  cred ca asta este unul din marile motive pentru care nu reusim deloc sa avansam.
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:22)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui me

   1. USL sprijina implementarea deciziilor luate la Bruxelles pe calea procedurii prevazute in art. 148 din Constitutia Romaniei.
 • care este calculul PSD (Luni, 12 decembrie 2011, 13:06)

  Marian-John [anonim]

  1. De ce ar avantaja alegereile anticipate PSD-ul, si pana la urma cand ar trebui sa aiba loc aceste alegeri anticipate?

  2. Vorbiti de un guvern de tehnocrati. Cine sa faca parte din acest guvern si cine sa faca nominalizarile? Sa le faca USL-ul dupa castigarea alegerilor sa vina propuneri de la toate partidele pentru fiecare minister, pe cine aveti in minte pentru functia de premier?

  Va multumesc,

  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:22)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian-John

   1. Alegerile anticipate nu avantajeaza PSD sau USL. Alegerile anticipate avantajeaza poporul roman. In acest moment, realitatea este una simpla: poporul a votat in anul 2008 pentru PSD si PNL in proportie de 60%. In urma traseismului politic care a avut la baza cumpararea de parlamentari sau santajarea acestora cu dosare, PSD si PNL au astazi 49% in Parlament. Exista o discrepanta uriasa intre votul poporului si realitatea din Parlament realizata cu mijloace nedemocratice si care n-au avut legatura cu vointa exprimata prin vot. Mai mult decat atat, in acest moment Romania este guvernata de un partid care ia cu greu 12 - 13% (PDL), de un partid de 5% (UDMR) si de un partid care n-a participat in alegeri si care nu trece de 1% in nici un sondaj format din oameni cumparati sau santajati (UNPR).

   2. Am raspuns mai sus
 • resurse de bani (Luni, 12 decembrie 2011, 13:08)

  gigi [anonim]

  1. Cand o sa faceti publice resursele de finantare a cresterilor de pensii si salarii pe care le-ati anuntat? De unde le dati?

  2. Recunoasteti ca parlamentul a fost nelegitim de 20 de ani? Fiecare perioada parlamentara a avut parlamentari plecati dintr-un partid in altul.

  3. Dvs de ce va sustineti coruptii? De ce nu faceti ca PDL care isi elimina coruptii din partid si nu se duc sa faca miting pentru fiecare in parte?
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:27)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi

   1. Am conditionat votarea bugetului de scaderea urmatoarelor cheltuieli: 50% din cheltuielile cu bunuri si servicii ale autoritatilor administratiei publice, renuntarea la PNDI administrat de doamna Udrea si care este o risipa de 4 mld de euro pentru drumuri rurale care nu duc nicaieri si care nu este nimic altceva decat un mijloc de a fura bani de la buget, interdictia utilizarii fondului de rezerva bugetara altfel decat pentru catastrofe sau cataclisme. Reamintim ca in anul 2010 si 2011 s-a cheltuit in fiecare an peste un mld de euro din fondul de rezerva bugetara pentru finantarea coruptiei sau finantare pe criterii politice.

   2. Este adevarat ca in fiecare perioada parlamentara au fost parlamentari care au plecat de la un partid la altul dar niciodata traseismul politic nu a modificat rezultatul votului popular si nici nu a influentat partidele care s-au aflat la guvernare.

   3. Noi nu sustinem nici un fel de corupt. Am avut un singur caz de banuiala asupra domnului Severin, pe care l-am tratat cu toata responsabilitatea.
 • Comasare (Luni, 12 decembrie 2011, 13:09)

  Codrin Marian [anonim]

  1. As dori sa stiu de ce se opune USL comasarii alegerilor. Ati facut un calcul cate procente ati pierde per total cu comasarea alegerilor? Ce semnale aveti din teritoriu de la baza partidului fata de comasarea alegerilor?
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:30)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codrin Marian

   1. Ne opunem comasarii alegerilor fara sa fi facut vreun calcul in ce priveste procentele. Ne opunem pentru ca suntem o tara europeana si exista criteriile de democratie de la Copenhaga care, in cazul comasarii alegerilor, nu se respecta, exista deciziile comisiei de la Venetia, care nu permit comasarea alegerilor. Pentru o buna informare e bine de stiut ca nici o alta tara europeana alegerile locale nu se comaseaza cu cele parlamentare. Ne opunem pentru ca alegerile locale se refera la administrarea comunitatilor locale in timp ce alegerile parlamentare se refera la politica economica, sociala si fiscala nationala astfel ca nu se poate face campanie electorala vorbind in acelasi timp despre masurile de incurajare a investiilor straine si despre extinderea retelei de canalizare. Nu in ultimul rand alegatorii vor fi nevoiti sa voteze pe sase buletine de vot. Ceea ce in opinia tuturor expertilor, deci nu a politicienilor, este de natura a afecta exercitarea dreptului de vot asa cum este prevazut in Constitutie.
 • discutie sova (Luni, 12 decembrie 2011, 13:13)

  adi [anonim]

  Domnule Sova,
  -aveti argumente beton pentru a contracara asumarea de joi?
  - argumentatia de pana acum asupra a ceea ce veti face daca USL:-ul preia puterea este la fel de subtire - dar abundenta si cu aceleasi cuvinte - ca pentru debarcartea din fruntea Senatului a lui M Geoana. Ne asigurati ca si noi, talpa tarii, o sa traim decent cand veti guverna, sau polarizarea va continua sa se adanceasca?
  - va fi promovat un stat social?
  Multumesc
  • raspuns (Luni, 12 decembrie 2011, 13:33)

   Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui adi

   Va putem asigura ca atunci cand vom guverna in Romania se va trai decent si cu siguranta nu se va mai fura din banul public. Pot sa va spun ca Romania este in conformitate cu Constitutia stat social si, deci, la putere fiind, USL-ul nu va face decat sa aplice Constitutia. Faptul ca presedintele Basescu si guvernul Boc astazi ignora faptul ca atat Romania cat si Europa conform tratatelor fundamentale sunt o tara sociala respectiv un spatiu social este o chestiune de pozitionare politica, care a avut intotdeauna in centru dispretul fata de oameni si dezinteresul fata de nevoile lor.
 • Intrebari ... ? (Luni, 12 decembrie 2011, 13:21)

  Sorin C. [anonim]

  Dlor politicieni, de ce trebuie sa ajunga tara intr-un impas ca sa incepeti sa vorbiti de tehnocrati? Ce ati facut cu profesionistii (tehnocratii) pana acum? Ati politizat intregul aparat de stat de sus pana jos cu "lipitori de afise" si acum va intrebati de ce merg rau lucrurile in Romania? ///(editat de HotNews.ro)
 • constitutie (Luni, 12 decembrie 2011, 13:23)

  Adrian Petre [anonim]

  De ce refuzati - de ce e atat de important - sa modificati Constitutia cu cele ce s-au agreat La Bruxelles?
 • 3 intrebari (Luni, 12 decembrie 2011, 13:27)

  andrei [anonim]

  1.cum vreti sa contracarati propaganda PDL care spune ca este criza si nu poate marii salariile dar poate spune in acc timp ca a scos tara din criza si se traieste mai bine. Cum puteti explica societatii mai clar ca taierile nu erau neaparat necesare
  2.Cum va pozitionati si mai ales contracarati , tendinta PDL de a dezbina diferite categorii sociale si apoi sa le taie pe rand drepturile.
  3.cum vreti sa demonstrati ca banii mutati de la salarii si ajutoare in investii sunt bani pierduti. Cand veti cere un bilant al PDL pe toate investiile facute de la taiere incoace?
 • Privind raspunsul dat intrebarii referitoare la tr (Luni, 12 decembrie 2011, 13:36)

  Romulus Iaru [anonim]

  Dan Sova [hotnews.ro] i-a raspuns lui scartz

  Noi vrem sa modificam Constitutia si in modificarea Constitutiei se va regasi sanctiune clara pentru traseismul politic: pierderea mandatului, asa cum este reglementat si in cazul primarilor

  ....

  Cum considerati ca se poate realiza acest "noi vrem" in conditiile votului uninominal, in care nu partidul conteaza ci individul ?

  Dar sa zicem ca daca "noi vrem", atunci se poate. In aceasta situatie, ati fi dorit sa-l dati pe Geoana afara si din parlament odata cu excluderea din partidul dvs ? Cred ca "noi" vrea cam multa putere...
 • tehnocrati ? (Luni, 12 decembrie 2011, 13:50)

  gratian [anonim]

  Pai daca solicitati sa vina niste tehnocrati sa conduca tara, ce nevoie avem noi, oamenii simpli, de politicieni ? Nu va dati seama ca dvs. va declarati singuri inutilitatea ca si clasa " sociala " ? Indiferent de argumente, asta e o mare prostie !
 • Iesire in strada (Luni, 12 decembrie 2011, 13:52)

  Radu [anonim]

  Daca se ajunge la comasarea alegerilor eu vreau sa ies in strada pentru apararea democratiei. Cineva ar trebui sa se ocupe de organizare, ONG-uri sau opozitia. USL ia in calcul mobilizarea pentru demonstratii de proportii in toata tara ?
 • Traseism politic (Luni, 12 decembrie 2011, 14:01)

  Gheorghe [anonim]

  Nu credeti ca modificarea Constitutiei in vederea sanctionarii traseismului politic e un act dictatorial?

  Nu ar fi mai simplu ca partidele politice sa dea dovada de responsabilitate in momentul in care inscrie pe listele de la alegeri o persoana ce a provenit de la un alt partid politic si care e candidat sigur la "traseism", in ideea de a nu mai promova politici o astfel de persoana?

  Cum credeti ca alegatorii pot vota responsabil daca dumneavoastra, partidele politice, nu sunteti in stare sa alcatuiti niste liste in mod responsabil?

  Principiul ar trebui sa fie simplu: Daca o societate comerciala nu este in stare sa-si aleaga anagajti competenti, societatea respectiva va ajunge la faliment. Daca un partid politic nu e in stare sa-si selecteze membrii... ei bine, acel partid merita sa moara.

  Va multumesc pentru eventualul raspuns,
  Gheorghe
 • coruptie (Luni, 12 decembrie 2011, 14:27)

  cristi [anonim]

  D-le Sova, spuneti ca atunci cand veti ajunge la guvernare, nu se va mai fura si se va merge pe competenta. Sa inteleg ca-i vom vedea dupa gratii pe cei ce-au vandut bancile pe 1 leu, Petrom pe 2 lei si energia pe 3 ? Si 2 : sa inteleg ca nu veti schimba directorii ca in 2000 si ii veti pastra pe cei actuali ?
 • . (Luni, 12 decembrie 2011, 14:50)

  Analfabet [anonim]

  Domnule Sova,
  Peste tot se afirma ca USL-ul e format din mai multe partide, dar nu vad nicio propunere a PNL-ului promovata de USL. Pe cand acest lucru?
 • Criterii tehnocrati (Luni, 12 decembrie 2011, 16:40)

  Andy [anonim]

  Pe ce criterii sunt alesi tehnocratii din guvernul intermediar si cine stabileste aceste criterii?
 • Inlocuiti lupta politica cu competitia pe proiecte (Luni, 12 decembrie 2011, 17:42)

  Ifrim Sandru [anonim]

  1. USL ca vector al schimbarii,... de ce nu propune LEGALIZAREA PROFESIEI DE POLITICIAN ? (politicianul fiind in definitiv un PROFESIONIST reprezentant al electoratului SPECIALIZAT, IMPLICAT SI RESPONSABILIZAT in MANAGEMENTUL STRATEGIC AL SOCIETATII (pe plan local, judetean, regional, national)
  Profilul de politician PROFESIONIST trebuind ds fie:
  persoana de tinuta morala, cu o buna pregatire manageriala (in domeniul social si in domeniul strategiei), cu cultura generala si profesionala, resposabil, cu experienta, orientat spre performanta (in atingerea obiectivelor economice si sociale), implicat si responsabil, pozitiv si bun comunicator consecvent si ... etic. Singura lui sursa de castiguri trebuie sa fie numai din veniturile ce i se cuvIn ca politician PROFESIONIST, in baza rezultelor obtinute. . In acest fel... politicianul este de fapt un tehnocrat in management stratategic

  2. Inlocuirea luptei politice absurde si mai ales contraproductive , chiar nocive... INTR-O COMPETITIE DE PROIECTE, SI INTRE ECHIPELE CARE PROIECTEAZA SI REALIZEAZA / MATERIALIZEAZA ACESTE PROIECTE. Proiectele aflate in competitia electorala trebuiesc aduse la o grila comuna de evaluare, astfel ca fiecare PROIECT

  Echipa care castiga va trebui sa-si realizeze proiectele iar echipa care pierde competitia, va trebui sa controleze si sa verifice realizarea intocmai a proiectului. Proiectele se vor inscrie pe o perioada de 4 ani, si practic realizarea lor, pas cu pas ar trebui raportata trimestrial. Nerealizarea proiectelor, trebuie sa duca automat la schimbarea echipei de conducere, si responsabilizarea celor care au gresit din nestinta sau din rea intentie, si automat penalizarea politica a celo vinovati.
  In lumea politica trebuie sa ramana numai cei performanti, iar baza concreta si materiala de referinta este insasi parametrii proiectului.

  Ideea de partid si doctrina a devenit desueta.
  S-a perimat.

  Dvs. PSD, USL (partenerii politici) ce aveti de zis ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by