„De ce nu intelegeti ca trebuie sa demisionati? Este rugamintea domnului prefect!" Acesta este un scurt fragment din discutia telefonica purtata de seful Directiei pentru Sanatate Publica (DSP) Bihor cu Georgeta Man, directoarea Spitalului de Neuropsihiatrie Nucet. Ladislau Ritli nu stia ca, dintr-un exces de precautie, femeia a inregistrat convorbirea pe banda

La aceasta ora, partidele aflate la guvernare au impartit, pe criterii politice, marea majoritate a functiilor de conducere ale serviciilor descentralizate din teritoriu aflate in directa subordonare a ministerelor de resort. Ceea ce este in contradictie nu numai cu promisiunile electorale ale liderilor aliantei PNL-PD, ci si cu normele legale in vigoare.

Coalitia guvernamentala continua traditia criteriului dosarului politic, factor primordial pentru promovarea profesionala. Un criteriu care a functionat, la fel de bine atat in regimul comunist, cat si in cel pesedist. Uneori, insa, cand directorilor vizati nu li se gasesc bube in cap, li se cauta cu tot dinadinsul noduri in papura.

Iar daca nu li se gasesc sunt contransi sau santajati sa demisioneze. Un caz de-a dreptul scandalos, in care sunt implicate nume grele din Sanatatea bihoreana si politicul local, este legat de postul de director al Spitalului de Neuropsihiatrie din Nucet.

Bucuria nebunilor, supararea hotilor

Dupa cum am mai aratat intr-un numar anterior, in luna august 2004, in urma unui concurs organizat de Directia de Sanatate Publica Bihor, Georgeta Man a fost numita director al Spitalului de Neuropsihiatrie Nucet. Pana atunci, fostul director Radu Aron condusese spitalul dupa bunul plac si propriile reguli, mai bine zis nereguli.

Conform declaratiilor angajatilor si a unora dintre bolnavi, in spital domnise pana atunci haosul. Mancarea era jalnica – dimineata se servea paine cu untura, carnea lipsea din meniu si se fura orice, ca-n codru. Atelierul de tamplarie si cel mecanic prestau ilegal anumite servicii, neinregistrate si neincasate.

In gospodaria anexa, porcii „mureau" cam dupa bunul plac al directorului Aron, iar din farmacia spitalului se putea procura orice medicament, in schimbul unei ciocolate. Enumerarile ar putea continua.

O data cu numirea directoarei Man, lucrurile au inceput sa se schimbe in bine – mancarea era mult mai buna, programul trebuia respectat, pacientii si angajatii erau multumiti. In schimb, nu se mai putea fura.

Dar, se pare ca aceasta stare de fapt a nemultumit pe multa lume, respectiv persoane importante din DSP Bihor, din Politie si Prefectura.

In cautarea nodului din papura

Dintr-o tactica dinainte pusa la cale, au inceput sa curga reclamatiile impotriva directoarei Man. In ultimele zece luni, au fost trimise o multime de controale, care, in mod ciudat, verificau doar documentele ce dateaza de cand e director Georgeta Man.

Conform spuselor angajatilor, s-a incercat in mod vadit sa fie protejat fostul director Aron, omul care „aproviziona" periodic persoane importante din Oradea.

La mai putin de un an de la instalarea ca director a Georgetei Man, Spitalul de Psihiatrie Nucet era unul din putinele institutii spitalicesti din judet care reusea sa se descurce din banii alocati de la centru.

In timp ce, aproape toate celelalte unitati se plangeau de lipsa banilor pentru alimente, a medicamentelor etc., la Nucet bolnavii mancau hrana consistenta si de calitate, existau medicamente suficiente si, culmea, chiar bani disponibili in cont! Intervievata la un post de radio despre cum a reusit sa obtina aceasta performanta manageriala, directoarea a raspuns simplu: „Nu se mai fura!"

Ultimul control al Serviciului de Audit al DSP Bihor, avand-o in frunte pe Sabau Viorica, nu a scos in evidenta nereguli. Verificarea s-a facut doar pe perioada de cand e director Man.

In mod tendentios, inspectoarea Sabau a luat declaratii in spital numai de la anumite persoane, care au o atitudine profesionala deplorabila, calificati de cei cu care am stat de vorba ca „hoti, incompetenti sau reclamagii care, daca ar fi verificati, s-ar constata ca sunt certati cu legea, unii avand chiar dosar penal".

Negasind nimic temeinic care sa constituie un pretext pentru schimbarea directoarei, in disperare de cauza a fost luata in considerare chiar si o reclamatie a viceprimarului din Stei. Care, de altfel, nu avea nimic in comun cu activitatea din spital.

Sacalii

In august 2004, conducerea Prefecturii Bihor a fost informata despre hotiile de la Spitalul Nucet. Printre altele, zece porci care fusesera sacrificati figurau in evidente ca „mortalitate", pe baza unui proces verbal nestampilat, dar aprobat de ex-directorul Radu Aron, care a inchis ochii, din motive stiute doar de el.

In contabilitate, insa, s-a stabilit o pierdere de 33,6 milioane lei, cu mult peste valoarea reala a celor zece porci „volatilizati". Un alt aspect sesiza consumuri fictive de benzina care, numai in iulie 2004, au atins necesarul pentru parcurgerea a 4.347 km, inregistrati in mod nejustificat in foile de parcurs.

Necesarul pentru hrana celor 378 de bolnavi – in principal 42 kg de carne si 90 kg de cartofi – nu se regasea in meniul care li se servea pacientilor, hraniti de fapt cu slanina, ceai si mancare de slaba calitate.

Pana si legumele folosite la bucatarie erau achizitionate de la unii angajati ai spitalului, la preturi piparate.

Din sesizare mai reiesea ca „din discutia cu dna contabil sef, aceasta ne-a informat ca nu are acces la datele importante (…), directorul adjunct are acces la datele de baza si intocmeste situatii centralizatoare pe care le transmite spre inregistrare Contabilitatii (?!).

Datele de baza le detine Radu Aron iar situatiile ce trebuie trimise la DSP Bihor trebuie sa aiba semnatura directorului".

Fostul prefect al Bihorului a trimis sesizarea la Politie. Care, de atunci, o tine la sertar, prin largul concurs al ofiterului Florian Tiburca. Ofiter despre care, angajatii spitalului din Nucet spun incearca sa-i protejeze pe cei care au profitat, intr-un fel sau altul, de jecmaneala din bugetul institutiei.

Sub protectia anonimatului, surse din interiorul spitalului acrediteaza ca printre cei care au supt de la tata Nucetului sunt Aron Radu, Sabau Viorica, Muresan Florin si altii.

Conducerea Directiei de Sanatate Publica ne-a declarat initial ca „personalul din cadrul DSP Bihor desfasoara in prezent o evaluare a temeiniciei sesizarilor, urmand a se dispune masuri in consecinta pentru Spitalului de Psihiatrie Nucet".

Ca sa ne taie elanul, ni s-a mai spus: „fiind o actiune in curs de desfasurare in prezent, nu va putem furniza mai multe informatii".

Argumentele lui Ritli

Strategia schimbarii Georgetei Man a erupt mai tarziu. E clar, directoarea trebuia schimbata cu orice pret. Asta, din doua motive.

Pe de o parte, pentru a-i face loc liberalului Calin Dragoi, iar pe de alta parte, pentru a relua hotiile si jecmaneala banilor publici in folosul „caracatitei" ale carei tentacule patronau aceste faradelegi pana la instalarea lui Man.

Cat de departe au ajuns politicienii si sefii Directiei de Sanatate Publica Bihor cu presiunile o releva incredibilul dialog purtat de aceasta cu directorul DSP Bihor, dr. Ladislau Ritli, care mai ca n-a implorat-o pe directoare sa demisioneze.

Recunoscand, indirect, ca nu exista alte motive cu exceptia celor politice pentru schimbarea ei. Precizam ca discutia intre Ladislau Ritli si Georgeta Man a fost inregistrata pe banda magnetica:

Man Georgeta: „Daca cineva a cautat sa respecte mai mult legislatia decat mine in spitalul acesta…. Doamna directoare sa vina cu argumente, eu am dat o nota explicativa.

In nota de constatare am spus ca nu doamna… (nota – n.n.) Este facuta de voi, fara a tine cont de ceea ce am spus eu, de ce spunem noi toti cei de la spital!… Eu va spun sincer, am obosit, trec in concediu medical si faceti ce vreti! Dar nici sa nu asteptati sa ma port ca si mielul ala de

Pasti care asteapta sa i se taie gatul! M-am saturat, am si eu o limita!... Nimeni nu a tinut cont de ceea ce am spus eu.

Ma doare cand vad ca cei de langa mine nu observa eforturile pe care le-am facut! Ma doare ca cei apropiati sunt impotriva mea… Credeti-ma, am ajuns la limita! Puneti-va dumneavoastra in situatia mea.

Votati asa ca pentru spital o sa fie foarte bine, o sa vedeti ce bine o sa fie pentru institutii! Fiecare voteaza ce ii dicteaza constiinta, dar trebuie bine analizat. N-am taiat capul la nimeni, totdeauna am ascultat pe toata lumea".

Ritli Ladislau: „Asta este de la aprovizionare sau nu? Adresa o avem acolo, la noi. Poate decide in consiliul de administratie".

Man Georgeta: „Trebuia sa faca ei direct la minister daca au fost asa de siguri. Trebuia sa faca, obtineau ceea ce doreau. O sa ajungem la vorbele dumneavoastra, o sa ne dam demisia toti si atunci sa vedem!"

Ritli Ladislau: „Va dati demisia, astia nu vin. Facem un control si mai vedem…"

Man Georgeta: „Credeti ca daca mi-ar fi gasit ceva, am mai fi negociat? Ar mai fi negociat cu mine? De o luna de zile ei ma cheama la Oradea, in fiecare zi, la negocieri. M-am saturat de negocieri! Domnule doctor, nu ar fi trebuit sa cedati, indiferent cine v-a chemat si ce v-a spus!

Ritli Ladislau: „Va rog, de ce nu intelegeti sa demisionati?… Este rugamintea domnului prefect!"

Man Georgeta: „Gata, m-am saturat".

Bolojan arunca pisica la DSP

Prefectul Ilie Bolojan sustine ca el nu are nici o legatura cu sefia Spitalului din Nucet si ca el a dispus doar verificarea sesizarilor privitoare la activitatea Georgetei Man.

„Domnul Ritli poate sa spuna ce vrea!" a declamat prefectul. „La Prefectura vin multe sesizari. Cele pe care le putem rezolva noi le rezolvam, iar pe celelalte le trimitem la cei abilitati sa le rezolve. De cand sunt eu prefect, am primit mai multe sesizari in ceea ce o priveste pe directoarea Spitalului din Nucet.

Le-am directionat spre dl Ritli. In urma verificarilor, am retinut ca au existat nereguli in dosarul de concurs pentru ocuparea postului de director al doamnei Man, respectiv ca a folosit adeverinte false care atestau o anume perioada de practica intr-o specializare pe care nu o avea. Va pot pune la dispozitie aceste documente".

De-a alba-neagra

Documentele la care facea referire prefectul Bolojan pentru a justifica destituirea Georgetei Man se rezuma insa la nota de constatare a Directiei de Sanatate Publica Bihor nr. 1336/17.05.2005, in care se spune:

„Verificand dosarul existent la Compartimentul Resurse Umane al unitatii, precum si cartea de munca a dnei Man Georgeta Maria, am constat o neconcordanta intre adeverintele depuse la dosar si cartea de munca.

Pentru ocuparea functiei de director general, conform Anexei 1A la Regulament, este necesara o vechime de 5 ani in specialitatea studiilor absolvite. In urma verificarii dosarului de concurs, Consiliul de Administratie al Spitalului de Psihiatrie Nucet a validat dosarul dnei Man Georgeta intrucat acesta continea documentele prevazute la art. 8 din regulament.

Dna Man Georgeta nu a informat Consiliul de Adminsitratie al spitalului asupra mentiunilor din cartea de munca. In nota explicativa, dna director general sustine ca a respectat conditiile prevazute de OMS nr. 274/15.03.2004. Consideram ca dna Man Georgeta s-a prevalat, la data depunerii dosarului de concurs, de unele inscrisuri neconforme cu datele existente in cartea de munca".

Un pretext destul de „subtire" pentru destituirea directoarei. Fiindca, pe de o parte, Georgeta Man sustine ca adeverinta la care se face referire, si pe care a obtinut-o cu foarte mare greutate de la Vinalcool SA, i-a fost sustrasa din dosar, tocmai pentru a i se invoca acum lipsa acesteia, iar pe de alta parte, insusi directorul DSP Bihor, Ladislau Ritli, intr-un articol publicat in ziarul „Crisana" (din 28.02.2005), recunostea ca dosarul Georgetei Man este in regula.

„Ne-am obisnuit cu reactiile adverse la schimbari in conducerile unitatilor din subordine. Am fost la instalare, postul a fost ocupat prin concurs, fostul director, dr. Mera Batiz, dorind sa-si continue activitatea ca medic, nu ca manager al unitatii.

Dosarele pentru concurs au fost verificate de catre o comisie pertinenta, iar membrii acesteia au decis in cunostinta de cauza" – spunea, cu gurita lui, seful DSP Bihor. Astfel ca „ratingul" sau de credibilitate e cam precar in actualele conditii.