Bisericuta din satul Proieni, un catun uitat de lume de pe Valea Oltului a scapat ca prin minune de o ciuperca periculoasa, care putea distruge in intregime monumentul.

Anul trecut specialistii descoperisera ca podeaua bisericutei fusese atacata de „ciuperca lemnului", care distrugea incetul cu incetul toate suprafetele din lemn din cladire.

Desi preotul de la Proieni, Daniel Serban a facut tot posibilul pentru a gasi oameni de bine pentru a salva bisericuta acestia nu au aparut insa pana in acest moment. Cu prea putin ajutor din partea localnicilor preotul s-a ocupat personal de lucrarile de indepartare a ciupercii.

„Am scos toata pardoseala din biserica si apoi ciuperca a fost arsa cu butelia de gaz. Am scos si pamantul de sub pardoseala, cateva zeci de centimetri. Din pacate am dispus e prea putine fonduri si am platit majoritatea lucrarilor din banii mei, asa ca nu am reusit sa fac mai mult de atat.

Acum ciuperca a disparut, dar sper sa nu se mai dezvolte in continuare. De la localnicii de aici am strans abia 10 milioane, restul au fost de la cunostintele mele. Am incercat sa prezint proiectul peste tot, si la Episcopie, si la comisa pentru monumente istorice, nu stiu unde sa ma mai adresez. " – a spus preotul Daniel Serban.

Pe lista monumentelor istorice din 1955

Bisericuta din Proieni a fost trecuta pe lista monumentelor istorice din Romania in anul 1955, dupa care a mai aparut pe listele din 1992 si 2004.

Specialistii estimau costurile lucrarilor de inlaturare a ciupercii la cateva miliarde de lei, dar preotul a reusit sa scape de ea cu forte proprii, muncind si fizic atunci cand a fost nevoie.

„Salvarea si restaurarea bisericii presupun expertize de specialitate, lucrari de eradicare a zonelor infestate, tratamente preventive si curative, lucrari de consolidare a structurii si a picturii, refacerea drenului, refacerea acoperisului, restaurarea picturii - necesita eforturi financiare de cateva miliarde de lei vechi, resurse financiare care nu pot fi in nici un caz asigurate de cele cateva zeci de familii de enoriasi, in mare masura inaintati in varsta si saraci." - spunea Ligia Rizea, Directia pentru cultura Valcea.

Localnicii de la Proieni – actori de film

Bisericuta are insa o istorie pe cat de veche, pe atat de interesanta. In ea se pare ca s-a cununat Mihai Viteazul. De altfel batranii din localitate isi amintesc faptul ca au fost chiar actori de film pe vremuri, cand la Proieni s-a turnat o pelicula despre viata lui Mihai Viteazul.

„Oamenii spun ca au jucat chiar intr-un film cu Mihai Viteazul, un film in care domnitorul se cununa in biserica, iar cand iesea de aici era inconjurat de calareti si osteni. Eu nu am reusit sa descopar acel film, cred ca este foarte vechi, dar cred ca reflecta realitatea istorica.

De cand am devenit preot aici, la Proieni m-a pasionat istoria locului si am incercat sa aflu cat mai multe despre bisericuta de aici. Se pare ca in ea s-a cununat Mihai Viteazul." – este de parere preotul Daniel Serban.

Bisericuta ar putea intra in circuitul turistic

Desi se afla la cateva sute de metri de Drumul National 7, unul dintre cele mai circulate din Romania bisericuta de la Proieni nu este vizitata de turistii care nici nu stiu ca acolo este un loc important pentru istoria tarii.

Ea ar putea fi deosebit de interesanta pentru vizitatori, pentru ca este una dintre putinele biserici din zona care are pictura exterioara. De asemenea ctitorii bisericii sunt pictati in costume populare romanesti, fapt destul de inedit.

„La noi nu prea au venit turisti straini si nici romani, pentru ca nu este nici macar un indicator care sa arate ce monument este aici. Nici drumul nu este amenajat cum trebuie si este normal ca oamenii nu se opresc sa intre in noroi.

Am tot incercat sa fac ceva cu cei de la primarie si cu localnicii, dar pana acum nu prea au fost rezultate. Eu am mai pus placute de informare. Doar o familie de turisti de la Alba Iulia a fost al noi si a lasat niste bani pe care i-am folosit pentru lucrarile de la biserica.

Dupa ce s-a scris in ziar despre mine am vorbit cu un restaurator din Germania, Valentin Costin care a spus ca poate gaseste si el vreo solutie pentru conservarea picturii." – mai spune preotul. Pana acum el a platit in mare parte lucrarile din banii sai, cu putin ajutor din partea localnicilor.

„A trebuit sa punem din nou pardoseala la loc in biserica si sa schimbam acoperisul dupa ce am scapat de ciuperca. Abia am terminat de montat acoperisul din sita. Cu lemnul ne-am mai descurcat cu localnicii. Unul dintre ei a avut trei metri cubi de scandura pe care mi-a dat-o sa fac ceva.

A fost greu, de multe ori se eschivau si cand ii rugam sa le dea ceva de mancare muncitorilor. Acum incerc sa fac bisericuta sa arate asa cum trebuie, pentru a o putea introduce in circuitul turistic. In acest sens am facut un proiect de anvergura, dar nu se gasesc fonduri pentru realizarea lui.

In primul rand acest lucru presupune sa fie restaurata pictura, care este foarte veche." – a mai declarat preotul Serban.

Printre cele mai frumoase picturi din tara

Restauratorii care au descoperit ciuperca lemnului au intocmit deja proiectul pentru refacerea picturii, are a costat 25 de milioane d elei vechi. Pictura de la Proieni este printre cele mai frumoase din tara. In privinta acuratetii detaliilor bisericuta de la Proieni seamana cu manastirea Lainici din Gorj si Uda, din Arges.

Pictura bisericutei este realizata de Ioan de la Ocnele Mari. si dateaza din 1798 – 1800. Pana acum bisericuta nu a mai fost restaurata deloc, doar pictura a mai fost spalata in unele locuri sau s-a pictat altceva peste figurile initiale. Pridvorul a fost adaugat in anul 1817 si a fost pictat de noii ctitori.

Cand a fost construita biserica a avut doar pronaos, naos, fara pridvor, care a fost adaugat dupa 1700, dupa domnia lui Constantin Brancoveanu, in stil brancovenesc.

Mormant misterios aflat sub biserica

Sub biserica de la Proieni este posibil sa se afle un mormant, dar nici specialistii si nici localnicii nu au reusit sa descopere al cui este acesta. A ramas acum in fata bisericii, montata chiar pe zidul din fata intrarii. „Eu cred ca este crucea cuiva important. Este posibil ca mormantul sa se afle sub biserica.

Probabil ca a fost mutata crucea in anul 1817, cand s-a adaugat pridvorul bisericutei, dar nimeni nu stie pe aici a cui poate fi. Poate fi un preot sau chiar ctitorul bisericii. Oricum, mormantul este mai vechi decat pridvorul.

Au fost niste specialisti aici arheologi de la Muzeul de Istorie, sa faca sapaturi arheologice, dar nu s-au apucat de treaba din cauza lipsei banilor." – a mai spus preotul de la proieni.

Alte monumente in paragina asteapta o minune

In Valcea sunt sute de monumente care au ajuns in paragina din cauza lipsei de fonduri. In cele mai multe cazuri statul nu ii ajuta insa cu nimic pe preoti.

Aproape de Proieni, la Calinesti mai este o bisericuta, Cuvioasa Paraschiva, care are o pictura mai deosebita si care a fost scoasa din cult de cativa zeci de ani si este aproape in paragina. Acum preotul de acolo incearca reintroducerea ei in cult, dar este posibil sa fie prea tarziu.

Situatia de acolo este mai rea decat la Proieni, deoarece s-a rupt deja acoperisul, a cazut fresca de pe pereti. Vara trecuta au fost acolo cativa specialisti, care au incercat sa acopere pictura cu niste copertine. Bisericuta este in programul national e cativa ani de zile, dar nu s-a facut pana acum mai nimic.

Acolo am vazut insa ca pictura este putin deformata, in genul bisericutei de la Cornet.

Doar noua monumente din Valcea au primit bani in acest an

In Valcea sunt de altfel zeci de monumente care asteapta o raza de speranta. Din pacate in acest an doar noua monumente trecute pe lista trimisa de Directia de Cultura Valcea au primit fonduri de la minister. Printre acestea sunt cateva deja cunoscute si care arata oricum foarte bine.

Printre monumentele care vor beneficia de fonduri in acest an se numara Manastirea Hurez si Manastirea Dintr-un lemn. Manastirea Hurez va primi 100.000 de lei noi, Manastirea Dintr-un Lemn - 240.000 de lei noi.

In plus au mai fost alocati 50.000 de lei noi pentru Bolnita Manastirii Bistrita, 49.996 de lei noi pentru Schitul Berislavesti.

Schitul Fedelesoiu va primi 27.000 de lei noi, Biserica „Cuvioasa Paraschiva" Calinesti - 100.000 de lei noi, Biserica „Adormirea Maicii Domnului" Ocnele Mari - 20.000 de lei noi, iar Biserica Vioresti-Slatioara - 150.000 de lei noi. Cei mai multi bani va primi de la minister Biserica „Sfintii Voievozi" din Sirineasa - 3.340.000 de lei noi.

Pe lista s-a aflat si biserica din Cainenii Mici, dar care nu a primit „unda verde" pentru continuarea restaurarilor, care au inceput de cinci ani. La Caineni au fost montate doar schelele, dar lucrarile nu au demarat nici pana acum.

La Caineni sunt de altfel singurele doua biserici din Valcea care au pictura exterioara asemanatoare celei de la monumentele din Nordul Moldovei.