Rusia a atacat miercuri seară orașul Odesa cu rachete, rănind mai multe persoane, în acest timp, Rusia a expus zeci de blindate capturate de forțele ruse de pe frontul ucrainean, deși scandalul corupției de la vârful Ministerului Apărării se extinde, strângându-se lațul în jurul ministrului Serghei Șoigu. De asemenea, Rusia și-a intensificat eforturile de a cuceri Ceasiv Iar.

sisteme de rachete balistice IskanderFoto: Sergey Orlov / Sputnik / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Un mare incendiu a izbucnit miercuri în portul ucrainean Odesa, miercuri seara, după un atac cu rachete rusești, a informat presa locală
  • Ucraina pregăteşte acorduri de cooperare în domeniul securităţii cu alte şapte ţări, inclusiv cu Statele Unite, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său către naţiune de miercuri seara
  • Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit a raportat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, într-un caz de corupție din cadrul ministerului
  • Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind folosirea armelor chimice prin desfășurarea cloropicrinei împotriva trupelor ucrainene și prin utilizarea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina, relatează Reuters.
  • Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lunăNoul ministru de externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, relatează Ukrainska Pravda.
  • „Victoria Shi”: Ucraina va avea un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 798 - LIVE pe HotNews.ro:

23:00 Un mare incendiu a izbucnit miercuri în portul ucrainean Odesa, miercuri seara, după un atac cu rachete rusești, a informat presa locală, relatează Reuters.

Imaginile și videoclipurile postate pe canalele de Telgram arătau flăcări în locul atacului și nori mari de fum. Un canal media a relatat că depozitul Nova Poșta, o mare companie poștală și de curierat, a fost lovit. Reuters îl citează pe guvernatorul regional care spune că până la această oră sunt identificați 13 răniți

22:40Ucraina pregăteşte acorduri de cooperare în domeniul securităţii cu alte şapte ţări, inclusiv cu Statele Unite, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său către naţiune de miercuri seara, relatează News.ro.

„Pregătim şapte noi documente de securitate pentru ţara noastră - acorduri bilaterale de securitate - în special, acordul de securitate cu Statele Unite ale Americii, armament, finanţe, cooperare politică - astăzi am lucrat cu echipa la detaliile specifice ale acestor documente, iar pentru unele dintre ele avem deja un text preliminar al acordurilor”, a anunţat preşedintele Zelenski.

„Fiecare dintre ele ne va sprijini, în acest an şi în anii următori, arhitectura de securitate pentru perioada până când vom adera la NATO.

Completăm proiectele de acorduri cu oportunităţi mai puternice pentru Ucraina şi pentru securitatea noastră comună cu partenerii noştri. Este clar că se acordă o prioritate specială la tot ceea ce va oferi mai multă protecţie împotriva terorii ruseşti”, a completat preşedintele ucrainean.

Până în prezent, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu nouă ţări, între care Franţa, Regatul Unit şi Finlanda, cea mai recentă fiind Letonia. De asemenea, se aşteaptă să fie semnat un acord şi cu Norvegia.

22:00 Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind folosirea armelor chimice prin desfășurarea cloropicrinei împotriva trupelor ucrainene și prin utilizarea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina, relatează Reuters.

„Folosirea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor ruse de a îndepărta forțele ucrainene din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a spus Departamentul de Stat într-un comunicat.

Cloropicrina este listată ca substanță interzisă de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) cu sediul la Haga, care a fost creată pentru a implementa și monitoriza conformitatea cu Convenția privind Armele Chimice (CWC) din 1993.

21:00Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lună, relatează Ukrainska Pravda.

De asemenea, Rusia mai deținea dețin 400 de unități de rachete de croazieră Oniks, precum și 270 de rachete de croazieră Kalibr 3M-14. Rata de producție este de 30-40 de unități pe lună pentru Kalibra și de 10 pentru Oniks.

Armata rusă mai deținea la sfârștiul lunii aprilie 45 de rachete aer-sol Kh-69, în contextul în care se produc 1-3 unități pe lună.

19:49O grădină zoologică din Rusia a spus că a trimis doi păuni pe frontul din Ucraina cu scopul de a ridica moralul trupelor ruse care luptă acolo – dar apoi și-a șters postarea după ce președintele rus Vladimir Putin a început să fie insultat în comentarii, relatează Mediazona.

Grădina Zoologică din Lipețk, din sud-vestul Rusiei, a anunțat decizia marți pe site-ul de socializare VK.

„Pentru băieții aflați în situații dificile de luptă, frumusețea păsărilor inspiră și aduce puțină bucurie. Aceasta nu este o reclamă pentru grădina zoologică, ci un cadou din inimă. Sperăm că frumusețea acestor păsări le va înveseli viața de zi cu zi a soldaților în luptă”, a relatat The Daily Beast, potrivit Business Insider.

17:49Noul ministru de externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, relatează Ukrainska Pravda.

Ucraina primește în prezent arme de la partenerii occidentali cu un avertisment public de evita utilizarea lor în afara Ucrainei. Cu toate acestea, Braže consideră că această abordare se poate schimba și chiar se schimbă deja.

PR-ul personal al lui Serghei Șoigu a fost interogat de FSB, într-un dosar de corupție

17:02 Un nou centru de recrutare militară a fost deschis în regiunea Transcarpatia la 1 mai 2024, ceea ce a adus numărul total al centrelor din țară la 19, a anunțat Natalia Kalmikova, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, pe Facebook.

„Un nou centru de recrutare al armatei ucrainene a început să funcționeze în orașul Ujhorod astăzi. Este situat în Piața Poștova 3 (sediul centrului de servicii administrative)”, a anunțat Kalmikova

16:54O expoziție cu blindate occidentale capturate de forțele ruse de pe frontul ucrainean a fost deschisă la Moscova și se bucură de mulți spectatori. Demersul are rolul de a sprijini discursul ideologic al Kremlinului, dar semnalează și o încredere tot mai fermă a Rusiei în victoria finală, scrie BBC.

16:48Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit a raportat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, într-un caz de corupție din cadrul ministerului, relatează Ukrainska Pravda. De altfel, echipa fundației Anticorupție a regretatului opozant Alexei Navalnîi a dezvăluit anii trecuți ca familia lui Țalikov deține vile și proprietăți de zeci de milioane de dolari. VIDEO Dosarul corupției de la vârful Apărării ruse se extinde

Rusia susține că a lovit un centru de comandă al armatei ucrainene

16:40 „Victoria Shi”: Ucraina va avea un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat miercuri că un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială (AI) va fi de acum înainte responsabil de comentarea afacerilor consulare prin citirea textelor care vor trebui totuși să fie în continuare scrise de oameni, potrivit AFP.

„Pentru prima dată în istorie, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a creat o personalitate digitală care utilizează tehnologii de inteligență artificială pentru a comenta oficial informațiile consulare pentru mass-media”, a precizat instituția.

16:30 Trupele ruse au atacat cu artilerie și drone kamikaze orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 1 mai, rănind patru persoane, a informat guvernatorul Serhii Lisak, relatează Kyiv Independent.

15:15Rusia a anunțat miercuri că a lovit centrul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene, care are sediul în portul Odesa, unde Kievul a anunțat anterior că un atac rusesc cu rachete balistice a ucis trei persoane, informează Reuters.

14:43 În apropiere de granița cu Rusia, două orașe finlandeze vor închide școlile care oferă cursuri de limbă și cultură rusă, spre disperarea părinților și a oficialilor școlari care pledează pentru menținerea legăturii culturale, într-un moment tensionat al relațiilor dintre cele două țări, pe fondul războiului din Ucraina, scrie AFP.

Rusia aruncă zeci de mii soldați în luptă pentru cucerirea Ceasiv Iar

13:42 Bilanțul atacului rusesc de luni asupra orașului Odesa a crescut la șase morți, după ce o persoană rănită a murit la spital, a declarat miercuri a declarat primarul Hennadii Trukhanov, potrivit The Kyiv Independent.

Rusia a lansat o rachetă Iskander, echipată cu muniție cu dispersie, împotriva orașului Odesa la sfârșitul zilei de 29 aprilie, provocând rănirea a aproximativ 30 de persoane.

„Anchetatorii au motive să creadă că decizia de a folosi o astfel de armă a fost luată de militarii ruși în mod deliberat pentru a ucide cât mai mulți civili ucraineni", a declarat procurorul general Andrii Kostin.

12:38Rusia își intensifică în aceste momente eforturile de a cuceri Ceasiv Iar, un bastion strategic aflat în estul Ucrainei pe care forțele ucrainene epuizate și subechipate se luptă să îl apere, în așteptarea ajutorului militar american, arată analizele Financial Times, Reuters și Institutului pentru Studiul Războiului.

12:03 Rusia a atacat miercuri regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei cu bombe ghidate, ucigând cel puțin două persoane și rănind alte două, a declarat guvernatorul regional, Oleh Syniehubov, potrivit Reuters.

Cele două persoane au fost ucise când o mașină a fost lovită în satul Zolochiv, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram.

Zece locuințe private au fost de asemenea avariate, dar nu au fost raportate victime într-un atac rusesc asupra orașului Harkov, a declarat primarul orașului Harkov, Ihor Terejov.

Regiunea Harkov a fost supusă unor focuri intense în această primăvară, când forțele rusești au atacat infrastructura civilă și energetică.

Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat marți că Kievul are nevoie de „o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament din partea partenerilor săi pentru a permite trupelor sale să facă față avansului trupelor rusești în mai multe sectoare ale liniei de front.

11:44Forțele ucrainene care apără fortăreața strategică din estul țării, Ceasiv Iar, spun că încă așteaptă muniție proaspătă după ce Statele Unite au aprobat un pachet major de ajutor militar, pe fondul intensificării atacurilor din partea trupelor și a dronelor rusești, informează Reuters.

Armata Moscovei avansează la vest de Avdiivka, oraș pe care l-a cucerit în februarie, iar trupele sale au ajuns la periferia orașului Ceasiv Iar, un alt obiectiv major care le-ar permite să comande un teren mai înalt și să țintească orașe și localități mai la vest.

Oleh Shyriaiev, comandantul Batalionului 225 de asalt separat al Ucrainei, care luptă în apropiere de Ceasiv Iar, a declarat că mai multe obuze de artilerie ar ajuta unitatea sa să își mențină pozițiile.

10:56Primăria din Kiev a anunţat că demontează unmonument sovietic care evocă prietenia cu Rusia, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, soldată cu zeci de mii de morţi în peste doi ani, relatează AFP și News.ro.

„Serviciile comunale ale oraşului au început demontarea compoziţiei în memoria Tratatului de la Pereiaslav”, care marchează jurământul de credinţă al Ucrainei faţă de Rusia în 1645, a anunţat marţi Primăria Kievului.

Monumentul - sculpturi în piatră reprezentând conducători ucraineni şi ruşi de la acea vreme între care şi semnatari ai tratatului - a fost instalat într-un parc în centrul Kievului ca parte a unui complex memorial emblematic care sărbătorea „prietenia popoarelor” ucrainean şi rus.

La puţin după invazia din 2022, autorităţile de la Kiev au demontat în acelaşi sit două statului de bronz reprezentând muncitori ucraineni şi ruşi şi au schimbat numele arcului metalic de deasupra ansamblului arhitectural din „Arcul Priteniei Popoarelor” în „Arcul Libertăţii Poporului Ucrainean”.

„Demontarea poate dura mai multe zile, deoarece compoziţia este destul de masivă. Ea constă în aprocimativ 20 de elemente” care cântăresc între şase şi şapte tone, a precizat primăria.

Monumentul urmează să fie transferat într-un muzeu din Kiev, potrivit primăriei.

Rusia a pierdut aproape 470.000 de soldați de la începutul războiului

09:49Rusia a pierdut 469.840 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Conform sursei citate, numai în ultima zi 1.120 de militari ruși au murit, notează The Kyiv Independent.

08:53Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat livrarea mai multor arme și mai rapid pentru operațiunea militară a Moscovei în Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

„Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei ... este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând a armelor", a declarat ministrul apărării, citat de Șoigu, într-o declarație publicată pe Telegram.

08:32 Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești miercuri dimineața, au declarat oficiali ruși, iar agențiile de presă rusești neoficiale au relatat un incendiu la rafinăria de petrol Riazan după atac, potrivit Reuters.

Pavel Malkov, guvernatorul regiunii Riazan, care are graniță comună cu regiunea Moscova în nord-vest, a declarat că nu au existat răniți în atacurile cu drone din această regiune.

Canalul rusesc Baza, apropiat de serviciile de securitate, a relatat că atacul a declanșat un incendiu la rafinăria din Riazan.

Rafinăria, deținută și administrată de Rosneft, prelucrează aproximativ 5,8% din totalul țițeiului rafinat din Rusia. Ea a fost o țintă frecventă a atacurilor aeriene ale Ucrainei.

Guvernatorii regiunilor Kursk și Voronej din sud-vestul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, au raportat, de asemenea, atacuri cu drone pe teritoriile lor, precizând că nu s-au înregistrat pagube sau răniți.

Rusia rareori divulgă informații despre impactul total al atacurilor Ucrainei asupra teritoriului și infrastructurii sale.

Oficialii de la Kiev spun că țintirea infrastructurii militare, energetice și de transport a Rusiei subminează efortul de război al Moscovei.

08:28Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP și Agerpres.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor", a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper.„Există daune la infrastructura civilă", a adăugat el, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse luni la Odesa a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Port la Marea Neagră vital pentru exporturile ucrainene, oraşul Odesa este în mod regulat vizat de atacuri mortale cu rachete şi drone.

Rusia loveşte necruţător oraşele ucrainene de luni de zile şi a avansat pe frontul de est înainte de sosirea armelor americane, cruciale pentru Kiev.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de marți privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro