Una din cele mai mari tepe pe care municipalitatea le-a tras-o bacauanilor anul acesta cu prilejul "Zilelor Bacaului" a fost aducerea unei trupe anonime pe care Primaria a botezat-o "Fanfara de la Zece Prajini" si care nu a cantat nici zece minute dupa care a disparut. Cu tot cu bani.

Organizatorii Festivalului "Zilele Bacaului" au prezentat intr-una din seri vestita Fanfara de la Zece Prajini. Trecem peste faptul ca la Zece Prajini exista doua fanfare cunoscute - Ciocarlia si Shavale - lucru pe care organizatorii n-au crezut de cuviinta sa-l comunice, semanand o oarecare confuzie.

Problema este ca dupa mai putin de zece minute de cantat, fanfara de pe scena Zilelor Bacaului s-a retras desi in contract scria ca ar trebui sa cante cel putin 40 de minute. Poate lucrurile nu ar fi fost la fel de grave daca pe scena s-ar fi aflat intr-adevar Fanfara de la Zece Prajini.

Insa, dupa cum sustin unii, pe scena s-ar fi urcat doar doi membri ai fanfarei Ciocarlia, restul fiind, se pare, o trupa de undeva de prin judetul Vaslui. Presedinta Asociatiei Rromilor Ursari din satul Zece Prajini, Elena Motas, cea care se ocupa de promovarea fanfarei Ciocarlia, spune ca la Zilele Bacaului n-a fost prezenta aceasta trupa.

Ea spune ca de vina pentru astfel de confuzii nu pot fi decat organizatorii "amatori de chilipiruri".

Primaria a platit de trei ori

Un zvon interesant a inceput sa circule prin oras. Conform acestuia, se pare ca organizatorii Zilelor Bacaului ar fi fost "facuti" la bani de mai multe persoane care s-ar fi dat drept impresari ai Fanfarei.

Se spune ca, inainte de inceperea Festivalului, organizatorii ar fi fost contactati de un barbat care s-ar fi dat drept impresar al celor de la Zece Prajini si care le-a spus ca, fara un acconto, fanfara nici nu va urca pe scena. Primaria ar fi platit banii ceruti dupa care, a doua zi, a venit un alt barbat care a cerut bani pentru acconto spunand ca primul ar fi un impostor.

Primaria a mai platit inca o data banii pentru ca, in chiar ziua concertului, organizatorii sa fie abordati de un al treilea impresar care a cerut banii inainte si caruia i s-au numarat 15 milioane in palma. Banii ar fi fost adusi de viceprimarul Onica.

Dupa cele zece minute de cantare, cand trupa se retragea, unul dintre organizatori l-ar fi intrebat pe unul din muzicanti de ce pleaca asa de repede, ca doar banii i-au primit. Raspunsul muzicantului era sa-l lase fara grai pe reprezentantul primariei: "Pai, nu-l stim pe ala care a luat banii. Noi suntem din Vaslui si am fost angajati cu 300.000 de fiecare sa cantam un sfert de ora pe scena".

Primaria: Nu-i nici o problema

Reprezentantii Primariei spun ca nu este problema lor ca fanfara nu a cantat pentru cat a fost platita pentru ca banii platiti nu erau din bugetul local! "Noi am avut contract cu ei sa cante 40 de minute si le-am platit 10 milioane pentru asta. Daca au plecat mai devreme nu-i nici o problema pentru ca erau bani din sponsorizari. Deci sponsorul trebuie sa-i traga la raspundere.

Si chiar daca erau bani publici tot nu ar fi fost un subiect de presa. I-am fi dat in judecata si am fi rezolvat problema", spune Ionut Tomescu, purtatorul neoficial de cuvant al Primariei si organizatorul festivalului.

"Plagiatorii nu pot fi controlati"

"Din pacate acest gen de fenomene se intampla destul de des datorita si amatorilor de chilipiruri din randul celor care organizeaza astfel de manifestari" - spune Elena Motas, presedinte al Asociatiei Rromilor Ursari din satul Zece Prajini.

"In Zece Prajini sunt foarte multi muzicanti mai buni sau mai putin buni, cine este interesat de lucruri originale se documenteaza, exista multe informatii pe internet despre toate.

Plagiatori sunt multi si nu pot fi controlati, trebuie sa supravietuiasca si ei chiar daca ei canta cu una-doua octave mai sus sau mai jos, cantecul "ciobanasul" sau "sarba oilor" se poate asculta si la un pret bun (buget mic pentru campanii electorale) si nimeni nu poate dovedi ca lautarii nu sunt din Zece Prajini deoarece au buletine de identitate cu adresa".