Aflata intr-o perioada de stagnare, piata creditelor imobiliare s-ar putea relansa dupa ce o serie de banci comerciale au anuntat luna trecuta scaderea dobanzilor la acest tip de credit.

Nevoia romanilor de a avea o casa sau simpla dorinta de a plasa capitalul in afaceri cat mai profitabile, ii determina pe acestia sa bata in continuare la portile bancherilor romani

Totusi, conform unor specialisti, aceasta reducere in parte a dobanzilor la creditele ipotecare va fi insotita de o tendinta de prudenta din partea bancilor, care se vor uita de doua ori la cel care solicita creditul inainte de a-i da banii solicitati.

Dobanzile creditelor acordate in valuta continua insa sa fie mult mai mici decat cele aplicate la creditele acordate in lei, fapt pentru care romanii raman fani ai imprumuturilor in valuta.

Dobanzile la creditele acordate in moneda straina pot creste insa in urmatoarea perioada, „cu cel mult un punct procentual“, dupa cum a declarat recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Aceasta masura poate veni pe fondul deciziei BNR din 24 februarie de a obliga bancile sa depuna la rezervele obligatorii si 30% din imprumuturile in valuta acordate pe o perioada mai mare de doi ani.

Bancile se inghesuie sa-si prezinte ofertele

Incercand sa vina in sprijinul ofertantilor de credite, dar si al celor care au nevoie de capital, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta (CCINA) a organizat in aceasta saptamana Salonul de Finantari si Asigurari pentru Locuinte, la care au fost prezente o serie de banci care

si-au prezentat produsele.

De asemenea, s-a desfasurat Seminarul „Fiscalitatea in constructii – Noutati legislative si financiare in domeniul constructiilor“, in cadrul caruia lectorul Elena Antonaru, expert contabil, a prezentat, printre altele, cateva studii de caz in ce priveste contabilitatea de gestiune in unitatile de constructii si constructii

montaj. Tot ieri, 4 martie, Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale si Casa de Economii si Consemnatiuni CEC – Sucursala Constanta si-au prezentat serviciile atat persoanelor fizice, cat si celor juridice.

Cele mai importante credite prezentate de BRD au fost creditele imobiliare in Lei, Primo Plus, Habitat Plus si BRD-ANL, iar de catre CEC creditele pentru cumpararea, construirea, modernizarea, consolidarea si repararea de locuinte si cele pentru cumpararea de terenuri in intravilan in vederea construirii de locuinte.

Banca Comerciala Romana ofera credit de pana la 100.000 echivalent in euro, pe o perioada de 20 de ani, cu avans de minim 25% si fara giranti.

Raiffeisen Bank ofera prin creditul „Casa ta“ intre 5.000 si 200.000 euro (sau echivalent in lei sau USD), pe o perioada cuprinsa intre 3 si 20 de ani. Avansul este de 15% pentru creditele contractate in lei si 25% pentru creditele in euro sau dolari.

Banca Transilvania ofera ca credit imobiliar-ipotecar maxim 75% din valoarea investitiei. Suma maxima oferita poate ajunge la 100.000 euro sau echivalent USD. Aportul propriu al clientului: 25% din valoarea contractului.

Bancpost ofera pachetul de credit ipotecar pe termen de 5-20 de ani, in valoare de 3.000-300.000 euro (sau echivalent in lei sau USD). De asemenea, 25% trebuie sa constituie aportul propriu al solicitantului de credit.

CEC acorda credit in valoare de pana la 75% din valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat, durata maxima de creditare fiind de 25 de ani.