In noaptea de sambata spre duminica, doi dintre sportivii cei mai iubiti la Sibiu, baschetbalistii Brian Evans si Brice Kabengele, iesiti in oras dupa meci, au fost victimele furiei unor tineri nauciti de aburii alcoolului. Rezultatul? Au ajuns la spital, cu ochii vineti si lovituri la fata.

Oameni de sport sau simpli cetateni au blamat gestul huliganic al atacatorilor. Nimeni nu mai credea ca asa ceva mai este posibil in zilele noastre.

Asa cum am prezentat si in editia de ieri, cei doi jucatori ai CSU Atlassib Sibiu, Brian Evans si Brice Kabengele Kalala au fost agresati fizic de cativa tineri in plin centrul orasului.

Iesiti impreuna cu prietenele, cei doi jucatori de culoare au fost luati la rost de atacatori pentru ca indraznesc sa se intalnesca cu fete albe.

Intamplarea vine la foarte putina vreme dupa ce americanul Evans a anuntat ca s-a atasat foarte mult de Sibiu si vrea sa devina cetatean roman si pe deasupra ar dori si sa evolueze in nationala de baschet a Romaniei, ceea ce ar fi un evident castig. Poate acum s-a razgandit. Si numai din cauza unor bezmetici.

„Ei reprezinta orasul"

Cazul a devenit deja cunoscut printre sibieni, indiferent daca sunt apropiati sau nu de echipa de baschet a orasului. Cornel Alecu, fostul capitan al CSU, in prezent antrenor al echipei a doua, nu credea ca este posibil asa ceva in orasul sau: „Nu este frumos ca au fost batuti tocmai de sibieni, pentru ca ei reprezinta orasul.

Daca se intampla in alta parte, mai intelegeam". Dan Fleseriu, nu stia nimic ieri despre toata aceasta poveste. „Nu stiu ce au patit, acum aud pentru prima oara.

Nu pot sa comentez, o sa vorbesc cu Mircea Vulc cand revine sa vad exact cum s-au petrecut lucrurile", au fost singurele cuvinte ale „principalului" echipei feminine Magic Sibiu. Secundul celor de la Gaz Metan Medias, Ovidiu Teleaba regreta si el cele intamplate. „Imi pare foarte rau ca s-a intamplat asa ceva cu ei.

La noi nu a fost niciodata un caz asemanator", a spus Ovidiu Teleaba.

„Trebuie pedepsiti"

Fostul arbitru Aron Huzu a ramas fara glas cand a auzit ce s-a petrecut cu Evans si Kabengele. „Este regretabil daca s-a intamplat asa, a declarat Huzu. Nu se poate sa nu se ia masuri in acest caz. Suntem totusi in secolul XXI. Si mai spunem ca suntem ardeleni", a fost de parere managerul lui FC Sibiu.

Si suporterii echipei CSU s-au revoltat fata de tinerii de varsta lor care au fost in stare de un gest atat de salbatic. „Nu e normal, suntem in democratie. Fiecare iese cu cine vrea, face ce vrea. Nu sunt de acord cu astfel de gesturi.

Poate vom face un protest, noi suporterii, pe net", a fost reactia lui Radu Tota, unul dintre membrii galeriei „galben-albastrilor". „Ar trebui prinsi si lasati in grija noastra. Sa vada cum este sa fii batut", a spus Adi, un alt fan CSU.

Cioaba – „Exista discriminare"

Regele romilor, Florin Cioaba, spune ca, in judetul Sibiu, exista discriminare, dar numai la nivel de persoane, nu si la nivel institutional. Ultimul exemplu de discriminare a romilor pe care si-l aminteste Florin Cioaba este de acum doi ani. „Un grup de tineri romi nu a fost lasat sa intre intr-o discoteca.

Am facut o serie de sesizari, am ajuns si la Consiliul impotriva Discriminarii, pana la Guvern, iar lucrurile s-au rezolvat. Dar astfel de cazuri, in judetul Sibiu, sunt izolate si, repet, doar la nivel interpersonal.

Nu putem spune ca nu exista discriminare, atata timp cat a fost infiintat un Consiliu impotriva discriminarii", a declarat Florin Cioaba. Acesta sustine ca romii si celelalte categorii de persoane care ar putea fi supuse discriminarii sunt protejate, acum, de legi aspre.

„Amenda este de pana la 100 de milioane de lei vechi si poate atrage chiar si suspendarea autorizatiei de functionare, pentru anumite cazuri", a adaugat Florin Cioaba.

Pace de la chinezi

Guo Er Xing, unul din cei doi patroni ai restaurantului chinezesc, spune ca se simte in largul lui in Sibiu. Guo Er Xing precizeaza ca nu s-a confruntat niciodata cu probleme privind originea sa, si se arata placut impresionat de „ospitalitatea sibienilor". De altfel, Guo Er Xing este casatorit cu o romanca.

"Este foarte frumos aici si imi place. Oamenii sunt buni, orasul este frumos. Eu nu vad nici o problema", a spus Guo Er Xing. De aceeasi parere este si asociatul si prietenul acestuia, Li de Yi.

Acesta a decis sa schimbe peisajul Albei-Iulia, unde a deschis primul restaurant chinezesc, cu cel al Sibiului, tocmai datorita „ospitalitatii".

Scandal apolitic

Nicolae Nan a criticat la randul sau atitudinea sibienilor care i-au batut pe cei doi americani. „Nu este normal sa se intample asa ceva. Dar nici nu trebuie sa interpretam ca din astfel de incidente vor pleca din Sibiu. Ei vor pleca oricum, in momentul in care vor primi mai multi bani de la o alta echipa.

Bunicul meu m-a invatat o vorba: «scaunul si banul te face destept»", a spus Nicolae Nan.

Se vor lua masuri

Pana astazi, nimeni de la clubul de baschet nu a facut plangere la politie impotriva agresorilor. Managerul echipei CSU, Cristian Bicher a precizat ca „vom lua masurile care se impun, daca ii mai gasim pe agresori".

Bicher a spus ca nu ar trebui sa se faca asa mare caz de evenimentul de sambata, „pentru ca dauneaza imaginii echipei. Sa vorbim de rezultatele jucatorilor, nu de astfel de momente nefericite".

Bebe Mihaescu face apel la toleranta

Psihologul Bebe Mihaescu a spus despre cei care i-au atacat pe baschetbalisti american traiesc inca in preistorie. „Cei care i-au atacat pe cei doi mi se pare ca traiesc in preistorie. Cel mai bine ar fi ca fiecare dintre noi sa iubeasca ce ii place si sa fim mai toleranti fata de ce este in jurul nostru", a spus „sexologul"

Evans

Americanul Brian Evans este cel mai constant jucator al echipei CSU Atlassib Sibiu. Tanarul jucator de culoare a fost adus la inceputul acestui sezon, insa cu multe peripetii. Dupa ce a intarziat la reunirea lotului din cauza problemelor cauzate in America de uraganul Katrina, Evans a disparut pentru cateva zile din Sibiu.

Cele mai credibile informatii in acel moment il dadeau drept plecat in Iran, pentru probe la o echipa din capitala acestei tari. Primul meci disputat in aceasta editie de campionat, fara Brian Evans in teren, a fost pierdut, la Arad, cu West Petrom.

Dupa venirea lui Evans, in tur s-a mai pierdut un singur meci, cel disputat impotriva echipei Asesoft Ploiesti. Evans este si unul dintre cei mai importanti marcatori ai echipei, cu o medie de peste 20 de puncte pe meci. Alaturi de Darnell Clavon, este cea mai importanta achizitie a sibienilor in ultimii 5 ani.

Kabengele

Tanarul jucator roman de origine franceza este cu siguranta un alt transfer reusit de echipa condusa de Mircea Vulc. In turul campionatului, Brice Kabengele a jucat pentru echipa a doua a Sibiului, in divizia B, unde diferenta de valoare dintre el si ceilalti jucatori era mai mult decat evidenta.

Mircea Vulc nu a trebuit sa vada prea multe meciuri ale tanarului jucator pentru a-l promova la echipa mare. Nu intamplator, dupa cateva etape in care a stat si pe banca de rezerve, Brice Kabengele este unul dintre titularii incontestabili ai echipei sibiene.

Tanarul jucator s-a remarcat printr-o precizie deosebita la aruncarile de trei puncte. Multi spectatori si-au adus aminte de Claudiu Munteanu (cel mai bun aruncator de trei puncte din istoria clubului) dupa ce Kabengele a marcat multe cosuri de la distanta.