Daniel Corogeanu a urmat doi ani cursurile Facultatii de Teologie din Iasi, insa a fost exmatriculat in anul 2000, din cauza rezultatelor proaste la invatatura. In mod straniu, la scurt timp el a devenit totusi preot, fiind hirotonit in urma unui lung sir de interventii. Omul de legatura a fost un jurist din Birlad, dar recomandarea a venit din partea preotului Mina Dobzeu.

De altfel, ierarhul vicar Corneliu Birladeanu al Episcopiei Husilor vorbeste de presiuni facute la acea vreme pentru acceptarea lui Corogeanu ca preot. Nu este exclus ca Daniel Corogeanu nici sa nu-si fi dorit sa termine facultatea, ci doar sa se foloseasca de acest statut pentru a putea fi hirotonit.

Daniel Corogeanu a fost student la Iasi la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „A. I. Cuza". Acest lucru ne-a fost confirmat chiar de prodecanul facultatii, preotul Viorel Sava. „Corogeanu a urmat cursurile facultatii in perioada 1998-2000, insa a fost exmatriculat din cauza nepromovarii examenelor", sustine Sava.

Totusi, profesorii facultatii iesene se feresc sa ofere prea multe amanunte in cazul studentului Corogeanu, majoritatea dintre ei preferind sa spuna ca nu-si aduc aminte nimic despre el. „A fost student la noi, dar nu stiu sa fi iesit cu ceva in evidenta. Au trecut cinci ani de atunci. E greu sa-ti amintesti exact ce fel de student era.

In conditiile in care a fost exmatriculat, concluziile le puteti trage singuri", a declarat un alt profesor din cadrul facultatii, care insa a preferat sa nu-i fie dezvaluit numele. Dincolo de esecul lui Corogeanu la facultatea din Iasi, un lucru este cert: el ajuns totusi preot la manastirea vasluiana Tanacu.

Abia dupa moartea in chinuri groaznice a maicutei Irina Cornici, Episcopia Husilor si-a dat seama ca a facut o greseala, drept pentru care i-a retras dreptul de a sluji. Prea tirziu, pentru ca deja se savirsise crima. De altfel, intr-un raport inaintat de Episcopia Husilor catre Patriarhie se arata ca Petru Corogeanu nu avea statutul de preot ieromonah, chiar daca a fost hirotonit.

Traseul lui Corogeanu de la Iasi, la manastirea Tanacu

Interesant este faptul ca Daniel Corogeanu a fost recrutat pentru preotie chiar cind era student la Iasi in anul al doilea de catre un jurist din Birlad. Ulterior, el a fost adus in fata Episcopului Ioachim, care, la recomandarea preotului Mina Dobzeu, l-a hirotonit. A fost momentul in care Corogeanu a renuntat sa-si mai continue studiile la Iasi.

Ierarhul vicar Corneliu Birladeanu al Episcopiei Husilor isi aminteste exact traseul lui Corogeanu de la Iasi spre manastirea Tanacu. „In anul 2001, juristul Georgescu din Birlad vine la Episcopie si cere aprobare pentru construirea unei manastiri la Tanacu. Este refuzat, din cauza lipsei de personal calificat.

Insistentele si presiunile sint mari si se obtine aprobarea pentru un asezamint de calugari. Tot acest domn Georgescu este cel care vine si-l impune ca preot pe Corogeanu", dezvaluie vicarul Birladeanu, fara a oferi si alte amanunte.

„Mi s-a parut dubios inca de la inceput"

Acelasi preot afirma ca Petru Corogeanu era un personaj cu un trecut foarte dubios, atit timp cit umblase pe la mai multe manastiri din Moldova, de unde fusese dat afara. „Am lipsit o perioada, fiind plecat in strainatate la studii. In acest rastimp, episcopul Ioachim, acum in virsta de 79 de ani, la presiunile lui Georgescu, il hirotoneste preot pe Corogeanu", mai spune vicarul Birladeanu.

El adauga ca Episcopia Husilor „s-a grabit atunci cind l-a hirotonit pe Daniel, abia acum realizind ca o simpla recomandare, scrisa adesea in citeva rinduri, poate atirna foarte greu peste timp". „Mie mi s-a parut dubios de la inceput.

Pe linga faptul ca spunea ca Biserica Ortodoxa Romana este vinduta nu stiu caror servicii secrete straine, emitea tot felul de aberatii despre diavol, cum ar fi, de pilda, aceea ca diavolul s-ar afla chiar pe bancnotele nationale. Chiar pe mine ma considera spion, pentru ca auzise ca facusem studiile in strainatate", a spus Episcopul Vicar Birladeanu.

Totusi, nu este exclus ca intreaga poveste cu studentia lui Corogeanu la Teologie sa fi fost un simplu aranjament pentru ca acesta sa devina preot. La fel de posibil este si faptul ca inscrierea sa la Teologie in Iasi sa fi fost doar un pretext pentru hirotonirea ca preot.