Consitierii reghineni au votat proiectul de hotarare pentru atribuirea unui teren in favoarea Caminului de batrani, dupa ce au primit comanda de la judet l Din informatiile pe care le detinem, presedintele CJ, Lokodi Edita, a discutat in particular cu unii consilieri pentru a obtine cele doua treimi din voturi l Asta dupa ce, CJ a cheltuit 100 de milioane de lei pentru studiul de fezabilitate al spatiului respectiv intr-un mod nu tocmai legal

Dupa cum se arata si in raportul de specialitate inaintat de Primaria Reghin catre Consiliul local pentru sustinerea proiectului privind atribuirea unui teren in folosinta gratuita pentru construirea unui nou camin de batrani, autoritatea locala (adica primaria) a semnat un parteneriat cu CJ.

De aici rezulta si prima ilegalitate, intrucat parteneriatul s-a semnat fara ca acesta sa treaca prin CL. Mai mult, CJ a alocat 100 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate al celor 3.461 mp teren situat in apropierea cartierului Unirii, langa soseaua de centura. In cazul in care consiliul nu ar fi fost de acord cu locatia, CJ ar fi aruncat pe geam milioane de lei.

Astfel se explica si febra reprezentanailor de la judet pentru ca proiectul sa intre in legalitate prin votul a doua treimi din consilieri.

Proiect bun, locatie neinspirata

Reamintim cititorilor nostri ca proiectul de atribuire a terenului respectiv catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a fost respins de doua ori de consilierii locali, acestia contestand locatia ceruta de executiv.

De asemenea, executivul a adus de fiecare data ideea sustinerii acestui proiect exact in locatia de langa soseaua de centura intrucat, in caz contrar, finantarea de 58.000 de euro se va pierde.

Daca initial toti consilierii locali au fost impotriva acestui proiect, aducand critici la adresa acestei propuneri, la sedinta de CL ce a avut loc luna trecuta, unii alesi au schimbat macazul. Printre consilierii care si-au schimbat radical pozitiile se numara Aszalos Gavril si Bodo Jozsef, ambii reprezentand UDMR.

Totusi, proiectul nu a trecut, intrucat nu a intrunit voturile celor doua treimi din consiSieri.

Lokodi la telefon

Desi consilierii au respins de doua ori aceasta hotarare, primarul Nagy Andras a convocat pentru saptamana trecuta o sedinta extraordinara, pe ordinea de zi figurand tot problema casei de batrani, motivul fiind pierderea finantarii prin programul PHARE, care ar fi periclitat si alte investitii la nivel de judet, ce se ridica la cel putin trei milioane de euro.

In cele din urma proiectul a trecut, consilierii prezenti votand proiectul cu locatia initial stabilita. Din datele pe care le avem la aceasta ora, presedintele CJ, Lokodi Edita, ar fi facut presiuni asupra consilierilor.

Daca alesii reghineni din tabara UDMR si PNL s-au lasat convinsi, votand deja proiectul la sedinta ordinara, Lokodi a discutat cu alesii din grupul G7. Conform surseIor noastre, Lokodi a purtat convorbiri telefonice cu unii consilieri din G7 pentru a intruni 2/3 din voturi. Rezultatul a fost cel putin interesant.

Astfel, conform acelorasi surse, alesii locali, care nu au dorit sa voteze, au absentat de la sedinta, iar altii au votat de nevoie. Din prima categorie fac parte consilierii Bodo Jozsef de la UDMR si Dan Dorul Rusu de la PRM.

Consilierii Mircea Ungureanu, Maria Precup (ambii de la PSD) si Nicolae Bazgan de la PUNR se pare ca au acceptat implicarea de la judet.

Contactat telefonic, consilierul Mircea Ungureanu nu a negat ca a avut o conversatie telefonica cu Lokodi Edita, dar a afirmat ca si-a dat acordul pentru ca i s-au adus la cunostinta alte detalii pe care nu le aflase pana in acel moment. "Am discutat cu doamna Lokodi, dar am votat proiectul pentru ca ni s-au adus la cunostinta informatii noi.

Ni s-a spus ca spatiul respectiv a mai fost folosit de caminul de batrani, aici au cultivat candva legume. Asta pana cand terenul nu a intrat sub incidenta legii agrare. In plus, vechiul camin se va inchide peste doi-trei ani, deci chiar avem nevoie de aceasta investitie", a fost de parere consilierul Ungureanu.

Investitie fara cap

Implicarea CJ se poate explica cel ptin pornind de la atribuirea celor 100 de milioane de lei pentru studiul de fezabilitate, desi CL nu a fost de acord, in acel moment, cu cedarea spatiului respectiv in favoarea constructiei. Acest aspect nu credem ca a scapat ochilului vigilent al conducerii CJ.

Dupa lungi tergiversari si interventii, consilierii au votat atribuirea terenului in favoarea Caminului de batrani. Totusi, ar mai fi de remarcat faptul ca presedintele CJ intervine pentru a doua oara pentru a convinge consilierii sa-si dea girul pentru hotarari in cazul carora exista interese si la nivel de judet.