Directorului Sucursalei Electrica, Petru Ionel, nu mai are voie sa intre in curtea unitatii.

Conducerea filialei Moldova a societatii, care din aceasta luna a devenit proprietatea concernului german E.ON. Energie, a trimis ieri o delegatie la Botosani care a sigilat biroul sefului judetean si l-a instiintat totodata ca nu mai are dreptul sa acceada in incinta sucursalei.

Decizia survine dupa o sedinta cu toti directorii zonali ai Electrica desfasurata joi la Bacau si nu are deocamdata nici o explicatie oficiala. O masura asemnanatoare a fost aplicata si in cazul fostului director Dan Cozma, actual sef al centrului furnizare exterior, caruia ieri dimineata i-a fost sigilat biroul, fiind totodata suspendat din functie pe o perioada nedeterminata.

Diferenta este ca el are acces in unitate pina la secretariat, dar nu are dreptul sa intre in birou. Similar s-a procedat si cu Loredana Berestianu, seful centrului de relatii cu clientii.

E.ON Electrica Moldova nu a prezentat nici o pozitie oficiala fata de cele intimplate. "Nu stiu, nu cunosc detalii. Trebuie sa ma interesez ", a afirmat Lucian Luca, purtator de cuvint al filialei. Acesta a mai spus ca la mijlocul saptaminii viitoare va veni la Botosani directorul de dezvoltare al E.ON Energie Henning Probst, care va explica decizia luata.

Tot saptamina viitoare, la Electrica Botosani este asteptata o echipa numita de E.ON Moldova care ar urma sa desfasoare o ancheta ce va viza persoanele mentionate. Este posibil ca aceasta, precum si deciziile care s-au luat ieri sa fie legate de unele reclamatii pe care fostul si actualul sef le-ar fi trimis conducerii E.ON si in care si-ar fi adus acuze reciproce.

Dan Cozma, director pina in 2003 al Electrica Botosani, recunoaste ca a trimis o scrisoare la filiala Moldova a societatii, care a fost insa deja discutata cu un reprezentant german al unitatii si ar fi fost clarificata. "Totul s-a petrecut ieri foarte repede. A venit cineva de la serviciul de personal al E.ON Moldova care nu ne-a spus decit ca sintem suspendati pe o perioada nedeterminata.

Nu mi-e frica deloc pentru ca ma consider curat. Toata activitatea mi-am pus-o in slujba sucursalei ", a afirmat Dan Cozma.

Directorul Petru Ionel nu mai era ieri la serviciu si in ciuda eforturilor noastre nu l-am putut contacta, mai ales ca se vehicula varianta conform careia o plingere a sa ar fi ajuns tocmai la sediul central al E.ON de la Dusseldorf, lucru care i-ar fi suparat pe reprezentantii din Romania ai concernului.

Nu este exclus ca amintitele reclamatii sa vizeze unele achizitii facute de Electrica inainte de privatizare.

Printre salariatii botosaneni din domeniul energetic se vorbeste de mai multe luni de faptul ca si sucursala judeteana ar fi cumparat diverse materiale la preturi mult peste cele ale pietei, precum cele achizitionate cu citeva miliarde de lei vechi pentru linii de tensiune care nu exista in Botosani, lacate si patente la preturi de unu-doua milioane lei vechi, salopete de cinci milioane lei vechi, care puteau fi achizitionate si cu mai putin de un milion. Astfel de lucruri s-au intimplat si in alte judete, unde verificarile efectuate de fostul Parchet National Anticoruptie au scos la iveala lucruri extrem de grave. Ramine de vazut daca ancheta interna a reprezentantilor E.ON va viza si aceste aspecte.

Pina la clarificarea situatiei de la Botosani, conducerea urmeaza probabil sa fie asigurata de directorul Electrica Suceava. Oricum, se pare ca in organigrama viitoare a Electrica Botosani nu va mai exista functia de director, sucursala fiind posibil sa functioneze ca simplu centru, cum se intimpla cu unitatile de la Saveni sau Trusesti