Imaginati-va ca ati asteptat o saptamina sa mergeti la biserica, sa va linistiti sufletul intr-o minunata comuniune spirituala cu divinitatea. In loc de cintece religioase si sfaturi duhovnicesti aveti insa surpriza ca preotul sa va difuzeze un film sexi.

Parintele la care v-ati spovedit de nenumarate ori si i-ati incredintat cele mai intime ginduri si taine se transforma sub ochii vostri intr-un individ oarecare, ros de ambitii mici, ce pare ca a uitat ca a jurat sa-si incredinteze sufletul Domnului si este gata sa faca pact cu Diavolul.

Cert este ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost pusa pe jar dupa ce unul dintre reprezentantii Bisericii Ortodoxe a fost implicat intr-un scandal de proportii, cu conotatii sexuale.

Petrica Florea (47 de ani), parohul bisericii „Sfintii Voievozi" din Costesti, a ajuns in fata procurorilor dupa ce a sechestrat un consilier local, pe care l-a fortat, sub amenintare, sa apara in ipostaze erotice cu o minora de 17 ani. Grozavia a aruncat in aer intreaga suflare din Costesti.

Revoltati, oamenii au explodat si au pus pe tapet mai multe nelegiuri facute de-a lungul timpului de cel care si-a luat angajamentul de a-l sluji pe Dumnezeu. Amenintari cu moartea, teroare, o tentativa de incendiere a autoturismului unui alt preot si bisnita cu icoane sfinte.

Acestea sint doar citeva dintre aspectele pe care satenii din Costesti au avut curajul sa le povesteasca reporterilor cotidianului „Jurnalul de Est".

Totul a iesit la iveala in urma cu doua zile, atunci cind Constantin Moise (74 de ani), in prezent consilier local independent, a depus o plingere la Politia Pascani impotriva preotului din comuna. Rapus de rusine, batrinul le-a relatat oamenilor legii grozavia pe care a fost obligat sa o suporte. In fata anchetatorilor, Moise a povestit ca pe 16 noiembrie 2005 a mers in Tg.

Frumos pentru a cumpara motorina. Dupa ce si-a terminat treaba, consilierul local a fost abordat de o tinara, pe care spune ca nu o vazuse in viata lui. „M-a salutat si mi-a spus ca preotul Florea ma asteapta intr-o casa din apropiere, pentru a discuta citeva chestiuni legate de PNL. El este membru al acestui partid, din partea caruia a participat si la alegerile pentru functia de primar.

Am acceptat sa merg in acel loc, fara a banui ceva din ceea ce urma sa se intimple", ne-a declarat Constantin Moise. Imediat dupa ce a intrat in casa cu pricina, batrinul spune ca a fost intimpinat de trei indivizi care aveau fetele acoperite de niste cagule. Acestia din urma l-au obligat sa intre intr-o camera in care astepta tinara care-l acostase cu citeva minute mai devreme.

Aici, sub amenintarea cutitului, batrinul a fost obligat sa se dezbrace complet. La rindul ei, tinara s-a dezbracat pina la jumatate si a inceput sa-l atinga pe consilierul local in zonele intime. Mai mult, cagulatii i-au cerut imperativ batrinului sa atinga sinii fetei. Intreaga scena a fost filmata cu o camera video. „Am refuzat initial sa fac acest lucru, dar am fost lovit peste cap.

Nici nu aveam cum sa fac ceva cu tinara, eu fiind operat de prostata. Am reusit sa ma apropii de unul dintre cei trei, i-am scos cagula si am constatat cu stupoare ca era parintele Florea", a spus Constantin Moise.

Ulterior, oamenii legii i-au identificat si pe celalti doi agresori in persoanele fratilor Constantin si Florin Nastasa, primul fiind nimeni altul decit dascalul de la biserica din Costesti. „Casa apartine fratelui meu. Ideea a apartinut parintelui. Cind am intrat in casa nu mi-a spus ce urma sa fac. Stiu ca avea cu el pistolul cu gaze.

Apoi mi-a fost frica sa renunt, de frica sa nu-mi faca ceva parintele. Am recunoscut totul la Politie", a povestit dascalul, acuzat si el de complicitate la grozavia facuta de preotul Florea. In ceea ce o priveste pe protagonista din filmul erotic, tinara locuieste intr-o localitate apropiata, fiind o cunoscuta a preotului.

Santaj politic

Asa cum a subliniat Constantin Mosie, in spatele scandalului ar sta o razbunare politica. „Preotul nu a mai iesit consilier local si acest lucru l-a deranjat. Vroia cu tot dinadinsul o functie. Nu s-a asteptat ca la alegeri eu sa ocup scaunul de consilier PNL", a spus batrinul.

In ziua incidentului, dupa ce a terminat de filmat, preotul Florea i-a pus in vedere ca, daca nu va demisiona din functia de consilier, va face publice detaliile de pe caseta. Gindindu-se la rusinea pe care ar fi trebuit sa o suporte, batrinul nu a avut de ales si a acceptat tirgul. „Chiar in casa aia, dupa ce m-am imbracat, am fost pus sa semnez o hirtie prin care imi dadeam demisia.

Nu am avut ce face si, dupa patru ore de amenintari, am semnat. Mi-a fost frica, dar m-am gindit si la ce aveau sa spuna oamenii din comuna", a mai spus consilierul local.

Caseta a fost difuzata in biserica de Craciun

Ororile nu s-au oprit aici. Desi obtinuse ceea ce dorise, preotul Petrica Florea a hotarit sa arate oamenilor imaginile de pe caseta. Dar nu oriunde, ci chiar in biserica, dupa terminarea slujbei, in ziua de Craciun. „Erau zeci de oameni prin biserica. El trecea printre noi si ne arata imagini.

Ne spunea: «Iata ce a putut face consilierul local Constantin Moise! Priviti aceste imagini, ca sa vedeti si voi». Lumea s-a uitat la imaginile alea rusinoase si a amutit", si-a amintit Mihai Bivol (75 de ani), unul dintre enoriasii care au asistat la circul preotului cu cagula. Demersul lui Petrica Florea nu a avut insa succesul pe care si-l dorea acesta.

Adevarul a iesit imediat la iveala si a circulat cu repeziciune prin comuna. Intrigati, oamenii au hotarit sa-l alunge pe preot din localitate pentru a nu le face comunitatea de rusine. Consiliul Parohial a hotarit ulterior ca acesta sa nu mai intre in biserica pina la sosirea reprezentantilor Mitropoliei.

Preot cu „trupa de interventii"

Petrica Florea nu s-a oprit aici. Pe 25 februarie 2006, hotarit sa-si recucereasca parohia, santajistul cu sutana a dat navala in sat. Nu era singur, ci insotit de sapte indivizi imbracati in combinezoane. Acestia aveau asupra lor spray-uri paralizante si pistoale cu gaz.

Sub pretextul ca doreste sa anunte slujba pentru duminica, Florea a spart lacatul de la intrarea in biserica, a intrat, a batut toaca si a tras clopotul. Suparati, enoriasii s-au luat la harta cu mascatii, atragind atentia politistilor din comuna. De frica sa nu fie prins, preotul s-a facut nevazut.

Potrivit declaratiei lui Sorin Simireanu (24 de ani), referent la Primarie, din grupul celor sapte ar fi facut parte un gardian public, doi agenti FGM, un agent GSD si un angajat al Arhivelor Nationale Iasi. Acestia s-au ales cu dosare penale pentru ultraj si detinere ilegala de armament.

Amenintari cu moartea si furt de icoane

Hotariti sa scape definitiv de preotul Florea, localnicii au inceput sa povesteasca mai multe nereguli comise de acesta. Astfel, oamenii au spus ca, recent, preotul l-ar fi amenintat cu pistolul pe referentul Primariei „pentru ca asa a vrut el". In urma cu ceva timp, alti doi sateni au simtit pe propria piele furia preotului.

„A venit la mine si, pentru ca am avut curajul sa-mi apar proprietatea, m-a intepat cu furca in brat. Pe sotia mea a legat-o pe un imas, a pus paie pe ea si a amenintat ca-i da foc. De 20 de ani, de cind e aici, multi au avut de suferit din cauza lui", si-a amintit Ion Mocanu (74 de ani). Ispravile lui Petrica Florea nu s-au oprit aici.

Cu ceva timp in urma, acesta ar fi luat mai multe icoane din Biserica „Sfintii Voievozi", veche de peste 300 de ani. „Le-a luat de pe pereti si am auzit ca le-a vindut unor basarabeni. Icoanele erau vechi si reprezentau mult pentru noi. A adus altele fara valoare in loc.

Sa nu mai vorbim ca oamenii cind vin, in loc sa stea intr-o casa de praznuire, stau intr-o darapanatura din chirpici", a spus Ioan Stoleru, clopotarul bisericii.

Tentativa de incendiere

Avid dupa terenuri, Petrica Florea a ajuns chiar sa doreasca raul unui coleg de parohie. In urma cu citiva ani, preotul a devenit proprietar, pe cai nu tocmai legale, peste cele cinci hectare de teren ale bisericii din Giurgesti, unde paroh este Dumitru Rusu. Florea a incercat sa il atraga pe acesta de partea sa, respectiv in afaceri cu pamint.

A fost refuzat, motiv pentru care a incercat sa-l convinga pe dascalul Constantin Nastasa sa incendieze masina preotului Rusu. Nici de aceasta data nu a avut succes. „Am refuzat sa intru in afaceri cu el, pentru ca paminturile respective sint ale bisericii, nu ale preotilor. I-am spus ca nu sint de acord, pentru ca si preotii ajung in mormint si nu iau nimic cu ei", a spus parintele Dumitru Rusu.

In urma cu doua zile, Petrica Florea a fost retinut de procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Pascani, sub acuzatiile de ultraj contra bunelor moravuri, santaj, lipsire de libertate si asociere in vederea comiterii de infractiuni. In prima instanta, judecatorii din Pascani au respins propunerea de arestare preventiva a preotului Florea. Recursul depus ieri de procurori va fi judecat miine la Tribunalul Iasi.