O Liga a Asociatiilor de Proprietari, aparuta in vechiul regim, probabil din dorinta de a controla cat mai bine electorii, castiga bani invatand sefii de asociatii sa faca ceea ce deja stiu.

Desi functioneaza fara acordul Primariei Bacau, refuzand sa dea socoteala acestora, seful Baciu strange un ban gramada pentru care isi ofera serviciile juridice.

Problema e ca aceleasi servicii si le ofera si autoritatea locala, cea in masura sa supravegheze activitatea Asociatiilor de Proprietari.

Visul era ca in Liga sa se inscrie toate Asociatiile. Atunci s-ar fi adunat, fara o motivatie concreta, zeci de milioane de lei. Din scarba manifestata fata de fosta conducere, oamenii au refuzat sa se afilieze valului. Unii insa au facut-o.

Sa stim tot!

In anul 2003, la initiativa unui presedinte de Asociatie de Proprietari din Bacau ia fiinta o asa-zisa Liga a Asociatiilor de Proprietari din Municipiul Bacau.

Infiintarea acestei forme de asociere pare a fi, de departe, una mai putin reprezentativa pentru asociatiile de locatari, tocmai prin faptul ca doar 5 procente dintre acestea sunt afiliate Ligii. Modul prin care presedintele Baciu a constituit Liga Asociatiilor de Locatari este cat se poate de suspect.

Motivul este legat de faptul ca nici un fel de actiune a unei Asociatii nu se poate intreprinde fara aprobarea Adunarii generale a membrilor acesteia. O motivatie ar putea fi faptul ca apartamentele cu datorii mari sunt o prada accesibila, din care pot fi hranite guri credincioase.

Iar daca Baciu este, asa cum sustin multi presedinti de asociatii, omul fostei directoare Şova-Gatu, atunci el putea trage fraiele in acest sens.

Sunt cunoscute cazuri numeroase in care sefi din Primaria fostului regim au facut bani cumparand sub pretul pietei apartamente si vanzandu-le, dupa cateva saptamani, la un pret uneori si de 10 ori mai mare.

Autoritate de carton

Inspectorul Mihai Postolache din cadrul Corpului de Control al Primarului Municipiului se arata foarte sceptic cu privire la aceasta forma de asociere, care se vrea a fi “vocea locatarilor”.

“Domnului Baciu i-am solicitat sa prezinte o situatie cu membrii acestei Ligi si un statut dupa care functioneaza, insa nici pana in acest moment nu a avut bunavointa sa prezinte asa ceva”, a declarat inspectorul de specialitate Mihai Postolache.

Totusi, din moment ce Liga inca functioneaza, este posibil ca inspectorul sa nu fi dat dovada de zel. Mai mult, din declaratiile membrilor unor Asociatii de Proprietari rezulta ca lunar se achita o taxa de cel putin 100 de mii lei, cu titlu de cotizatie.

Ca o ciudatenie, chitantele sunt eliberate pentru “consultanta juridica”, fapt care nu este probat de presedintele Baciu. Cu toate acestea, o asemenea taxa nu poate fi platita de Asociatiile de Proprietari decat in urma aprobarii Adunarii Generale a membrilor lor. Acest atribut, prin lege ii revine Primariei.

Un membru al Asociatiei de Proprietari nr.26 din Bacau a declarat ca in afara de taxa perceputa, presedintele Baciu, intr-o sedinta, a stabilit chiar salariile celor cu functii de conducere in aceasta asociatie de proprietari. Toate angajamentele acesteia trebuie sa rezulte din hotararile Adunarilor Generale ale acestora.

Mai mult, cheltuielile la care sunt obligate aceste asociatii trebuie publicate si aduse la cunostinta locatarilor, fapt care nu a fost probat.

Obstructionarea controalelor

Functionari din cadrul Primariei municipiului Bacau sunt indignati de faptul ca nu-si pot exercita calitatea de control pe care o au asupra Asociatiilor de Proprietari. Lucrul este explicat prin faptul ca Baciu se erijeaza in presedinte al tuturor asociatiilor.

Cu toate acestea, un numar destul de mare (majoritar) de asociatii nu il recunosc ca presedinte. Astfel, contactati de redactorii GAZETEI, membri ai asociatiilor 57, 42, 46, 163, 25, 36, 63, 78 au precizat ca ei isi apara singuri interesele si nu fac parte din nici o liga.

De asemenea, o parte dintre presedintii de asociatii au declarat ca nu au avut pe ordinea de zi nici un punct referitor la organizarea in liga. Deci, se trage concluzia foarte clara ca aceasta Liga functioneaza ilegal, neavand aprobarea Asociatiilor de Proprietari.

O parte dintre ele recunosc ca au fost solicitate, dar presedintele Ligii nu a mai venit sa definitiveze discutiile de asociere.

Lipsa de colaborare

Pentru a clarifica situatia creata de aparitia acestei forme de asociere care vrea sa reprezinte interesele locatarilor, inspectorul Postolache a incercat in diferite randuri sa stabileasca o modalitate de colaborare cu presedintele Baciu.

“Cu toate ca nu este reprezentativ, am incercat sa discutam si sa colaboram in elucidarea problemelor pe care acesta le aduce in atentie.

La ultimele intalniri, Baciu a pus problema prezentei unui membru in Comisia de atestare a administratorilor (contrar Hotararii de Guvern 400/2003, care stipuleaza ca din aceasta comisie fac parte doar reprezentanti ai Primariei, n.red.

), dar a mai cerut ca un membru al acestei Ligi sa faca parte din Consiliul de Administratie al Termloc si CET Bacau, lucru care nu are nici o baza legala”, a mai precizat Postolache.

De aceeasi lipsa de colaborare s-au lovit si redactorii GAZETEI, care au incercat sa afle mai multe despre aceasta Liga a Asociatiilor de Proprietari. Intrebat de numarul de Asociatii afiliate, Baciu a raspuns pe un ton grav ca “Eu am dat raportul justitiei si nu trebuie sa va dau raportul si voua”.

Dupa scurt timp, acesta a sunat la redactie pentru a se plange de faptul ca “a fost iritat de tonul pe care a fost intrebat si de modul in care s-a purtat redactorul”.

Politizarea asociatiilor

Faptul ca acest Baciu a tinut mortis sa faca parte din Consiliul de Administratie al principalilor furnizori de utilitati si faptul ca Liga are in spate persoane care au facut parte din vechea administratie denota intentia de politizare a functionarii Asociatiilor de Proprietari.

In acest sens, viceprimarul municipiului, Nicolae Onica, este de parere ca ar trebui schimbata Legea Asociatiilor de Proprietari tocmai pe motivul ca aceasta este destul de permisiva si nu stabileste in mod clar atributiile acestora. In fond, Legea este buna, sustin expertii, doar ca nu este aplicata.

Periodic, Comisia de Cenzori de la nivelul fiecarei Asociatii are obligatia sa verifice respectarea incadrarii cheltuielilor in prevederile de buget aprobate de Adunarea Generala a Asociatiilor.

La fel de suspicioasa este si manevra presedintilor Asociatilor de a angaja asociatiile in cheltuieli, fara aprobarea Adunarii Generale.