Nicolae Gherman, vanatorul din Ludus, ranit de catre Ovidiu Dancu in timpul unei partide de vanatoare desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute, a decedat la Sectia Terapie Intensiva. Primarul Dancu risca o pedeapsa de pana la 7 ani inchisoare, dar va trai toata viata cu remuscari, lasand fara tata doi minori.

Vanator experimentat, daca ar fi sa ne luam dupa vechimea permisului de vanatoare, edilul sef a* Ludusului, a executat o manevra gresita * Surse oficiale, dar care doresc sa isi pastreze anonimatul sustin ca Dancu nu se afla intr-o pozitie regulamentara in momentul in care a tras.

Ovidiu Natea spune ca PSD nu va lua nici o masura pana cand nu se va pronunta Justitia * Prefectul Ciprian Dobre a declarat ca nu se pune problema suspendarii din functia de primar a lui Dancu

Primarul din Ludus, Ovidiu Dancu a impuscat un coleg in gat in timpul unei partide de vanatoare, care a avut loc la Sarateni langa Sovata. Dancu a participat impreuna cu alti 30 de vanatori la o partida de vanatoare.

Acesta are permis de vanatoare de 8 ani si spune ca niciodata nu a mai fost implicat intr-un astfel de incident. Vanatorii erau aliniati pe standuri si se pregateau sa deschida focul, cand un mistret a trecut printre doua standuri.

Ovidiu Dancu a observat animalul si a indreptat arma in directia lui, apasand pe tragaci, dar un glont nu au lovit tinta, ci pe colegul de vanatoare, direct in gat.

Dancu a spus ca nu-si poate explica incidentul decat prin faptul ca glontul a ricosat dupa ce a lovit o piatra sau un copac. El a mai spus ca victima nu a sangerat abundent si a fost constient tot timpul, pana cand a ajuns la spital.

Din cauza ca locul era greu accesibil ranitul a fost transportat cu un jeep pana la intalnirea cu echipajul SMURD.

Victima a fost transportata de urgenta la SMURD Targu Mures fiind diagnosticata cu plaga impuscata in regiunea anterioara a gatului.

Ovidiu Dancu a spus atunci ca regreta enorm incidentul si spera ca ranitul sa isi revina.

Sambata in jurul orelor 17.00, Politia din Sovata a trimis la fata locului o echipa operativa, care a constatat faptul ca partida de vanatoare a fost, din punct de vedere al autorizatiilor, legala. Primarul orasului Ludus, posesor al permisului de port arma eliberat de I.P.J.

Mures si a unei arme marca IJ, calibru 12 mm, a indreptat arma spre un mistret, tragand doua focuri prin spatele liniei standurilor, in urma carora a fost ranit vecinul de stand, din partea dreapta.

Din verificarile efectuate a rezultat ca in cadrul goanei in care s-a produs accidentul s-au tras doar cele doua focuri, tuburile rezultate fiind gasite de unul din gonasi in standul vanatorului tragator.

Arma victimei si cele doua cartuse nefolosite precum si arma implicata in accident, cu tuburile cartuselor, au fost ridicate in vederea expertizarii criminalistice.

Ieri, Nicolae Gherman a trecut in lumea celor drepti, dupa mai multe zile in care s-a aflat in coma la sectia Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Targu Mures.

PSD asteapta finalizarea cercetarilor

Ovidiu Natea, presedintele onorific al AJVPS si seful filialei muresene a PSD, a declarat ca nu se poate vorbi despre acest caz inainte ca anchetele declansate de politie si procuratura sa fie finalizate.

Vanator inveterat, Natea a explicat ca accidentul s-ar fi putut produce si din vina victimei, in cazul in care barbatul s-a miscat din locul sau.

Potrivit lui Ovidiu Natea, dupa ce politia va finaliza ancheta si va comunica Asociatiei datele, impotriva lui Ovidiu Dancu pot fi luate, dupa caz, masuri, cel mai probabil suspendarea pentru o perioada a calitatii de membru.

Pe linie politica, insa, masurile nu vor fi luate decat dupa ce justitia se va pronunta in acest caz si nu se pune in acest moment problema suspendarii lui Dancu din PSD sau retragerea sprijinului politic. Natea a apreciat, de altfel, ca accidentul nefericit in care a fost implicat primarul din Ludus nu are nici o legatura cu partidul.

Ce spun vanatorii

Ovidiu Dancu este un vanator pasionat. Are de 10 ani permis de vanatoare si a vanat in special in zonele de campie. Vanatorii experimentati spun ca vanatul in zona de campie difera de cel din padure. La campie, vanatorii vaneaza in cerc, in timp ce la munte sunt asezati in linie.

O regula clara din lumea vanatorilor spune ca unghiul permis pentru tragere este de 45 de grade in fata sau in spate. Acesta reprezinta o metoda de siguranta pentru colegii de vanatoare. In plus, vanatul de fazani sau iepuri difera de cel de mistreti, unde vanatul este mult mai mare si mai impresionant.

Conform specialistilor din domeniu, este posibil ca un vanator, absorbit de prada, sa uite pentru o fractiune de secunda de reguli si sa urmareasca vanatul cu pusca in afara unghiului permis. Accidentele de acest fel de la vanatoare sunt un aspect des intalnit, indiferent de experienta pe care o are vanatorul.