Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, a explicat în emisiunea sa de la postul Rossiya-1 că „gulagurile sovietice erau mai bune decât lagărele naziste”, pentru că doar „reeducau” nu „dezumanizau” și din acest motiv „descendenții nazismului” nu îi văd pe ruși „ca pe oameni, ci ca pe orci”.

Vladimir SoloviovFoto: Captura video
  • „În lagărele de muncă forțată din Uniunea Sovietică, îți știau numele și tu știai sub ce lege ai fost închis, erai un individ. În lagărele de concentrare germane, nu mai aveai individualitate”, a explicat Soloviov.
  • Potrivit acestuia, gulagurile sovietice, erau „pentru a reeduca”, în schimb, un lagăr de concentrare nazist, „un lagăr de concentrare european, avea scopul de a te distruge ca persoană și să te rupă în bucăți”.
  • „Acum, descendenții ideii naziste în Europa, vorbesc despre noi ca despre niște orci, vorbesc despre noi ca despre cetățeni ai Rusiei care trebuie să ducă responsabilitatea (...) nu ne văd ca pe indivizi, nu ne văd ca pe oameni. Dezumanizare. Ne neagă dreptul de a fi noi înșine. Aceasta e principala diferență dintre noi și ei. Ucraina care este bolnavă de nazism nu ne vede ca pe oameni. Pentru ei, suntem orci, rașiști, dar tot ne e milă de ei. Tot ne gândim la ei ca la ai noștri, dar și-au pierdut mințile. Urâm păcatul, nu pe păcătos. Din acest motiv vom câștiga”.

Soloviov a reușit să îl șocheze și unul dintre cei mai cunoscuți analiști occidentali ai presei ruse, Francis Scarr de la BBC, când prezentatorul TV l-a acuzat pe „Olaf Scholz de imitarea 'idolului său' Adolf Hitler și a cerut atacuri cu rachete împotriva unității militare germane unde soldații ucraineni sunt antrenați să folosească tancurile (n.r. blindatele antiaeriene) Gepard”.

Într-o altă intervenție din luna august prezentatorul considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin a părut să uite de limbajul impus de Kremlin presei din Rusia și s-a referit la „operațiunea militară specială” drept război, faptă pentru care unii ruși au fost arestați și acuzați de răspândirea de informații „false”.

În luna iunie el a îndemnat la invadarea țării conduse de Scholz.