Un cadru didactic din Iasi se chinuie de ani de zile sa-si recupereze aurul confiscat de fosta Militie si fosta Procuratura, depus in anii ‘70 in seiful Bancii Nationale a Romaniei, filiala Iasi. Constantin Munteanu, nascut in Tg.

Frumos, a dat statul roman in judecata, prin BNR, solicitind restituirea a doua monede din aur, ambele datind din anul 1888 si purtind efigia ultimului tar al Rusiei, Nicolae, ce a facut parte din celebra dinastie a Romanovilor.

Intr-o actiune inaintata Judecatoriei iesene, profesorul sustine ca acele doua monede, de o inestimabila valoare sentimentala pentru familia sa, i-au fost luate cu forta in ziua de 21 iunie 1976 de catre cadre ale Militiei si Procuraturii judetene, in urma unei perchezitii facute chiar la domiciliul sau.

„La data respectiva, eram cercetat de procurori, care au inceput urmarirea penala impotriva mea. Cele doua monezi din aur le-am mostenit de la parintii mei. Ancheta penala desfasurata atunci mi-a blocat ascensiunea profesionala in invatamint. De altfel, ulterior nici n-am mai fost promovat in functii de conducere sau in cadrul unor alte institutii mai renumite.

Din cauza acestei situatii, am ramas ani de zile si am predat la o scoala sateasca", povesteste cu amaraciune profesorul Constantin Munteanu. Pentru a fi, insa, sigur ca va avea cistig de cauza la proces si ca isi va recupera cele doua monede rusesti din aur, barbatul si-a angajat si un aparator, in persoana avocatului iesean Valer Cozac.

In eventualitatea in care bijuteriile din aur nu se mai regasesc la Trezoreria BNR , existind posibilitatea ca acestea sa fi fost topite, profesorul Munteanu arata ca se multumeste si cu acordarea unor despagubiri materiale, estimate la 80 de milioane de lei. Totodata, acesta a cerut si daune morale de 50 de milioane de lei.

Pentru solutionarea acestui caz, magistratii au stabilit un nou termen de judecata pentru 25 octombrie.