In data de 17 noiembrie a.c., copiii si supraveghetorii din centrul de plasament Sf. Gheorghe din municipiul Giurgiu au fost martorii unei tragedii. Un tanar de 21 de ani aflat in centru s-a sinucis sarind pe fereastra de la camera in care dormea, aflata la etajul 2 al cladirii. Incidentul s-a petrecut seara, in jurul orei 22.15.

Adrian avea un handicap mental usor si inca de la nastere a fost institutionalizat de familie. Nu era insa o persoana violenta, fiind cunoscut ca cel mai linistit dintre copii. Retardul mediu nu l-a impiedicat sa invete. Era elev la Scoala de Arte si Meserii din Giurgiu.

Directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ne-a declarat ca nimeni nu isi poate explica ce l-a determinat pe Adrian sa se sinucida: "Era cel mai linistit copil din centru, o fire foarte introvertita. Cazul este in cercetari la politie. Pur si simplu a sarit pe fereastra.

Nimeni nu s-a gandit ca va face asa ceva. Chiar in dimineata aceea, psihologul a avut o discutie cu el. Am facut o ancheta administrativa in cadrul centrului dupa sinuciderea tanarului, dar nu s-a constatat o neglijenta in serviciu." Autopsia efectuata la Spitalul Judetean a confirmat ca nu exista urme de violenta pe corpul lui Adrian, ceea ce exclude posibilitatea unei crime.

Mariana Gemescu, seful DGASPC, ne-a spus ca a fost imediat anuntata de sinuciderea lui Adrian si cand a ajuns la centru, acolo erau deja autoritatile judiciare: "Am ajuns la o jumatate de ora dupa incident. Politia era deja acolo. Am fost prezenta in momentul in care politistii au luat declaratii de la colegii sai de camera si de la personal. Am stat si eu de vorba cu ei.

Am aflat ca Adrian s-a uitat impreuna cu ceilalti copii la o telenovela romaneasca.

Dupa terminarea serialului s-au spalat si s-au dus la culcare. Cand toti erau in pat, Adrian a mers langa geam, l-a deschis, a spus "ma arunc" si a sarit. Nu a murit pe loc. Traia cand personalul si colegii au ajuns jos. A fost transportat la Spitatul Judetean unde a decedat. Geamurile sunt normale, nu au gratii deoarece nu avem voie sa punem asa ceva.

In centru sunt mai multe dormitoare si doar trei supraveghetori pe tura. Ei nu pot fi in permanenta langa fiecare copil. Am asteptat raportul autopsiei si s-a constatat ca nu sunt urme de violenta. Adrian avea un retard mediu. Mergea impreuna cu ceilalti copii la scoala. Era elev la Scoala de Arte si Meserii. M-a socat acest caz si ma gandesc daca puteam preveni tragedia. Poate daca traia intr-o familie, Adrian ar fi fost un copil normal."

Adrian are familie. Mama lui lucreaza in Bucuresti si l-a vizitat ultima data in urma cu un an si jumatate. L-a institutionalizat de mic. A fost plimbat prin nenumarate centre de plasament, ajungand din nordul tarii in sud, la Giurgiu. Plimbat fiind de colo-colo ca o jucarie, se poate ca Adrian sa fi suferit anumite traume.

Mama a fost anuntata de moartea copilului sau dar nu a dorit sa ia cadavrul si sa il inmormanteze. Directia s-a ocupat de imnormantarea lui Adrian. Desi mamei i-au fost communicate data si ora, ea nici macar nu a venit sa il conduca pe ultimul drum.