Luata cu doar trei luni inainte de alegerile generale, hotararea superiorilor de la Bucuresti i-a facut pe multi sa puna serios la indoiala sloganul conform caruia "In Romania, Politicul nu-si baga coada in Justitie".

O mizerie politica

"Nu intelegem de ce s-a recurs la aceasta masura. Faptul ca Vasilii Pretula este unul dintre cei mai buni procurori criminalisti nu mai este demult un secret. Ce vor ei (cei din conducerea Consiliului Superior al Magistraturii - n.r.

) sa demonstreze prin excluderea lui Pretula si ce anume a stat la baza luarii unei astfel de decizii? Ca sa arate ca lupta impotriva injustitiei ne vor lua oare pe toti la rand? Tot ce se intampla este o mizerie politica!", au sustinut mai multi magistrati care au tinut sa-si pastreze anonimatul, din motive lesne de inteles.

Ca raspuns la palma primita din partea mai marilor de la CSM, procurorul Vasilii Pretula a decis sa conteste decizia privind excluderea sa. Demersul procurorului iesean va fi analizat de un complet format din noua judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Reamintim ca, alaturi de Pretula, alti cinci magistrati din intreaga tara au fost trecuti pe lista neagra.

Braconaj prafuit

Cei de la CSM i-au pus in carca procurorului Pretula un dosar de braconaj. Mai precis, in octombrie 2001, procurorul criminalist a mers la vanatoare impreuna cu trei cunoscuti. La acea data, un echipaj format din politisti de frontiera a descoperit in masina cu care se deplasau vanatorii un caprior mort.

Desi au sustinut ca animalul trebuia impuscat, din cauza unei rani grave la un picior, vanatorii nu au fost luati in seama. Astfel, procurorul Pretula s-a ales cu un dosar penal pentru braconaj, dosar care acum ii ameninta statutul de magistrat.

La acea data, Adriean Idriceanu, procurorul care a instrumentat dosarul, a dispus neinceperea urmarii penale si sanctionarea administrativa a procurorului criminalist cu 10 milioane lei.

"NUP" contestat

"Este oare corecta decizia CSM? Masura a fost luata abia acum, dupa trei ani, desi au existat termene de prescriptie. Mai mult, solutia data in dosar de procurorul Idriceanu nu este tocmai una corecta", a precizat avocatul Alfred Tapliuc. De atunci, Pretula a depus mai multe plangeri impotriva solutiei, dar fara nici un rezultat.

Dupa noile modificari ale Codului de Procedura Penala, convins de nevinovatia sa, Pretula a depus o plangere si la Curtea de Apel Iasi. "Azi (ieri - n.r.), a avut loc o prima infatisare. Am cerut un nou termen, pentru a-mi angaja aparator", a declarat Vasilii Pretula.

Martori anchetati penal

Pentru a-si dovedi nevinovatia, procurorul criminalist este hotarat sa demonteze pas cu pas ancheta facuta de Idriceanu. In prima faza, acesta a depus o plangere penala sub acuzatia de marturie mincinoasa impotriva a doi politisti de frontiera, audiati in dosar.

Conform lui Pretula, politistii Ioan Ilas si Gheorghe Tatarcan si-au schimbat de mai multe ori declaratiile date in fata lui Idriceanu, fapt ce pare sa fi influentat atat mersul anchetei, cat si solutia data in dosar. Astfel, pe 31 august 2004, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au inceput urmarirea penala impotriva celor doi politisti de frontiera.

Impreuna cu Constantin Chelsau, Ilas si Tatarcan au fost cei care au oprit masina in care Vasilii Pretula transporta capriorul ucis. "Pe 29 octombrie 2001, cei doi au declarat initial ca am oprit masina in care ma aflam, fara ca ei sa ne avertizeze. Atunci, le-am explicat ca transportam capriorul la Asociatia Vanatorilor.

Ulterior, politistii si-au schimbat declaratiile si au sustinut ca ne-au urmarit si ne-au retinut dupa ce ne-am impotmolit cu autoturismul nostru intr-o mlastina. Numai ca, in pozele care s- au facut la acea vreme, pe masina, nu exista nici un strop de noroi. Cum poate fi posibil asa ceva?", s-a intrebat procurorul criminalist.

Capriorul mort

Un alt aspect din dosar care, in opinia mai multor procurori, ridica semne de intrebare este cel referitor la modul in care a fost descoperit capriorul, in masina vanatorilor. Desi, initial, s-a consemnat ca Pretula si insotitorii sai au fost cei care s-au oprit si au aratat ce anume transportau, dupa nici o luna, politistii si- au schimbat pozitia.

Reaudiati de Idriceanu, acestia au sustinut ca vanatorii au incercat sa scape si ca ei au fost cei care au descoperit animalul, dupa ce au perchezitionat autoturismul "impotmolit in mlastina". Joaca de-a declaratiile a continuat si in vara lui 2002. "Atunci, am solicitat sa fie facute confruntari intre cei doi politisti de frontiera si Constantin Chelsau, soferul masinii Politiei de Frontiera.

Daca acesta din urma a declarat ca noi am oprit autoturismul noastru, la o distanta de 100 metri, fara sa fim somati, Ilas a sustinut ca am oprit doar in momentul in care politistii au ajuns la cinci metri in spatele nostru. Desi declaratiile s-au batut cap in cap, confruntarile nu au fost luate in seama de procurorul care a instrumentat cazul", a mai spus Pretula.

Astfel, pe 7 octombrie 2002, procurorul Idriceanu a inchis dosarul, dispunand scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi administrative de zece milioae lei.

Marius HALCIUG

George COJOCARU