Cu hotararile de Consiliu Judetean semnate, conducerea SCUT bate la usile bancilor pentru obtinerea creditului *Situatia financiara precara a societatii se razbuna tocmai cand societatea are nevoie de bani sa cumpere combustibil

Creditul garantat de guvern poate fi luat abia prin ianuarie 2006 din cauza birocratiei *Directorul Sorin Cepraga afirma insa ca va fi caldura in casele giurgiuvenilor de sarbatori

In cadrul ultimei sedinte a Consiliului Judetean Giurgiu, desfasurata vineri, 25 noiembrie, au fost aprobate hotararile vizand contractarea de catre SC Uzina Termoeletrica Giurgiu a doua credite, unul de 9 milioane RON, cu garantie guvernamentala, si al doilea de 3 milioane RON.

Aprobate pe ultima suta de metri, cand SCUT-ul mai avea combustibil doar pentru ziua respectiva, creditele s-au dovedit a fi o sabie cu doua taisuri. Astfel, Banca Comerciala Romana, unitatea de la care SCUT intentiona sa ia banii, a spus un categoric NU, aducand ca motivatie lipsa de credibilitate financiara a societatii, sustine directorul SCUT, Sorin Cepraga.

Colacul temporar de salvare a venit in ultimul moment de la Rafo Onesti, care a trimis 1450 de tone de pacura la Giurgiu, prin interventia prefectului Norut Stanisteanu. De asemenea, au mai venit de la Campina inca 500 de tone.

Cu toate ca autoritatile judetene sperau ca obtinerea imprumuturilor sa nu puna probleme Uzinei Termoelectrica, banca a fost de alta parere. In cadrul sedintei de consiliu s-a pus chiar problema discutarii celor doua proiecte de hotarare printre primele puncte, pentru ca Cepraga sa plece la unitatea bancara cu documentul semnat, grabind astfel aprobarea imprumutului.

Ulterior s-a dovedit ca minutele in plus sau in minus erau irelevante in fata situatiei financiare precare a societatii. Sorin Cepraga ne-a declarat ca nici unul dintre credite nu a fost contractat : "Nici unul nu e rezolvat. Nu avem credibilitate.

Creditul de 9 milioane lei grei il luam abia in ianuarie deoarece, fiind cu garantie guvernamentala, trebuie sa facem sute de hartii, sa obtinem scrisoarea de garantie si sa trecem prin cateva comisii ministeriale, ceea ce necesita timp.

In legatura cu creditul de 3 milioane RON pot sa va spun ca BCR a refuzat sa ni-l acorde, motiv pentru care cautam alta banca pentru a stabili o colaborare de acum inainte. Au spus ca nu avem credibilitate. Mai avem o strategie dar nu vreau sa mai fiu optimist. La acest moment pot spune doar ca va fi caldura de sarbatori.

Am primit 2000 tone de pacura de la Rafo Onesti si de la Campina si mai sunt in stoc 30 de mii de tone de carbune. Plata combustibiliului se face pe masura ce incasam contravaloarea energiei furnizate. Incasarile se mentin in limitele obisnuite, adica intre trei sute si cinci sute milioane lei vechi pe zi.", a tinut sa precizeze directorul SCUT Giurgiu.

Ca sa trecem iarna cu bine, furnizorul de caldura trebuie sa arda 15 mii de tone de pacura si 100 de mii tone huila energetica. La inchiderea editiei, prefectul Norut Stanisteanu ne-a declarat ca o a doua banca a refuzat dosarul de creditare al SCUT, iar acum se continua discutiile cu alte unitati bancare.