Activitatea inspectorului general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Titiana Zlatior, este analizata in aceste zile de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). Subiectul anchetei il constituie plecarea lui Zlatior la Bucuresti, in timpul sustinerii examenului de Bacalaureat, pentru a ridica plicuri suplimentare cu subiecte.

Si asta, cu toate ca Zlatior era presedinte al comisiei de examinare si nu avea voie sa paraseasca orasul. Potrivit unor surse, "cariera" de inspector general a Titianei Zlatior se va incheia peste doua saptamani.

Mircea Muresan, seful biroului mass-media din cadrul MEC, ne-a declarat ca activitatea Titianei Zlatior a fost analizata atat de Ioan Leon Narosi, delegatul ministerului la Cluj pentru a supraveghea buna desfasurare a Bacalaureatului, cat si de alti inspectori de la Bucuresti.

"Deocamdata, nu s-a luat nici o hotarare in ceea ce o priveste pe Titiana Zlatior, pentru ca nu putem tulbura activitatea unei institutii importante in aceasta perioada. Dupa ce se vor incheia examenele de titularizare ale profesorilor, admiterea in licee si examenul de Bacalaureat, vom lua o hotarare in ceea ce o priveste", a spus Mircea Muresan.

Plimbare fara aprobari

Inspectorul general scolar Titiana Zlatior, in calitatea sa de presedinte al comisiei de examinare la Bacalaureat, a plecat, pe 5 iulie, la Bucuresti, cu toate ca metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat interzice acest lucru. Plimbarea pana la Bucuresti a avut loc chiar in ziua in care absolventii claselor a XII-a sustineau examene la limbile maghiara si germana.

Atunci, ministrul Mircea Miclea afirmase ca nu a aprobat plecarea Titianei Zlatior la Bucuresti. Acelasi lucru l-a declarat si secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu. Miclea si Petrescu sunt singurele persoane care pot sa isi dea acceptul ca un presedinte al unei comisii judetene de examinare sa isi paraseasca "postul" in timpul Bacalaureatului.

Tot atunci, Paloma Petrescu declarase ca "abaterea" Titianei Zlatior nu va fi trecuta cu vederea, fapt confirmat acum de ancheta pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii a declansat-o si care, potrivit unor surse din MEC, se va lasa cu demiterea inspectorului general al ISJ Cluj.

Razboi cu presa

Prima "gafa" a lui Zlatior a avut loc la inceperea testelor de capacitate, la mijlocul lunii iunie, cand a plecat la Bucuresti cu masina personala si insotita de sotul ei, pentru a ridica subiectele. In mod legal, ea ar fi trebuit sa plece cu masina institutiei si insotita de inca un inspector general.

Atunci, Zlatior si-a recunoscut greseala, dar a spus ca a fost mandatata de ceilalti inspectori generali din cadrul ISJ Cluj sa faca acest lucru. La numai o saptamana dupa acest incident, Titiana Zlatior a mai "comis-o" o data: a interzis accesul reprezentantilor presei in salile de examen.

Si asta, desi metodologia care reglementeaza desfasurarea examenului de Bacalaureat, aprobata printr-un ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii, prevede ca probele orale au caracter public.