Preacuviosul Bonce, „printul" afacerilor imobiliare

Notam doar cateva din cazurile flagrante in care haina preoteasca nu pare sa aiba nimic de a face cu coportamentul unora dintre slujitorii altarului..

Incepem prin a reaminti cazul preotului Teodor Bonce din satul Cordau si despre relatiile „speciale" ale acestuia cu conducerea Episcopiei, care, in loc sa-l sanctioneze, ii musamalizeaza faptele.

Intr-un memoriul remis redactiei noastre se facea referire la continutul dosarului de divort nr. 2166/2003 al preotului Bonce Teodor, acuzat de imoralitate si de faptul ca „se afla in gratiile epsicopului Petroniu Salajanul si a preotului vicar Vasile Bota, pe care ii sponsorizeaza si carora le-a platit excursii in Grecia si Egipt".

Desi fosta preoteasa, Bonce Cristina, de profesie avocat, are dovezi suficiente ca a fost batuta de parintele Bonce, desi are martori ca acesta i-a fost infidel in repetate randuri, Petroniu Salajanul si Vasile Bota incearca musamalizarea cazului.

Atat martorii cat si certificatul medico-legal eliberat de Serviciul Judetean de Medicina Legala Bihor la data de 4 iunie 2003 confirma faptul ca preotul Bonce isi batea sotia cu salbaticie.

Cu toate acestea, Teodor Bonce e in continuare, bine, mersi, preot in Parohia Cordau. Insusi vicarul Vasile Bota a declarat recent: „Biserica Ortodoxa Romana este guvernata de reguli stricte in ce priveste viata de familie a preotilor.

Daca un preot a divortat, el trebuie sa se retraga pentru cativa ani de la oficierea slujbelor. Sa aiba o perioada de penitenta. In acest timp, nu poate detine o parohie."

Mai mult, Teodor Bonce, cu acceptul tacit al sefilor sai ierarhici, si-a deschis o… agentie imobiliara in curtea Protopopiatului Oradea, pe strada Roman Ciorogariu nr. 10, unde functioneaza firma „Pavlos", la care este administrator… Teodor Bonce.

Care, cu mult tupeu, si-a facut chiar carti de vizita si chiar un site pe Internet: www.pavlos-imobiliare.ro.

Oferta firmei lui Bonce&Puscas este impresionanta: imobile si terenuri in Oradea, Baile 1 Mai, Apateu, Baile Felix, Biharia, Boga, Bors, Cefa, Cetariu, Cihei, Cordau, Fughiu, Haieu, Inand, Nojorid, Hidiselu de Sus si de Jos, Rontau, Sinmartin, Sintandrei, etc. In total, in 46 de localitati din judet.

Cum a ajuns preotul din Cordau un adevarat „print" al afacerilor imobiliare, e un mister pe care ne vom stradui sa-l dezlegam in viitorul apropiat.

Sfintiile Lor Pascuta&fiul, miliardari de Sinmartin

Un alt miliardar in sutana este Ioan Pascuta de la Sinmartin. Parintele Ion Pascut a revendicat (si a primit) pentru Parohia Ortodoxa Sinmartin aproape 10 hectare de teren, peste 5 hectare (50.000 mp) fiind in celebra zona „Beverly Hills". Pamantul a fost parcelat si vandut cu 20-30 de euro metrul patrat.

Din banii obtinuti prin vanzarea primelor 5 hectare, sau cel putin cu o parte din ei, Pascuta a construit in Sinmartin o biserica noua din beton, cu a carei ridicare el sustine ca s-ar fi cheltuit 10 miliarde de lei.

In curtea bisericii a crescut insa si o casa parohiala pe 3 nivele, de dimensiuni impunatoare, o adevarata vila, care a costat si ea cateva miliarde. Preotul a si intabulat-o, dupa ce fostul Consiliu Local Sinmartin i-a atribuit terenul ca proprietate particulara a sa.

In fapt, initial, casa parohiala trebuia sa se construiasca in spatele bisericii, dar la presiunile lui Pascut s-a aprobat mutarea locului acesteia chiar la strada.

Pentru cine nu stie, parintele Ion Pascut mai are un apartament in zona ultracentrala a Oradiei, in Parcul Traian, deasupra restaurantului „En Vogue", un autoturism „Cielo" si i-a cumparat si fiului sau, proaspat hirotonisit preot si „repartizat", in urma interventiilor tatalui, la aceeasi biserica, un „Volkswagen Golf". Toate acestea, din modestul salariu de circa patru milioane de lei! Prin cererea inregistrata la Primaria Sinmartin (nr. 1361/5 martie 2003), baiatul, Alin Pascuta, a cerut sa i se atribuie in proprietate 1.000 mp de teren cu titlu gratuit, pentru construirea de locuinta.

Acelasi Alin Pascuta s-a casatorit la 1 iunie 2003, dupa care a fost hirotonisit preot si numit la Parohia Sinmartin fara concurs. Cu toate ca Pascuta are, dupa cum am precizat, un apartament confortabil, situat ultracentral, pe strada Republicii nr. 11 in Oradea si si-a construit in curtea bisericii din Sinmartin un viloi cu 3 nivele, pe care a avut nerusinarea de a propune Consiliului Eparhial sa-l cumpere cu 5,5 miliarde lei, ca si casa parohiala, urmand ca tot el si familia sa o foloseasca.

Dupa „modelul Bonce", si popa Pascuta si-a deschis, fara nici o jena, o agentie imobiliara chiar in viloiul de neam prost ridicat in curtea bisericii. SC Sanmartino Imobiliare SRL este numele firmei preotului, cu sediul pe strada Principala nr. 138 din Sinmartin, pe care reporterii nostri au identificat-o cu usurinta.

„Macho" Sabau, patron si ridicator de vile

Un alt „baron" ortodox este Vasile Sabau, fostul consilier economic al Episcopiei, protagonistul unui imens scandal sexual. Desi, conform legiuirilor bisericesti, acesta trebuia caterisit, adica indepartat din viata preoteasca, el slujeste si azi la aceeasi Biserica Sfantul Gheorghe, din Parcul Traian.

Sabau a fost o perioada „cureaua de transmisie" a traficului de influenta spre capii Episcopiei. O dovedeste inclusiv marturisirea facuta de alt preot.

„Subsemnatul Ilea Dutu, nascut la 13 ianuarie 1971, domiciliat in comuna Draganesti, sat Tiganestii de Beius, judetul Bihor, cunoscand sanctiunile prevazute de art. 292 din Codul penal pentru fals in declaratii, declar pe propria-mi raspundere urmatoarele: In anul 1991, luna august, am tinut un dialog despre examenul de admitere la Facultatea de Teologie cu numitul Sabau Vasile, consilier economic la Episcopia Ortodoxa Oradea, care mi-a spus ca-mi rezolva examenul de admitere contra sumei de 40.000 lei, suma pe care i-am inmanat-o prin numitul Stanis Ioan, domiciliat in Tiganestii de Beius nr. 11. La predarea acestei sume eram de fata si suma s-a predat in incinta Sfintei Episcopii a Oradiei, in biroul acestuia.

Mai declar ca intrucat eu am intrat la facultate fara ajutorul Sfintiei Sale, numitul Sabau Vasile mi-a promis ca-mi va rezolva o parohie in Baile Felix-Biserica, la care eu am lucrat la fundatie.

Dau prezenta declaratie pentru a servi la organele competente" — se spune in declaratia facuta in fata notarului public Ochis Lucia si autentificata prin Incheierea de Autentificare nr. 2069/17 mai 2002.

Nu s-au facut insa nici un fel de cercetari, fapta fiind oricum prescrisa dupa atata timp.

In toamna anului 2003, Biserica Sfantul Gheorghe, in care slujeste Vasile Sabau, aflata chiar in imediata vecinatate a Inspectoratului Judetean de Politie Bihor, a intrat in renovare.

Lucrarile au fost intrerupte luni la rand, din lipsa de fonduri, insa in acest rastimp, geamuril origilale (vitraliile) de la intrarea bisericii, construite la mijlocul secolului XVIII-lea, au fost inlocuite cu geamuri de sticla. Despre situatia materiala a lui Vasile Sabau credem ca e suficient daca amintim ca vila din strada Traian Goga nr. 22, este a Laviniei Hozan, fiica lui Sabau, ex-consilierul economic al Episcopiei, cel care s-a tot straduit, din 1990 incoace, sa ridice catedrala. Din banii si materialele de constructie ale catedralei, a reusit sa ridice vila fiicei sale. Ginerele sau, Mihai Hozan, de la adresa amintita), este si el preot.

Poate organizeaza un concurs si pentru el Episcopia Ortodoxa a Oradiei.

Masina cu nr BH-02-DAR, care i-a apartinut tot preotului Sabau Vasile, a fost inmatriculata pe Biserica «Sfantul Gheorghe» din Oradea, iar Ileana Negru, despre care intr-un alt articol se afirma ca e amanta acestuia, exista, dupa cum exista si fina lui Sabau de la Valea lui Mihai, Lia Silaghi, o alta credincioasa «spovedita" de Sabau, care s-a mutat intre timp la Dragasani. Vasile Sabau este si proprietarul unei prospere firme care comercializeaza instalatii de climatizare, care are un magazin de desfacere in Parcul 1 Decembrie, pe intervalul dintre strazile Vasile Alecsandri si Iuliu Maniu.