In urma reportajului aparut in recentul numar al Ziarului de Mures, povestea copilului din Reghin de numai 9 ani care s-a inecat in Canalul Morii a rascolit sufletele parintilor din Targu-Mures. "Este un mare necaz sa-ti pierzi copilul.

Si parca nu e de ajuns aceasta durere, mai trebuie sa te lovesti si de nepasarea autoritatilor.

Daca s-ar intampla asa ceva unei familii foarte sarace care nu ar avea bani sa angajeze firme de scafandri? Ce s-ar intampla cu victima? Ar fi lasata dusa de ape pana la nesfarsit?", intreaba Ioan Marginean, din Targu-Mures.

Alte doua mame si-au exprimat dorinta de a fi mentionate numele celor care au adus trupul la mal "pentru ca, orasul trebuie sa stie ca exista oameni pe care se pot baza la necaz".

Acum noua zile, Cristian Negru, terminandu-si mai repede temele pentru scoala, a pornit impreuna cu un prieten mai mic decat el cu un an de zile sa se joace. Au ajuns in preajma apei si au pasit pe gheata care parea rezistenta.

Inainte de ora 18.00, gheata a cedat sub picioarele lor, iar distanta de doar doi pasi dintre copii au facut ca destinele copiilor sa fie diferite. Rares, baiatul mai mic, a reusit sa se prinda de o bucata de gheata si sa inainteze catre mal, iar un trecator care l-a vazut i-a sarit in ajutor imediat.

Cristi a fost inghitit imediat de valtoare, iar cand a incercat sa iasa la suprafata, apa l-a dus imediat cativa metri mai incolo, ingropandu-l sub gheata groasa.

La fata locului au venit imediat pompierii, salvarea si politia. Pana a ajuns Rares acasa sa povesteasca parintilor ce s-a intamplat, pana au fost sesizate autoritatile, timpul s-a scurs. Acesta fost motivul pentru care echipa de pompieri, dupa doua ore de cautare, a renuntat.

"Nu sta in sarcinile noastre sa cautam victimele, ci sa le salvam. Ori, un om care a stat mai multe minute sub apa este considerat mort. Noi am ajuns imediat dupa ce am primit apelul de urgenta, dar asta a fost dupa o jumatate de ora de la accident", a spus Ioan Chilbucudean, comandantul Detasamentului Pomperi Reghin.

Acesta i-a inmanat tatalui un numar de telefon al unei firme de scafandri, cu punct de lucru tocmai in Cluj-Napoca.

"Au cautat vreo doua ore, au spart mai putin de trei metri patrati, li s-a rupt cangea si au renuntat pe motiv ca s-a lasat seara si ca, oricum, nu e de datoria lor sa caute", a spus Ana Negru, mama baiatului.

Cautatea victimei nu intra in responsabilitatea niciunei autoritati, sarcina de a-si aduce copilul la mal revenind parintilor.

In ajutorul parintilor au sarit oamenii care se aflau pe mal. Au spart kilometri de gheata groasa cu cangi sau topoare, au tras bucatile catre mal cu furcile, cu franghii si chiar cu mainile goale, muncind la lumina farurilor de la masini si a unui reflector.

Disperati, parintii s-au gandit sa opreasca apa sa nu duca trupul baiatului mult prea departe, dar pescarii i-au sfatuit sa nu inchida barajul. Astfel, gheata groasa s-ar fi lasat in jos si ar fi scufundat victima in mal.

Tarziu in nopate, oamenii au oprit cautarile, promitand ca, a doua zi le vor relua la prima ora a diminetii. Vineri, la ora 7.00 s-au apucat din nou.

Dupa doua ore, trupul inghetat al baiatului a fost gasit, linistit si cu o mana ridicata deasupra capului, semn ca a incercat sa se prinda de ceva inainte de a fi scufundat in apa, semn ca incerca sa ceara ajutor si dupa de ce a murit. "Baiatul meu a stat o noapte intreaga sub apa.

Eu nu pot multumi niciunei autoritati pentru ce au facut. Cei care mi-au adus in brate trupul neinsufletit al copilului sunt Traian Dreptate, Orendi Zoltan, Cristi, Vasilica, Piri, Dinu, Vasile si Cozma. Cu ei, Reghinul ar trebui sa se mandreasca", a spus Iosif Negru.

De undeva de sus, Cristi le multumeste.