Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi au facut ieri un prim pas pentru reconstituirea unui dosar vechi din 1997, in care cunoscuta creatoare de moda Irina Schrotter este acuzata de Atef El Moussaoi, afacerist roman de origine libaneza, ca l-ar fi inselat cu aproximativ 200.000 de dolari.

Speta, despre care nu s-a mai stiut nimic timp de opt ani, a intrat in atentia conducerii Parchetului la sfirsitul anului trecut, cind cauza a fost descoperita in registrul institutiei, figurind ca restanta. Fiindca nu exista nici macar o copie dupa inscrisurile oficiale depuse de Moussaoui in 1997, a fost dispusa reconstituirea dosarului, prin reconstituirea inscrisurilor initiale.

Dupa aproape jumatate de an, procurorii au reusit sa audieze cele doua parti. Ieri, Moussaoui si-a mentinut plingerea oficiala, primul pas spre reconstituirea dosarului fiind astfel facut.

O afacere cu pantofi

Povestea a inceput in urma cu aproape zece ani, cind cei doi s-au cunoscut oficial. Venit din Liban, Moussaoui a cistigat cetatenie romana, pornind o serie de afaceri in Iasi si in tara. Astfel, a ajuns sa detina citeva magazine de incaltaminte si imbracaminte, printre care „Top Moda" si „Stefanel". In 1995, afaceristul s-a casatorit cu o ieseanca, cei doi avind un baietel impreuna.

In 1996, creatoarea de moda ieseanca i-ar fi propus acestuia o serie de afaceri care ar fi trebuit sa fie extrem de profitabile pentru amindoi. Potrivit declaratiilor date in fata procurorilor, Moussaoui i-ar fi dat Irinei Schrotter sute de perechi de pantofi, pe care aceasta urma sa-i comercializeze in Bucuresti si pe litoral.

Un an mai tirziu, dupa ce nu ar mai fi vazut nici un ban, afaceristul a depus o plingere penala la Parchetul de pe linga Judecatorie, in care o acuza pe creatoarea de moda de inselaciune. La aflarea vestii ca dosarul a fost dezgropat, Irina Schotter a mentionat ca totul este facatura si o razbunare puse la cale de afaceristul de origine libaneza.

Cercetarile continua

Odata facut primul pas in reconstituirea dosarului, procurorii care instrumenteaza in prezent cazul vor continua cercetarile, pentru a stabili daca faptele pentru care au fost sesizate organele de cercetare penala exista. Totodata, acestia vor stabili daca aspectele mentionate in plingerea depusa de Moussaoui intrunesc elementele unei infractiuni.

In cazul in care aspectele sesizate se adeveresc, procurorii vor dispune declinarea acestui caz extrem de mediatizat la Parchetul de pe linga Tribunal, aceasta unitate avind competenta pe cauzele in care prejudiciul depaseste doua miliarde de lei. In caz contrar, procurorii vor da solutia legala care se impune.

Creatoarea de moda nu a putut fi contactata ieri, pina la inchiderea editiei, de reporterii cotidianului „Jurnalul de Est".