Apel telefonic disperat. Un om se zbate intre viata si moarte. In cateva minute, masina strabate in goana strazile orasului cu sirenele urland la maxim. Cateva clipe de intarziere pot insemna viata unui om. Sunt salvatorii de vieti, aflati intr-o permanenta lupta cu moartea.

Judetul Bihor este printre putinele din tara care beneficiaza de un serviciu medical de urgenta. Zi si noapte in alerta de gradul zero, echipajele Serviciului Mobil de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare (SMURD) Bihor alearga pe sosele incearcand sa salveze vieti.

Numai anul trecut, au avut peste 3.000 de interventii de urgenta, la care se mai adauga alte cateva mii de deplasari la cazuri de o gravitate mai redusa.

SMURD Bihor a luat fiinta in 1993, in urma colaborarii dintre Directia de Sanatate Publica Bihor si Brigada de Pompieri "Crisana".

Rezistenta la stres

"SMURD exista numai in opt judete din tara, unde autoritatile locale au acordat o mare atentie serviciilor de urgenta. Scopul serviciului nostru e de a interveni la urgentele majore, de grad 0 si 1, adica cele care pun in mare pericol viata.

Nu deservim nici urgentele de gradul 2,cum ar fi o colica renala sau biliara, sau indigestiile.", spune Hadrian Borcea, medicul coordonator al SMURD, Bihor.

Profesionalism, cunostinte vaste de medicina si un caracter foarte puternic. Acestea sunt calitatile de baza pentru un bun medic de urgenta.

"Pregatirea unui medic de interventie trebuie sa fie desavarsita. Configuratia psihologica are un greu cuvant de spus. Nu se permit greseli. Aici nu poti gresi decat o singura data iar asta poate costa o viata de om", continua doctorul.

O problema acuta cu care se confrunta SMURD e lipsa personalului specializat. "Suntem 9 medici, din care 8 angajati ai Spitalului Clinic Judetean, 8 asistenti si 3 conducatori auto, din partea Inspectoratului de Urgente.

Sunt multi cei care se indreapta spre acest domeniu, dar putini ajung sa si practice.medicina de urgenta. Vedem zilnic cum multi tineri abandoneaza pe parcurs. Meseria nu le corespunde caracterului sau nu le convine stresul la care sunt supusi", declara medicul.

Poate aceasta este si cauza pentru care in cadrul SMURD Oradea lucreaza putine femei. „Intr-adevar nu sunt foarte multe femei la noi, dar nu din cauza ca s-ar fi facut vreo triere in acest scop. Cred ca reactia e inversa. Nu vin la noi femei, pentru ca sunt putine cele care doresc sa practice acest gen de medicina.

Avem totusi 3 colege medici si asistentele de la Spitalul Judetean", explica Hadrian Borcea. Cu toate ca gradul de stres e tot mai ridicat, medicii trec cu bine peste acest impediment. "Imaginea calma e doar un aspect de suprafata. Avem si noi descarcarile noastre, dar incercam sa nu le facem publice.

Ne ajuta foarte multe, chiar prea multe cafele si tigari", spune acesta zambind. "Programul e foarte incarcat si pentru ca suntem putini, ne revin multe garzi. Viata personala s-a restrans tot mai mult in ultimii ani. Ne straduim totusi sa petrecem putinele momente libere cu familia".

Substatii in Bihor

Investitiile mari necesare serviciilor de interventie sunt o alta problema. SMURD nu a fost inclus pana acum in nici un program national de dotare cu autosanitare. Acest fapt a determinat uzura excesiva a autosanitarelor existente in prezent. "Avem 3 masini, dintre care un echipaj pe o tura de 24 de ore.

Incercam sa facem fata cerintelor, sa ajungem in toate locurile in timp util", spune Hadrian Borcea. Echipajele de interventie reusesc sa ajunga in orice parte a orasului in timp record, de 5-7 minute. In afara orasului, masinile se misca mai greu. "Raza noastra de acoperire este de aproximativ 30 km.

La distantele mari nu mai putem vorbi de aceeasi eficienta, iar timpul de interventie creste la 30 de minute. Suntem foarte solicitati in cazul accidentelor rutiere deoarece suntem singurii cu echipament de descarcerare", continua acesta.

O solutie care ar veni in ajutorul pacientilor, ar fi dotarea SMURD cu un elicopter, ca in Targu Mures. "Medicina de urgenta moderna nici nu concepe organizarea acestui sistem fara elicopter. Sper sa beneficiem si noi, insa acest lucru nu se va intampla intr-un viitor foarte apropiat.

Pana la elicopter, discutam si alte variante. Avem in vedere deschiderea unor substatii, care sa aiba echipaje de prim-ajutor si descarcerare. Acestea ar fi foarte necesare in Alesd si Beius, zone cu un numar mare de accidente. Nici Salonta sau Marghita nu vor fi neglijate.

Sper ca autoritatile administrative din aceste localitati sa ne sprijine si spre sfarsitul anului sa se puna ideea in practica", a mai spus Borcea. Serviciul de urgenta colaboreaza in unele actiuni cu Serviciul Public Salvamont Bihor si cu Crucea Rosie.

Cu sirenele urland

Cu toate ca SMURD nu a fost inclus in dispeceratul pentru apeluri unice 112, fapt ce determina disfunctionalitati in preluarea si desfasurarea interventiilor, oradenii apeleaza mai repede la acest serviciu, decat la Ambulanta.

"Preluam doar o parte din apeluri, deoarece Bihorul nu are inca un dispecerat unic, care sa coordoneze toate apelurile de urgenta. Telefonul suna incontinuu. Dispeceratul nostru realizeaza o filtrare a informatiilor, pentru a impiedica alarmele false.

Sunt insa si glume proaste foarte elaborate, care reusesc sa puna pe jar tot serviciul de urgenta, dar sunt putine. Nu mai multe de 10 pe an", declara Hadrian Borcea.

Dupa ce telefonul suna, solicitand o interventie de urgenta, masinile pleaca in graba. Nu stiu niciodata la ce sa se astepte. Uneori cazul e mai grav decat au fost anuntati, alteori din contra. Traficul si bordurile de delimitare dintre benzi le dau medicilor dureri de cap.

"Accesul in anumite zone din oras e foarte dificil. In cartierul Rogerius, strada Republicii si soseaua Stefan cel Mare timpul de interventie aproape ca s-a dublat, mai ales in orele de varf. Cand se creeaza coloane de masini, nu avem loc pe unde sa trecem.

Daca victimele sunt stabilizate, la noi in masina suntem mai linistiti, insa cand ne grabim pentru a acorda primul ajutor, e cumplit", declara doctorul. Dar sefului salvatorilor de vieti nu-i ramane decat sa se lamenteze. „Sistematizarea traficului rutier in Oradea creeaza probleme, dar ce sa-i faci?"

Pe locul II din tara

SMURD Bihor este pe locul secund din cele opt servicii de urgenta existente, atat din punct de vedere al profesionalismului echipei de medici, cat si al dotarilor tehnico-medicale. Primul serviciu de acest gen a fost infiintat in anul 1990, in Targu Mures.

Avand ca scop ameliorarea asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca a bolnavului critic. Acest segment a fost aproape inexistent inaintea infiintarii SMURD, bolnavii critici ajungand la spital in stare foarte grava sau chiar decedati.

SMURD Targu Mures a introdus pentru prima oara in Romania imbunatatirea promptitudinii interventiei, astfel ca, in majoritatea cazurilor care au loc in perimetrul municipiului, timpul de sosire la locul evenimentului sa nu depaseasca 6 - 7 minute.

Acest lucru a permis salvarea unor cazuri limita care include un numar mare de bolnavi resuscitati dupa un stop cardio-respirator.