Umanistii hunedoreni au avut inainte de alegerile locale si generale din anul 2004 o organizatie puternica, poate cea mai intremata de la nivelul tarii.

Liderul organizatiei judetene, Petru Marginean, reusise sa coopteze in partid un om de certa valoare, recunoscut ca atare de tot electoratul: generalul Ion Pitulescu, fost sef al Politiei Romane si poate singurul de care eticheta de personaj corupt nu a avut de ce sa se prinda.

Pitulescu a devenit numarul doi in organizatie, iar cuvintele sale din campanie au atarnat greu la numararea voturilor. Umanistii hunedoreni au primari, au intrat in Consiliul Judetean, au facut chiar jocurile la alegerea presedintelui, iar liderul organizatiei a devenit vicepresedintele institutiei.

Apropierea de PSD pentru alegerile generale a generat insa o situatie conflictuala in partid, iar generalul Ion Pitulescu, cunoscut pentru apropierea de doctrina liberala, si-a dat demisia si s-a declarat consilier judetean independent. A fost o plecare dureroasa pentru organizatia lui Marginean, care se vedea lipsita de un om apreciat atat in partid, cat si de sefii celorlalte organizatii.

Dupa recenta plecare a primarului din Hateg, gurile rele vorbesc si despre o posibila demisie a primarului din Uricani, Danut Buhaescu, prea "tanar si nelinistit" ca sa nu incerce mai multe combinatii pentru gasirea echilibrului.

Dupa o izbucnire ce a avut loc imediat dupa alegeri, actualul numar doi in PC Hunedoara, primarul Vulcanului, Gheorghe Ile, nu da semne ca ar fi nemultumit de politica organizatiei. Din pacate, insa, cei doi primari din Valea Jiului nu au putut fi contactati pentru a obtine o pozitie oficiala din partea lor privind acest caz.

Dupa ce a declarat ca nu a mai fost sprijinit de conducerea partidului in actiunile sale, ca a tras concluzia ca PC nu mai reprezinta interesele comunitatii locale si ca la nivel superior exista un haos general, primarul Hategului, Nicolae Timis, a refuzat sa mai comenteze acest subiect, pasand responsabilitatea pe umerii purtatorului de cuvant al primariei.

In schimb, Petru Marginean, liderul judetean al PC, si-a mai nuantat declaratiile: "Ma asteptam la acest gest. Am vrut sa-l exclud din partid de cateva luni. Nu mai avea nici o activitate politica, nici la nivel judetean, nici la nivel central. Cunoscandu-i jocurile, am vrut sa vedem ce va face. Viata m-a invatat sa pun accent mai mult pe caracter decat pe inteligenta. Este un oportunist.

In 2000 se vroia sef la vama. Mai bine sa-si vada de afacerilie din primarie. Fereasca Dumnezeu de un control. Pentru noi, plecarea lui este un castig. Totusi, ii doresc numai binele".

Balanta PUR fara echilibru

De la infiintare, in 1991, si pana acum partidul lui Voiculescu s-a dovedit a fi la fel de capricios ca vremea. A reusit sa fie partidul care si-a schimbat cel mai des orientarea politica. Actualul Partid Conservator (PC) a fost, pe rand, si umanist si umanist social-liberal pentru a deveni brusc conservator.

Toate schimbarile de doctrina au avut la baza dorinta sefilor de a se lipi de diferite partide politice, situatie care le-a permis accesul in Parlament. Doctrina social-liberala a permis, in anul 2000, apropierea de PSD si ocuparea fotoliilor de parlamentar pentru cativa dintre membrii de vaza ai partidului.

Preconizata integrare a tarii in Uniunea Europeana a determinat urmatoarea miscare a lui Voiculescu: cum doctrina social-liberala nu il ajuta sa adere la nici o "familie" a Parlamentului European, partidul si-a schimbat numele din PUR in PC si s-a reorientat catre curentul popular, tintind cel mai puternic grup parlamentar european, Partidul Popular European (PPE).

Miscarea a fost calculata gresit insa, pentru ca popularii europeni au respins cererea proaspetilor conservatori romani. Voiculescu a "virat-o" acum spre liberalii europeni, chiar daca doctrina actuala nu se prea impaca cu cea liberala. Conflictele partidului cu celelalte formatiuni politice au dus la o apropiere de PNL.

Dupa ce partidul a lasat balta PSD, pe listele caruia intrase, de fapt, in Parlament, si dupa ce Basescu l-a categorisit ca "solutie imorala", prietenia cu liberalii pare chiar naturala. Afilierea PC la grupul liberal democrat din Parlamentul European a dat nastere la o multime de speculatii privind absorbtia conservatorilor de catre liberali.

Situatie care in judetul Hunedoara este de domeniul fantasticului. Se stie ca intre liderul PC Hunedoara, Petru Marginean, si cel liberal, Mircia Muntean, exista conflicte vechi, care s-au finalizat chiar si in sala de judecata.

Nici un personaj de pe scena politica hunedoreana nu isi poate imagina o contopire a celor doua organizatii, pentru ca nimeni nu poate concepe o impacare adevarata a celor doi lideri, poate numai una de fatada, dictata de interese superioare. Solutia sta acum in mana lui Voiculescu, un om care ar renunta greu la independenta partidului sau.

Ar face-o, poate, doar in cazul alegerilor anticipate, alegeri pe care nu si le doresc nici conservatorii, nici liberalii. Cum si Traian Basescu, principalul sustinator al ideii, a lasat-o mai moale cu acest subiect, se pare ca intre liberali si conservatori va incepe o relatie de concubinaj.

Acest "mariaj de proba" se poate concretiza fie printr-o nunta ca-n povesti, fie cu un divort in stil dambovitean. Totul depinde acum de capacitatea lui Voiculescu de a simti din ce parte bate vantul puterii, atat de drag lui. si din aceasta ecuatie nu trebuie exclus PSD.