Republicanul a intrat in posesia unor dovezi care scoate la lumina inca un caz de superficialitate a celor platiti sa faca dreptate, de la politisti pina la procurori si judecatori. Din fericire, anul acesta Parchetul de pe linga Tribunalul Prahova isi recunoaste greseala si inainteaza o cerere de revizuire a sentintei penale emisa in urma cu 10 ani de Tribunalul Prahova.

Liberata de Tribunalul Alba

"Tribunalul Alba Sectia Penala achita pe inculpata Visan Viorica, nascuta in Comarnic judetul Prahova de sub aspectul savirsirii infractiunii de omor prevazuta si pedepsita de art. 174 Cod Penal si violare de domiciliu prevazuta si pedepsita de art. 192 al CP. Anuleaza mandatul de executare a pedepsei nr.31/ 28.01 1997 emis pe numele inculpatei in baza Sentintei penale 77/1995 a Tribunalului Prahova." A asteptat zece ani sa primeasca acest document care ii recunostea nevinovatia. Din pacate, asteptarea a fost in spatele gratiilor de la Penitenciarul Trigsor unde Viorica Visan a fost aruncata pe nedrept in urma unei anchete facuta de anchetatori si judecatori ignoranti.

Republicanul a intrat in posesia unor dovezi care scoate la lumina inca un caz de superficialitate a celor platiti sa faca dreptate, de la politisti pina la procurori si judecatori. Din fericire, anul acesta Parchetul de pe linga Tribunalul Prahova isi recunoaste greseala si inainteaza o cerere de revizuire a sentintei penale emisa in urma cu 10 ani de Tribunalul Prahova.

Dosarul a fost stramutat la Tribunalul Alba iar in data de 15 septembrie 2005, judecatorii de aici pun capat unei nedreptati facuta de colegii prahoveni.

N-a putut sa-si dovedeasca nevinovatia

Tragedia femeii din Comarnic incepe in noaptea de 7 octombrie 1994. In acea noapte, soacra Vioricai Visan a disparut fara urma de acasa. A fost gasita la doua saptamini ingropata in gradina. Cadavrul era dezbracat de haine si plin de vinatai si zgirieturi. In urma anchetei, Pachetul de pe linga Tribunalul Prahova descrie in rechizitoriul 433/P/1994 o poveste absoult halucinanta.

Potrivit rechizitorului, Viorica Visan ar fi intrat in casa soacrei sale pe care ar fi injunghiat-o cu un cutit si apoi a lovit-o cu un topor in zona capului. Loviturile au fost fatale. Cadavrul batrinei a fost ingropat in aceeasi noaptea chiar in curtea locuintei acesteia, de catre Viorica.

Femeia a fost judecata pentru omor si condamnata, la data de 14 iunie 1995, de Tribunalul Prahova Sectia Penala la 16 ani de inchisoare si 7 ani interzicerea unor drepturi. Nici Curtea de Apel Ploiesti si nici Curtea Suprema de Justitie nu au fost in stare sa faca dreptate, ambele instate respingind recursurile declarate de Viorica.

Prin urmare femeia a fost nevoita sa execute pedeapsa cu inchisoarea. Politia rataceste autodenuntul adevaratului criminal La zece ani de la condamnare, fiul Vioricai Visan face un autodenunt in care recunoaste faptul ca el este adevaratul criminal. El recunoaste ca si-a omorit cu singe rece bunica.

Interesant este faptul ca in acest autodenunt, Florin Cristian Visan sustine ca el isi recunoscuse fapta inca din anul 1995 dar documentul respectiv nu a fost luat in consideratie de conducerea politiei din acea perioada. In plus, se pare ca politistii au uitat sa intocmeasca si rapoarte cu privire la o tentativa de suicid a Vioricai Visan.

Abia dupa ce Cristian insista sa fie audiat, dosarul crimei din Comarnic este redeschis. Audiata din nou, Viorica a maruturisit ca si-a omorit soacra chiar daca nu era adevarat, numai din cauza presiunilor la care a fost supusa. Cu marturisirea femeii in mina, organele de cercetare penala au crezut ca au rezolvat inca un caz de omor.

Au ignorat insa probe mai mult decit evident care ar fi demonstrat nevinovatia femeii. Concluziile medico legale redactate la data crimei ar fi trebuit sa dea de gindit achetatorilor.

Probe neluate in seama

Potrivit Laboratorului de Medicina Legala Prahova, au fost depistate in zona gitului mai multe vinatai iar Viorica a declarat ca in momentul in care ar fi intrat in dormitor, batrina dormea si a lovit-o direct cu cutitul in cap, omorind-o pe loc. In realitate, medicii legisti au demonstrat atunci ca pe corpul batrinei nu a existat nici o urma de leziune de cutit.

Urmele de strangulare din zona gitului nu aveau cum sa apara decit in timpul unei lupte corp la corp. Orice tratat de medicina legala sustine teoria ca o vinataie nu poate aparea decit in conditiile existentei circulatiei sanguine la omul viu. La data anchetei, nici procurorul criminalist si nici un alt politist nu s-a sinchisit de aceste dovezi.

Pe de alta parte mai exista diferenta de kilograme dintre victima si criminal. Viorica Visan avea aproximativ 48 de kilograme in timp ce soacra sa era obeza de gradul II, cu o greutate de aproximativ 80 de kilograme la o inaltime de 1,50 m.

Este greu de acceptat faptul ca presupusa criminala ar fi fost in stare sa tirasca cadavrul pina in dreptul WC-ului din curte unde s-a incercat initial ascunderea corpului, dupa care sa mai sape si o groapa adinca de jumatate de metru.

A omorit-o cu masina de tocat

Toate aceste inadvertente au fost ignorate dar lamurite ulterior de adevaratul criminal, Cristian Florin Visan. El a descris cu lux de amanunte ca in noaptea cu pricina a venit acasa baut. A intrat in camera bunicii sale, hotirt sa-i faca dreptate mamei sale care suportase de-a lungul anilor dusmania soacrei.

Intre nepot si bunica a avut loc o disputa care s-a lasat cu lovituri de pumn si picioare si stringeri de git. Aceasta explica desele leziuni gasite ulterior de legisiti pe cadavru. Dupa ce si-a revenit din soc, femeia s-a ridicat, a luat o masina de tocat carne cu care a incercat sa-si loveasca nepotul.

Din nefericire pentru ea, baiatul a fost mai ager, i-a smuls masina din mina si a lovit-o de mai multe ori in cap. Sperind ca nu va da explicatii nimanui, baiatul a incercat sa ascunda cadavrul in WC-ul din curte, dar dupa cum a precizat chiar el, corpul neinsufletit era prea greu si prea voluminos ca sa incapa in veceu.

Pina la urma cadavrul fost ascuns intr-o groapa pe care a sapat-o chiar criminalul in curtea casei. Hainele pline de singe le-a aruncat intr-o gramada de gunoi iar cutitul si masina de tocat in WC din curte. S-a intors apoi in camera crimei unde a spalat si frecat podeaua si peretii mai bine de doua ore.

Dintr-un dulap, Florin Visan sustine ca a furat si un ceas de mina pe care l-a dat ulterior cadou prietenei sale.

Vinovati plini de glorie

Ignoranta politistilor mai iese odata la iveala. In timp ce a fost in penitenciar, Viorica a corespondat cu fiul sau, Florin. In acele scrisori se pare ca exista dovezi certe in care baiatul isi recunoaste crima. Nimeni nu a fost instare sa vada si sa auda plingerile si declaratiile celor doi. Acum cosmarul femeii se pare ca se apropie de final. I s-a facut dreptate si a fost absolvita de vina. S-a intors acasa si locuieste acum cu ceilalti copii ai sai.

Inca se mai gindeste daca va da statul in judecata. De mentionat insa ca politistii criminalisti care au cercetat in 1994 cauza au iesit la pensie in plina glorie, la fel si comandantul IJP Prahova de atunci, chestor Damian Miclea. Procurorul criminalist este inca in activitate.