Lipsa de profesionalism, ambiguitati dar mai ales tendentiozitate. Acestea sunt caracteristicele raportului preliminar cu privire la integritatea si transparenta administratiei publice locale din municipiul Bacau, raport realizat de o asociatie ce are pretentia ca este specializata in folosirea instrumentelor de cercetare si sondare a opiniei publice.

Raportul preliminar face parte din proiectul "Integritate in activitatea administratiei publice locale", initiat de fundatia olandeza "transForma" si demarat in Bacau in data de 1 martie, proiect ce are drept scop imbunatatirea calitatii administratiei, combaterea coruptiei si accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana.

In realitate insa, raportul nu este decat o mare bataie de joc, o dovada de neseriozitate, un document ce cuprinde date false, informatii aberante si tendentioase, acuzatii nefondate si presupuneri ce nu-si aveau locul, dar mai presus de toate erori impardonabile pentru care nimeni nu pare sa-si asume raspunderea.

Cel mai concludent exemplu este afirmatia conform careia nici un reprezentant al mass-media nu a fost prezent la sedintele Consiliului Local. Constatare ce nu poate fi explicata nici macar de coordonatorul regional al Pro Democratia, Constantin Topala, responsabil in proiect cu obtinerea de date, solicitari de informatii, pe baza carora s-a intocmit raportul.

"Probabil este o greseala. Eu nu-mi amintesc sa fi trimis o astfel de informatie. Cred ca este o confuzie cu Legea 52, cea prin care trebuie organizate dezbateri publice", ne-a raspuns nedumerit Topala.

"Aici se poate vedea clar pana unde poate ajunge absurditatea. Se stie prea bine ca presa este mereu invitata si prezenta la sedintele Consiliului Local si nu numai.

De unde ar putea sti ce s-a intamplat, ce s-a discutat si ce proiecte au fost aprobate sau respinse si cum ar putea reflecta in articole daca ziaristii nu ar fi prezenti?", se intreaba si purtatorul de cuvant al Primariei, Gabriel Ionita.

Contradictii

"Nici o organizatie neguvernamentala nu a fost consultata pentru acte normative", se mai arata in raport. Cu toate acestea, dupa cum tot in raport se precizeaza, "in ceea ce priveste transparenta decizionala, nu a existat cerere: nici o organizatie neguvernamentala nu a solicitat in 2003 departamentului specializat sa organizeze dezbatere publica cu privire la vreun proiect de hotarare locala.

A existat insa oferta: 17 proiecte de hotarare ale Consiliului Local." Vi se pare cumva ca Transparency International se contrazice? Chiar asa si este! "Dupa cum se poate vedea, din acest raport nu rezulta decat o lipsa de profesionalism crasa. Este inadmisibil ca o organizatie sa faca asemenea greseli pe care sa le dea si publicitatii", a reclamat purtatorul de cuvant al Primariei.

Profesionalismul raportului tinde spre zero

Transparency International mai sustine ca "este de neconceput, la nivel de management decizional, ca numarul avizelor elaborate de aceasta comisie (n.r. Comisia pentru gospodarie comunala, organizare, dezvoltare, urbanism, realizarea lucrarilor publice si de arhitectura) sa fie chiar mai mare decat numarul hotararilor adoptate de plenul consiliului".

"Faptul ca avizele date de comisie sunt mai numeroase decat proiectele de hotarari intrate in plenul Consiliului Local dovedeste ca aceasta comisie, ca si celelalte, a dat si avize nefavorabile unor proiecte care, evident, nu au mai intrat spre dezbatere in sedinta CL. Deci este normal sa fie mai multe avize decat proiecte", a explicat Gabriel Ionita.

Exemplele continua in acelasi stil ambiguu.

Tot in raport se mai evidentiaza faptul ca "nici o persoana nu a beneficiat de prevederile Legii 52/2003" ceea ce "ridica o problema suplimentara cu privire la capacitatea administrativa si integritatea publica a consiliului local" - acuzatie nefondata in conditiile in care in acelasi raport se precizeaza ca "In ceea ce priveste transparenta decizionala, nu a existat cerere(...)

Presupuneri periculoase

Am mai putea aminti ca Transparency International face diverse presupuneri vizavi de faptul ca "nu exista decat 3 jurnalisti acreditati la Primarie", situatie justificabila in conditiile in care doar 3 cereri de acreditare au fost primite de institutie.

Toate aceste balbaieli culmineaza insa cu afirmatia "nici una dintre sedinte nu a fost anuntata pe site-ul Primariei" - informatie falsa ajunsa la Transparency International din vina coordonatorului Pro Democratia, Constantin Topala, care a recunoscut ca el... nu a stiut cum si unde sa caute pe Internet si pe site-ul Primariei.