Contribuţia la sănătate de 10% va mai fi percepută doar în cazul concediilor medicale acordate pentru boli obişnuite, carantină şi recuperare profesională, sau mai precis reducerea duratei de munca pe perioada unei recuperări în urma unei afecțiuni, a precizat joi Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Acesta a prezentat și câte astfel de concedii a înregistrat la plată CNAS în primul trimestru din acest an.

La spitalFoto: Viktor Levi | Dreamstime.com

Pentru a clarifica categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi percepută contribuția la sănătate (CASS), Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de urgență în care a precizat codurile de indemnizații de concedii medicale pentru care va mai fi reținută contribuţia la sănătate de 10%, respectiv: cod 01 (Boală obișnuită), cod 07 (Carantină) și cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru).

Vor fi scutite de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate indemnizațiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care se afla în concediu pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal, îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, pentru boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC, afecțiuni cardiovasculare, arsuri grave (marii arși), urgențe medico-chirurgicale etc.

  • „07 se referă la concediile medicale care implică carantină, iar 10 se referă la concediile medicale date de medici pentru recuperarea profesională, mai precis pentru reducerea duratei de muncă pe perioada unei recuperări în urma unei afecțiuni”, a declarat Mihai Constantin la finalul ședinței de Guvern.

Românii și-au luat peste 425.000 de concedii medicale pentru boli obișnuite în primul trimestru din 2024

Acesta a prezentat și datele de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) aferente acestor trei tipuri de concedii medicale acordate în primul trimestru din acest an, subliniind că cele mai multe sunt concediile medicale pentru boli obișnuite.

  • „Pentru primul trimestru al anului în curs au fost date către plată la CNAS 425.791 de concedii medicale aferente codului 01 (boală obișnuită)”, a precizat Mihai Constantin.

În aceeași perioadă au fost înregistrate la CNAS 21 de concedii medicale în caz de carantină (cod 07) și 16 concedii medicale pentru reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru.

Spre comparație, anul trecut au fost înregistrate la CNAS un număr total de peste 3,38 milioane de concedii medicale, din care peste 1,9 milioane de concedii au fost pentru boli obișnuite, 284 de concedii medicale - în caz de carantină și 195 de concedii mediacle pentru reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru.

Guvernul a corectat de 3 ori „taxa pe boală”. Constantin: Nu știu să fie precedent în acest lucru, dar ne adaptăm și necesităților

Întrebat de HotNews.ro cât de normal este ca Guvernul să anunțe pentru a 3-a oară adoptatea unei Ordonanțe menite să elimine „taxa pe boală”, Mihai Constantin a spus că „un act normativ poate fi readus în discuție dacă, după ce trece într-o ședință de Guvern, există sesizări care pot să vulnerabilizeze într-un fel sau altul sau care cer clarificarea unor aspecte.

  • „S-a intâmplat acest lucru, nu știu dacă normal înseamnă și frecvent, nu știu să fie precedent în acest lucru, dar ne adaptăm și necesităților. Guvernul dorește și și-a comunicat intenția de a proteja bolile afecțiunile mai grave, dar de a tempera într-un fel sau de a da o notă de normalitate asupra fenomenului acordării concediilor medicale în general care este la latitudinea medicilor”, a declarat Mihai Constantin.

Acesta a dat de înțeles nu s-au făcut modificări asupra actului pus în consultare publică pe site-ul SGG, dar a precizat că „va trebui să vedem forma care apare în Monitorul Oficial”.

Sursa foto: Dreamtime.com