Marius si Catalina Albu sunt primii romani care au reusit sa faca inconjurul lumii pe un iaht. Desi au trecut prin clipe in care se gandeau ca distanta dintre viata si moarte se poate masura in cativa centimetri de scandura, grosimea ambarcatiunii, tot ce conteaza este experienta acumulata, lumea de vis in care au trait si din ale carei mreje nu vor scapa toata viata.

Cuvintele sunt prea sarace pentru a exprima ceea ce au vazut si, mai presus de toate, pentru a descrie bucuria unui vis implinit. „Totul a inceput acum multi ani. Eram copil, aveam sase ani cand mi-am construit prima pluta si imi doream sa traversez cu ea Trotusul.

Am mai avut o tentativa in clasa a cincea, cand ne-am propus, eu si un coleg de clasa, sa plecam pe raul Bistrita si sa ajungem la Dunare. Din nefericire pentru noi, au aflat parintii, iar planurile noastre au cazut“, ne-a declarat Marius Albu. „La 20 de ani spunea tuturor ca va face inconjurul lumii intr-un iaht. Toti radeau si-l socoteau nebun“, completeaza sotia sa, Catalina.

Flacara pasiunii

„In anul 1990 am cumparat corpul ambarcatiunii, o barca. Se numeste «Phoenix». De ce asa? Pentru ca s-a nascut din mai nimic, din cenusa. Initial era rosie. M-am chinuit foarte mult sa dau jos de pe ea vopseaua si, pentru ca nu reuseam, am luat o butelie cu gaz si un arzator si am ars-o. Ghidandu-ma dupa propriul proiect, i-am adus imbunatatiri.

In timp, am transformat-o intr-un iaht. S-a nascut din mai nimic. Acest lucru a fost posibil in timp, pentru ca navigand, mi-am dat seama ce anume ar mai trebui facut“, precizeaza Marius Albu. La 37 de ani a reusit sa-si indeplineasca visul. Pe 4 mai, familia Albu s-a intors din ceea ce pentru Marius reprezinta al doilea voiaj in jurul lumii. Primul a fost in perioada 1994 - 1997.

Septembrie 1997

Portul Tomis reprezinta punctul de plecare al calatoriei ce pare a fi desprinsa din romanele de aventuri ale lui Jules Verne. Marea Marmara, Stramtoarea Dardanele, Marea Mediterana, Stramtoarea Gibraltar, Insulele Caraibe, Oceanul Pacific si Australia sunt doar cateva dintre reperele calatoriei de peste 35.000 de mile in jurul lumii.

“In insulele Caraibe am stat aproape doi ani. Am trecut printr-un uragan, uraganul George. Vantul sufla cu 270 km/ ora. Ne-a izbit si am ajuns pe mal. A trebuit sa repar ambarcatiunea. Pentru ca aveam nevoie de bani, m-am angajat. De meserie sunt strungar si am lucrat pe un santier de iahturi. Cunosc foarte multe lucruri despre acestea“, povesteste Marius Albu.

Uraganul George nu a fost singurul care i-a facut sa se simta mai aproape de Dumnezeu pe cei doi temerari. „Am prins o furtuna de gradul 12 in Atlantic (gradul cel mai mare de risc), valurile aveau inaltimi de opt pana la zece metri, iar urmatoarea furtuna serioasa ne-a surprins de-a lungul coastei Australiei. In momentele acelea nu ai ce sa faci.

Barca este lasata libera, nu poti decat sa astepti, sa te lasi in voia naturii si a lui Dumnezeu“, ne-a declarat Marius Albu.

O zi obisnuita pe mare

„La ora cinci dupa-amiaza luam masa. Unul dintre noi se culca, celalalt ramane de veghe, si tot asa pana dimineata, la ora zece cand incepem un program in comun: luam micul dejun, citim, ascultam muzica.

La ora 12 se scrie jurnalul, se marcheaza pe harta locul in care ne aflam, iar atunci cand ajungem intr-un port, intr-un ancoraj, facem aprovizionarea“, povestesc singurii romani care au reusit sa faca inconjurul lumii. Muzica si cartea de bucate traditionale romanesti i-au insotit pe tot parcursul calatoriei.

Gica Petrescu, Ioana Radu, Tudor Gheorghe, un album cu poze din Romania si bucatele traditionale romanesti au constituit delicii pe care le-au oferit cu generozitate prietenilor englezi, francezi, australieni pe care i-au intalnit de-a lungul calatoriei.

In Golful Aden au intalnit pirati

„In Golful Aden, intre Yemen si Somalia am intalnit pirati.

Si in stramtoarea Malaca te paste acelasi pericol. Au fost cateva momente in care s-au apropiat de noi, ne-au insotit pe distante de aproximativ zece mile, dar apoi au renuntat. Piratii sunt pescari saraci, in stare de orice. Golful Aden este foarte periculos si din cauza pozitiei.

Situat in vecinatatea Somaliei, vesnic in razboi, este locul unde oamenii poarta armele ca pe niste accesorii obisnuite. Atacurile bastinasilor nu au loc numai noaptea, ci si in plina zi. Din fericire pentru noi, nu ne-au atacat niciodata“ spune Marius.

Navigheaza, dar nu inoata

„Cel mai greu de suportat au fost umiditatea si clima tropicala.

Dorinta de a merge, de a auzi fosnetul frunzelor sunt unele dintre placerile mult ravnite atunci cand navighezi de mai multa vreme. Auzi primii pasi pe care ii faci pe pamant. Desi nici nu stiu sa inot, simt nevoia sa o iau de la capat.

Am vazut peisaje superbe, dar mi-a ramas in suflet unul in care, chiar de ziua mea, balenele se jucau in bariera de corali din Australia“, rememoreaza Catalina Albu.

Invitati de onoare la Jocurile Olimpice

Marius si Catalina Albu, in calitate de membri de onoare ai Iaht Club Regal Romania, sunt invitati la deschiderea Jocurilor Olimpice ce se vor desfasura in august, in Grecia.