Patru din sucursalele bancare din Vrancea sint conduse de reprezentante ale sexului frumos si destept.

"Sefele" sistemului bancar spun ca acest domeniu este o continua provocare.

"In activitatea bancara trebuie sa asiguri un echilibru intre prudenta si asumarea riscului, iar aceste doua

principii sint un atu al femeilor", considera Elena Nicolae, director executiv la BCR Focsani.

Puternice si in acelasi timp sensibile. Astfel pot fi caracterizate femeile moderne, care, in ultimii ani, s-au "infiltrat" si chiar au ajuns sa conduca diverse domenii de activitate, unele chiar considerate odata exclusiv pentru barbati.

Acum, la inceputul Lunii Femeii, ne dorim sa aducem un omagiu femeilor care s-au dedicat unei cariere si au demonstrat ca "sexul frumos" nu este neaparat si slab. Mai mult, vrem sa aducem in fata si femeile care au dovedit ca stiu sa cistige si sa faca bani, cel putin la fel de bine ca si barbatii.

Iar sistemul bancar este un domeniu in care reprezentantele sexului frumos pot sa-si arate taria si calitatile de manager. In Vrancea, patru sucursale bancare sint conduse de femei director, care iau adesea decizii financiare care implica sume de ordinul milioanelor de dolari.

"Sefele" sistemului bancar spun ca acest domeniu in continua schimbare, in care exista o concurenta acerba, este o provocare permanenta, dar si o oportunitate de a dovedi ca te poti intrece pe tine insuti.

Patru femei conduc destinele unor sucursale bancare din Focsani. Femei care si-au sacrificat obligatiile familiale, pentru a consolida o cariera in domeniul bancar. Elena Nicolae este de doi ani si jumatate director executiv la BCR, cea mai mare banca din Romania, dupa ce ani buni a ocupat si postul de director adjunct.

Are insa in spate o experienta bogata in sistem, mai ales ca inainte de 1990 a lucrat in Banca Nationala. "Sint din '84 in banca si asta pentru ca mi-a placut ceea ce fac. Pe vremea aceea eram inspector de credite. Am lucrat la BNR pina in '90, dupa care am trecut la creditarea unei economii reale, am intrat intr-un parteneriat cu clientii, din care pot sa spun ca au iesit rezultate bune.

Sint foarte legata de acest loc de munca si ma bucur ca ma numar printre persoanele care au educat oamenii pe probleme bancare", ne-a spus Elena Nicolae, care mai precizeaza ca succesele pe plan profesional se datoreaza, in egala masura, si colectivului cu care a lucrat de-a lungul timpului. "Sefa" BCR este insa constienta si de sacrificiile facute in plan personal.

"La ora actuala pot spune ca e usor, pentru ca fiica mea are deja 26 de ani si este stabilita in Bucuresti de citiva ani. Insa, pe fond nu a fost simplu sa-mi dedic multe din orele unei zile pentru banca. Este o activitate complexa, cu implicatii in majoritatea domeniilor vietii, o activitate in care trebuie sa gasesti solutii pentru problemele care apar.

Sint insa o persoana care a muncit intotdeauna", a mai marturisit directorul BCR Focsani. Pe de alta parte, Elena Nicolae considera ca femeile au un atu important in aceasta meserie, care presupune, deopotriva, prudenta si risc. "In activitatea bancara trebuie sa asiguri un echilibru intre prudenta si asumarea riscului.

Un atu al femeilor sint aceste doua principii, care stau la baza activitatii bancare. Femeile, fiind mai analitice, au capacitatea de a descoperi riscul, de a-l analiza si de a si-l asuma. Barbatii poate infrunta riscul mai direct, cu mai mult curaj", este de parere Elena Nicolae.

"E ca intr-o familie"

O experienta de 22 de ani in domeniul bancar are si Doina Ioana Mihu, actualmente director de vinzari la sucursala CEC. De data aceasta putem vorbi de o cariera intreaga in slujba unei singure institutii bancare, percepute mult timp ca "banca populatiei". "Am lucrat mai intii ca economist, apoi vreo 7 ani in contabilitate, din care 4 ca sef serviciu.

Din 1996 ocup postul de director adjunct, care de jumatate de an s-a transformat in director de vinzari", ne-a detaliat Doina Mihu. Adjunctul directorului CEC spune ca o asemenea meserie iti ia cel putin 12-13 ore pe zi, ceea ce este un efort imens pentru o femeie, care este si mama si sotie. "E foarte greu, caci am numai barbati acasa. Si sotul are un program la fel de incarcat.

Din fericire, baiatul meu isi vede de scoala si ma mai si ajuta in casa", a dezvaluit Dona Mihu. Desi este de parere ca la conducerea unei banci se poate descurca atit o femeie, cit si un barbat, Doina Mihu recunoaste ca diplomatia unei femei nu strica in relatiile cu anumiti clienti. "Femeile sint de regula mai diplomate.

La noi vin tot felul de clienti si e greu sa incerci sa-i multumesti pe toti. Prin firea noastra, a femeilor, sintem mai prevenitoare si mai atente in anumite situatii. La conducerea unei institutii bancare trebuie mentinut un echilibru. Barbatii si femeile se compenseaza reciproc, ca si in viata. Ca intr-o familie", este de parere directorul de vinzari al CEC.

In ciuda muncii imense care presupune lucrul pina seara tirziu in multe zile ale lunii, Doina Ioana Mihu a ramas fidela unei singure institutii bancare, cu toate ca a avut oferte si din partea altor institutii concurente. "Lucrez de cind am terminat facultatea si este greu sa te rupi de colectiv, de oameni foarte buni u care ai crescut", mai spune Doina Mihu.

Sistemul bancar, o continua provocare

BRD este o alta institutie bancara care a dat credit unei femei, la conducerea sucursalei Vrancea. Petruta Burlacu este, de doar citeva saptamini, noul director al BRD, dupa o experienta in alte trei institutii de profil. "Am debutat la Banca Agricola, in 1993. Am o experinta in patru banci, de stat si private, in care am implementat un management roman, dar si strain.

Diversificarea a insemnat, pentru mine, experienta, provocari in cariera bancara. Atunci cind ai cladit ceva, cind ai consolidat si totul merge de la sine, inseamna ca este o problema si trebuie sa mergi mai departe. Noi nu alergam dupa succes, ci dupa diversitate, dupa noi provocari si oportunitati in cariera", a afirmat Petruta Burlacu.

Tinara, dinamica si dornica de schimbare, noua directoare a BRD considera ca pe primul plan trebuie sa stea clientul si necesitatile lui. "Nu sint de acord cu ideea ca un client ramine fidel pina la capat. El alege si cumpara de unde este mai avantajos. Intr-o relatie de business, nu stiu cit conteaza daca la conducerea unei banci este un barbat sau o femeie.

Conteaza cum relationezi cu clientul. Succesul nu tine doar de persoana care este la conducere, ci trebuie tinut cont de mai multi factori, de produsele pe care le oferi, de piata, de profilul clientilor, de resursele umane cu care lucrezi... Este o piata in continua transformare, in care este o concurenta acerba", este de parere noul director al BRD.

Cu toate acestea, Petruta Burlacu recunoaste ca femeile au un atu, in sensul ca sint mult mai constiincioase si dornice de perfectionare. "Intr-o asemenea meserie avem foarte putin timp

pentru noi. Dar in marile companii asa se lucreaza, daca vrei o cariera. Si trebuie sa demonstram ca putem mai mult. Acum se cauta manageri tineri, care promoveaza schimbarea", a tinut sa

mentioneze noul director al BRD.

Sefa Finansbank, intre politica si banca

O alta sucursala bancara "tinuta in friu" de o doamna este Finansbank. Viorica Sava este director de operatiuni la Sucursala Focsani, insa este si consilier judetean in actuala legislatura din partea Partidului Social Democrat, implicindu-se astfel si in problemele comunitatii.

Din pacate, programul incarcat de la birou dar si lipsa unui accept prompt din partea conducerii centrale, dupa cum ne-a spus, nu i-a permis sa onoreze intilnirea propusade Ziarul de Vrancea.

Mutatii in sistemul bancar

In ultima perioada, domeniul bancar vrincean trece printr-o reasezare, fireasca pina la urma intr-un sistem concurential. Mai multe banci din Focsani si-au schimbat structura de conducere, pentru o mai buna gestionare a problemelor bancare si pentru a atrage mai multi clienti, printr-o schimbare de perspectiva si de imagine, pina la urma.

De altfel, in ultimul timp, in sistem au fost promovati doar oameni tineri. Petruta Burlacu a devenit de curind noul director al BRD Focsani. Postul de director la Raiffeisen Bank, ocupat pina luna trecuta, a fost ocupat de Catalin Pruteanu. Si la Bancpost exista un director tinar, care va implementa noul concept de lucru cu clientii, la care se lucreaza la nivel national.

Gabriel Gradinescu i-a luat locul Georgetei Nedelcu, care si-a incheiat activitatea la inceputul lunii trecute.