Intre cei 463 de candidati inscrisi la Biroul Electoral Judetean Iasi (BEJ), in vederea ocuparii unui loc de parlamentar dupa alegerile din noiembrie 2004, figureaza, alaturi de intelectuali de vaza, si persoane cu profesii dintre cele mai obisnuite, printre care soferi, vatmani, lacatusi mecanici, electricieni, agricultori, si chiar un miner.

Majoritatea personajelor inscrise pe listele de la Camera Deputatilor si Senat, din partea partidelor politice care le-au propulsat, au meserii dintre cele mai diverse. Predomina, insa, juristii, inginerii, profesorii si invatatorii. Pe locurile imediat urmatoare sint medicii, administratorii de firme si pensionarii.

Una dintre cele mai interesante liste, poate, este cea a Partidului Alianta Socialista, care, la Circumscriptia electorala nr. 24, pentru Camera Deputatilor, are inscrisi un lacatus mecanic, un strungar, un sofer, un vatman, un mecanic auto, un „nas“ de tren, un casier, dar si un liber profesionist, in persoana lui Florentin Ciocan Rosu.

Un miner si un agricultor pe listele PNTCD

Partidul „Pentru Patrie“ mizeaza pe un electrician, un tipograf, un agricultor si un designer. Comparativ, Asociatia Macedonenilor din Romania are pe liste, alaturi de juristi si profesori, un maistru.

Uniunea Polonezilor din Romania se poate lauda cu un agent postal, in persoana lui Irisec Iosef, iar Partidul National Democrat Crestin (PNDC) are inscrisi pentru Camera Deputatilor pe soferul Cristinel Tamas si pe zidarul Florin Tamas.

Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania si-a pus sperantele in Viorica Bajcsuk, situata pe liste alaturi de compozitorul Bogdan Dragos Pauliuc si istoricul Gheorghe Firczak.

Pe lista Partidului Muncitoresc Roman se afla executorul judecatoresc Ioan Stingaciu (acum pensionar), impreuna cu electricianul Crenguta Balasi. Si Partidul Social Democrat „Constantin Titel Petrescu“ a trecut pe listele de la deputati oameni obisnuiti: Maria Maxim, casnica, Angela Turcu, gestionar, si Elena Anei, laborant. Partidul „Noua Generatie“, filiala Tg.

Frumos, are pe liste un fost subofiter MI, iar PUNR – un oficiant postal, un grafician si un electronist.

Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) merge pe mina lui Benedict Gherghelas, agricultor, si a lui Danut Butnaru, miner de meserie.

De mentionat optiunea Uniunii Armenilor din Romania, care propune un personaj celebru pentru Camera Deputatilor: este vorba de nonconformistul muzician, pianist si jazz-man Hari Tavitian