Atacul ursoaicei asupra celor trei brasoveni, dintre care doi au ajuns la spital, a generat o serie de declaratii controversate. Primarul Brasovului, Gheorghe Scripcaru a sustinut ca "trebuie marita cota de recolta la urs". Asociatiile de protectie a animalelor, intre care si AVES - Odorheiu Secuiesc, protesteaza impotriva omorarii lor.

Cetatenii din cartierul Valea Cetatii, devenit obiecti turistic datorita ursilor gunoieri, s-au alaturat protestelor. Ulterior, varianta uciderii ursilor a fost exclusa si s-a trecut la metode mai pasnice pentru a tine oamenii departe de ursi.

Angajatii Serviciului de gestionare a cainilor fara stapani din Primaria Brasov a primit sarcina de a se ocupa, in orice fel, de alungarea ursilor gunoieri in padure. Astfel, s-au inarmat cu lanterne, cu obiecte de facut zgomot si fire electrificate pentru a impiedica ursii sa mai coboare la containere.

Oamenii recunosc ca sunt improvizatii si ca rade toata lumea de acest mod de operare, dar spun ca sunt solutii de compromis. Asa s-au dovedit pentru ca ursii coboara nestingheriti sa-si ia portia zilnica de resturi menajere, fara ai baga in seama nici pe cei care ii apara nici pe cei care vor sa-i alunge in padure.

Se doreste in fapt mutarea celor peste 20 de ursi gunoieri identificati in zona Valea Cetatii in alte habitate, care sa fie cat mai departe de