La matrapazlacurile primarului se adauga si investitia de 5,4 miliarde de lei pentru reabilitarea unui bloc de locuinte, care nu s-a derulat prin licitatie, asa cum spune legea, ci prin selectia de oferte a firmelor invitate de primarie.

Marti, 4 octombrie, in jurul orei 13, in prezenta mai multor persoane, printre care contabilul-sef Eugen Golici, profesorul Ion Toma, medicul Elena Epure si altii, primarul Tenea, deranjat ca actul cu pricina l-ar putea incrimina de furt, a pus mana pe el, l-a rupt in mai multe bucati si, fara pic de jena, l-a aruncat la cos sub privirile inmarmurite ale celor de fata.

In procesul-verbal de predare-primire incheiat intre el si fostul director al Centrului Social de Sanatate din Cujmir, dr. Elena Epure, se arata ca gospodarul-sef a primit o serie de ajutoare umanitare venite din Danemarca, ce urmau a fi transportate la Centrul Social Bacles situat intr-o comuna invecinata.

Este vorba de doua saltele, doua scaune toaleta, 50 de farfurii, 12 termosuri, doua pilote si o cutie cu haine. Procesul-verbal a fost incheiat pe 26 octombrie 2004, insa bunurile in cauza nu au ajuns nici pana astazi la Bacles, dupa cum recunoaste insusi primarul.

De buna-credinta, medicul Epure a venit, marti, la primarie la solicitarea lui Tenea, cu dosarul privind evidenta ajutoarelor umanitare primite anul trecut din Danemarca. Initial, gospodarul-sef a sustinut sus si tare ca el nu a luat nimic din acele bunuri, insa, dupa rasfoirea dosarului: surpriza!

Apare procesul-verbal, pe care redactorii ESO au apucat sa-l fotografieze inainte sa fie distrus de primarul furios.

Miliardele lui Mitrea, atribuite fara licitatie

Nicolae Tenea este la primul mandat de primar, in campania electorala pe care a sustinut-o declarandu-se liberal inflacarat. Dupa ce a ajuns gospodar-sef, inainte de alegerile prezidentiale, acesta a primit vizita ministrului Miron Mitrea, venit sa faca campanie PSD-ului.

Dupa ce ministrul i-a promis multi bani pentru comuna, Tenea a trecut fara nici o remuscare la PSD. Banii au inceput sa curga prin consiliul judetean, initial fiind vorba de circa 26 de miliarde de lei. Din acestia, o parte au fost investiti in reabilitarea drumurilor, iar in jur de 18 miliarde de lei trebuiau folositi pentru blocul de locuinte din centru comunei, aflat in stare avansata de degradare.

Primarul recunoaste ca investitia la bloc urma sa se deruleze in doua etape, pe durata a doi ani. Initial, au venit banii, insa pentru faza a doua au fost stopate fondurile, unul dintre motive fiind acela ca partidul lui Mitrea pierduse alegerile. Pentru investitia din prima etapa au fost alocate 5,4 miliarde de lei.

Primaria nu a organizat licitatie, asa cum prevede legea pentru sumele ce depasesc 100.000 euro, preferand selectia de oferte. Au fost invitate trei societati, Staicons Company, Forconcid si Novagrup, castig de cauza avand prima. Intamplator sau nu, aceasta firma este abonata de ani buni la grosul banilor publici derulati prin CJ Mehedinti.

Neregulile legate de atribuirea fondurilor pentru repararea blocului sunt recunoscute si de prefectul de Mehedinti, Lazar Madaras. In mai multe adrese prin care raspunde unor reclamatii, prefectul arata foarte clar ca "autoritatea contractanta trebuia sa aplice prevederile OG 60/2001 art. 9, litera a, licitatie deschisa si nu procedura de cerere si oferta, asa cum reiese din constatarea serviciului audit din cadrul Finantelor Publice Mehedinti".

In razboi cu consilierii

Tenea este in conflict deschis cu cativa consilieri locali. Unul dintre acestia, presedintele filialei locale PNL, Alexandru Cioroianu, a demisionat din calitatea de consilier, pe motiv ca nu doreste sa mai fie partas la tot felul de matrapazlacuri ale primarului.

Cioroianu sustine ca fostul sau coleg de partid, pe care l-a ajutat foarte mult in campania electorala, a refuzat sa-i prezinte situatia cheltuielilor si veniturilor din primarie, nu a vrut sa faca o inventariere a mijloacelor fixe si a dispus o serie de angajari de personal la limita legii.

Cel mai elocvent caz de acest fel este acela al lui Nicolae Zdrafu, care, desi in organigrama institutiei figureaza ca paznic, este folosit ilegal ca sofer pe autoturismul primariei, situatiei constatata si de Directia Generala a Finantelor Publice Mehedinti cu prilejul unui audit.

Referitor la controversatele ajutoare din Danemarca, Cioroianu il acuza pe primar ca le-ar fi matrasit: "Tenea si acolitii lui au luat in primire pe proces-verbal o serie de bunuri, pe motiv ca le vor duce la Bacles. Este vorba de chiuvete, saci de dormit, farfurii, WC-uri si altele. Daca la Bacles nu au ajuns, inseamna ca sunt la el".

Tenea se apara, avand propria versiune despre Cioroianu: "Acest om este bolnav cu nervii si da cu capse si petarde dupa mine si dupa profesorul Ion Toma, care poate sa va confirme, ma injura de muiere, scuipa dupa mine si vrea el sa dicteze in primarie. Uite ca asta nu se poate, iar din ajutoare nu am luat nimic. Sunt toate pe inventar."

Declaratie soc a primarului

"Ce cauta asta aici, ca nu trebuia sa mai fie? Il aruncam la cos!", a declarat primarul sub privirile inmarmurite ale doctoritei si ale celorlalti. "Eu n-am luat nimic, domnule, dar uite ca, daca ar fi fost sa ne luam dupa acel proces-verbal, o incurcam. Bunurile respective nu au ajuns la Bacles si nici la mine.

Pozarati actul, dar sper sa nu dati faza asta la ziar", a spus primarul Tenea.