Elena Sova Gitu, director in Primaria Bacau, Oana Chelaru, directorul Casei de Asigurari de Sanatate, Rodica Padureanu, inspectorul-sef al Inspectoratului pentru Handicapati, Ana Marchis, Livia Sibisteanu si Ghiorghi Iorga, toti sefi ai Inspectoratului Scolar, ar fi trebuit sa se autosuspende n dupa lege, ei sint functionari publici, dar apar si pe listele PSD la alegeri.

Si subprefectul Gabriel Vlase recunoaste ca a facut campanie electorala, dar nimeni nu-l schimba. Gheorghe Stambelu, secretarul general al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, spune ca cei sase sint incompatibili.

Sase directori de institutii publice din judetul Bacau ocupa in acest moment posturile in mod ilegal. Ei sint, conform legii, functionari publici, dar apar si pe listele PSD pentru alegerile din 6 iunie. Legea le interzice insa sa detina ambele calitati, ele fiind incompatibile. Prevederile legale ii lasa insa reci pe cei in cauza.

Tot legea spune ca era sarcina lor sa ceara sa fie suspendati din functii, dar pina acum n-au dat semne ca ar intentiona sa faca acest demers.

Toti cei sase directori sint oamenii PSD.

Este vorba despre Elena - Sova Gitu, directorul Serviciului de Asistenta Sociala din cadrul Primariei, Oana Chelaru, director general - presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate Bacau, Rodica Padureanu, inspector - sef al Inspectoratului Teritorial pentru Handicapati, si toti cei trei sefi ai Inspectoratului Scolar: Ghiorghi Iorga, inspectorul scolar general, si inspectorii scolari generali

adjuncti Ana Marchis si Livia Sibisteanu.

In Anexa 3 a Legii 188 /1999 republicata, privind Statutul Functionarului Public, se spune clar cine intra in categoria functionarilor publici.

Oficiali de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici ne-au precizat ca, in acest act normativ, la categoria "Servicii descentralizate ale ministerelor si ale altor organe centrale din unitatile administrativ - teritoriale", se specifica foarte clar functiile publice de conducere: director general, inspector-sef, director general adjunct, inspector-sef adjunct, director si director adjunct.

Adica toti cei amintiti.

Dilema ne-a fost limpezita si de Gheorghe Stambelu, secretarul general al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici din Bucuresti. Prin vocea Ciresicai Butiu, purtatorul de cuvint al institutiei, Stambelu ne-a explicat ca cei amintiti ar fi trebuit sa se autosuspende deja din functie, daca au intrat in politica si candideaza, fiind functionari publici.

"Conform Legii 188 republicata si Legii 161, art. 97 alin. 2, functionarii care candideaza din partea unui partid intra sub incidenta incompatibilitatii. Ei sint obligati sa se autosuspende, adica sa ceara organului superior de conducere sa li se suspende raportul de munca pe perioada respectiva", ne-a declarat Gheorghe Stambelu.

Cei in cauza ar fi trebuit sa faca cererile de suspendare cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de data cind se solicita suspendarea. Legea spune la fel de clar si ca cei incompatibili nici n-ar mai avea ce sa caute in institutii pina dupa organizarea alegerilor. Si asta, fiindca sarcinile lor ar putea fi date altor angajati, ori pe perioada respectiva chiar sa fie adus cineva in loc.

Ce spun directorii social-democrati

Evident, legea nu s-a dovedit pina acum suficient de puternica pentru directorii membri in partidul - stat. Ei nu s-au autosuspendat si merg in continuare la serviciu. Ba, mai mult, unii dintre ei chiar fac campanie PSD-ului de mare zor, exact in timpul in care ar trebui sa fie la institutie, la program.

Cel mai elocvent exemplu este Elena - Sova Gitu, care nu mai departe joi, 20 mai, era cu Dragos Benea, viceprimarul orasului Bacau, la lansarea candidatului PSD din Cleja. In timpul in care ar trebui sa se ocupe de problemele bacauanilor, din banii carora este platita, Sova - Gitu face campanie pesedistilor, fara ca cineva s-o intrebe de sanatate.

Am incercat, ieri dupa-amiaza, sa aflam opinia ei in legatura cu incompatibilitatea dintre functia publica pe care o are la primarie si cea de la partid, insa telefonul mobil era inchis.

Livia Sibisteanu, inspector general scolar adjunct, cunoaste faptul ca pozitia sa pe lista de candidati PSD la Consiliul Local Bacau este problematica. "Eu nu sint functionar public. Toti inspectorii nu mai sint functionari inca din 2001, cind s-a schimbat legislatia. Noi functionam dupa legea invatamintului, care spune ca sintem detasati din invatamint pe aceste functii", crede Sibisteanu.

Contactata telefonic, Ana Marchis a impartasit punctul de vedere al colegei sale. "Nu, noi nu sintem functionari publici. Noi, inspectorii, avem catedre rezervate si legea spune ca nu mai sintem in acest caz functionari publici. Doar doi inspectori din ISJ au mai fost functionari publici, dar pina in noiembrie 2003", ne-a declarat ea.

Acelasi punct de vedere l-a avut si "generalul" Ghiorghi Iorga.

Oana Chelaru, directorul general al Casei de Asigurari de Sanatate, spune ca si ea este curioasa despre situatia sa legala. Chelaru candideaza din partea PSD la un loc de consilier judetean si spune ca exista doua prevederi legale care se bat cap in cap.

Seful Casei afirma ca a cerut lamuriri privind starea sa de incompatibilitate si de la Casa Nationala, si de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, dar, pina acum, nu a primit nici un raspuns. "Nu sint functionar public. Cind voi primi raspunsul si mi se va spune ca sint functionar public, ma voi suspenda din functie. Eu sint salarizata ca personal contractual.

Am functie publica, dar nu sint functionar public", sustine directorul general Oana Chelaru.

Vlase, cel mai gogonat dintre functionarii publici

Cei sase directori-directorasi sint o nimica toata pe linga seful lor pe linie de partid. Despre subprefectul Gabriel Vlase, care este si presedinte executiv al PSD Bacau, s-a mai scris si demonstrat ca e incompatibil cu postul de lefegiu la stat pe care il detine.

Conform legii, Guvernul il poate demite pe Vlase pentru incalcarea Legii alegerilor, Legii anticoruptie si Statutului functionarului public. Gabriel Vlase ar putea fi demis din postul de subprefect, daca Guvernul va fi sesizat ca acesta a participat la campania electorala a Partidului Social Democrat.

Gabriel Vlase nu neaga prezenta la la evenimente din campania sa electorala, dar sustine ca nu a incalcat legislatia. "Participare inseamna sa te implici efectiv. Eu doar am fost prezent acolo, deci nu ma incadrez", justifica Gabriel Vlase. De fapt, Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici (art.82), republicata, Legea 161/2003, numita si Legea anticoruptie (art.97 alin.

2), si Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale interzic in corpore unui functionar public sa candideze sau sa participe la campania electorala. "Eu nu sint functionar public, chiar daca detin o functie publica, eu sint demnitar", sustine Gabriel Vlase. Eroare! Vlase este un functionar public, e drept, de rang inalt, dar tot functionar public.

Legea 188/1999 republicata o si demonstreaza: "Dupa natura atributiilor, competentelor si responsabilitatilor, functionarii publici din clasa I se impart in trei categorii, dupa cum urmeaza: categoria inaltilor functionari publici; categoria functionarilor publici de conducere; categoria functionarilor publici de executie.

Categoria inaltilor functionari publici cuprinde persoanele care sint numite in una din urmatoarele functii publice: (...) prefect; subprefect (...)". Cu alte cuvinte, legea spune ca subprefectul este functionar public, deci n-are voie sa participe la campania electorala, or el recunoaste ca a participat la citeva lansari de candidati.

In tot acest timp, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu, Vlase trebuie sa se asigure ca legea este respectata in tot judetul. Si, printre picaturi, sa-si mai sustina si partidul pe care il conduce.

Costica Pavel, presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Bacau, ne-a declarat ca organismul pe care il conduce nu este abilitat nici sa verifice, nici sa constate, nici sa ia masuri in privinta legalitatii sau ilegalitatii activitatii subprefectului.

Intr-un caz similar din alt judet, la plingerea unor partide politice, subprefectul care a participat la actiuni electorale a fost demis fara drept de apel.