Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) are in momentul de fata doi directori: Gabriel Berca -instalat pe linie de partid - si Elena Sova, retrogradata din functie, dar repusa in drepturi de Prefectura. Primaria spune ca Prefectura ar fi atacat tardiv decizia Consiliului Local prin care era schimbata Elena Sova.

De cealalta parte, Prefectura spune ca juristii Primariei nu cunosc legea, deoarece, intre timp, a aparut Legea institutiei Prefectului, care mareste termenul de atac de la cinci la 20 de zile. Directorul interimar al SPAS, Gabriel Berca, s-a fixat bine in postul oferit de partid si nu vrea sa mai plece.

Reprezentantii Primariei, mai concret juristii institutiei, au descoperit, considera ei, o portita prin care pot scapa de obligatia de a revoca hotararea prin care a fost retrogradata Elena Sova.

„Prefectura a depasit termenul de contestare a hotararii. Termenul era de 5 zile iar Prefectura a depus solicitarea de revocare dupa 8 zile. Prin urmare, hotararea este valabila iar eu sunt director, iar doamna Sova, dupa ce se va intoarce din concediu, va ocupa postul de sef Serviciu Asistenta Sociala.

Hotararea nu se va discuta in Consiliul Local si nu va fi modificata iar ordinul de revocare a acesteia nu este valabil“, ne-a explicat Gabriel Berca.

Prefectura contraataca

Bucuria noului director instalat recent in functie nu va dura insa decat pana la anularea hotararii CL pe cale judecatoreasca, demers pe care il va face Prefectura in cazul in care in sedinta din 30 august a Consiliului Local nu se va reveni asupra hotararii prin care sunt „eludate prevederile legale si se incalca dreptul la aparare al salariatului“, dupa cum reiese din adresa

transmisa de Prefectura Consiliului Local. Mai concret, „portita“ gasita de juristii Primariei nu exista. „Hotararea Consiliului Local ne-a fost comunicata pe 28 iulie. In data de 21 iulie, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea 340/2004 privind institutia prefectului. Conform Constitutiei, in termen de 3 zile de la publicare legea intra in vigoare. Adica pe 24 iulie.

Prin urmare, la data comunicarii hotararii de Consiliu Local, legea intrase in vigoare. Aceasta lege abroga in totalitate capitolul denumit „Prefect“ din Legea 215 a administratiei publice, iar articolul 26 din Legea 340 extinde la 20 de zile termenul prin care prefectul poate sa ceara reanalizarea unei hotarari pentru modificare sau revocare.

Si noi am primit o adresa prin care suntem informati ca hotararea nu va fi revocata si ca am depasit termenul. Din pacate, Primaria si Consiliul Local se afla intr-o eroare de drept, necunoscand noile prevederi legale“, ne-a declarat Adrian Teodorescu, seful Serviciului Verificarea Legalitatii Actelor si Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii.

El a mai precizat ca Prefectura va deschide actiune in instanta pentru anularea acestei hotarari care este „netemeinica si nelegala“.

Elena Sova da in judecata Consiliul Local

Actiune in instanta va deschide, in paralel, si fostul director SPAS, Elena Sova. „Voi urma aceasta cale pentru a-mi redobandi functia si imaginea. Daca la prima sedinta a Consiliului Local nu se revoca hotararea voi merge in instanta. Voi pretinde atat daune materiale cat si morale.

Momentan eu vreau sa cred ca administratia va avea intelepciunea sa remedieze situatia si ca nu va fi nevoie sa ne judecam in instanta“, ne-a declarat Elena Sova.