La bijuteria „Venus" din Oradea evaziunea fiscala este in floare

In loc de bonuri fiscale, angajatii firmei elibereaza tichete stampilate care tin loc, spun ei, de garantie

Mai mult, un ceas din aur defect, returnat de un client, a fost expus din nou in vitrina magazinului, spre vanzare

Un ceas cu trei preturi

Si in Oradea, comertul cu bijuterii este o afacere infloritoare. Problema este ca unele firme inteleg sa prospere prin afaceri necurate, evaziune fiscala si inselarea clientilor.

D-ra I.M. din Oradea ne-a sesizat recent urmatoarea situatie: „In data de 7 martie, impreuna cu prietenul meu, care dorea sa-mi faca un cadou de ziua mea de nastere, am intrat in Bijuteria «Venus» de pe strada Republicii. Am vazut un ceas din aur de 14 k care mi-a placut si i-am rugat pe vanzatori sa-mi spuna cat costa.

Ceasul avea 17 grame. Mi s-a comunicat pretul de 12,1 milioane lei, ceea ce corespunde unui pret de 750.000 lei/gram. Intrucat remarcasem ca in magazin exista un anunt in care se spunea ca pretul la obiectele din aur de 14 k este de 550.000 lei/gram, am cerut explicatii cu privire la modul de calcul al pretului ceasului.

Mi s-a explicat, destul de neconvingator, ca diferenta de 200.000 lei/gram ar fi justificata de manopera. Am achitat ceasul, dar nu am primit bon fiscal, ci doar un tichet stampilat, despre care mi s-a explicat ca ar tine loc de talon de garantie.

Ajunsi acasa, am constatat cu neplacuta surprindere ca ceasul pe care dadusem atatia bani era defect. In ziua urmatoare m-am prezentat din nou la Bijuteria «Venus» si am solicitat sa mi se schimbe ceasul. Am ales un altul, care cantareste 14 grame.

Pentru diferenta, m-am inteles cu vanzatorii sa mai primesc o pereche de cercei de 3,8 grame.

Acestia trebuiau calculati la tariful de 550.000 lei gramul, dar angajatii magazinului mi-au explicat ca potrivit calculelor de echivalenta facute de ei, 3,8 grame este greutatea care reprezinta diferenta fata de valoarea ceasului pe care il achitasem.

Totusi, in ziua urmatoare cand am revenit pentru clarificari, mi-au restituit 250.000 lei, ceea ce ma face sa cred ca la Bijuteria «Venus» calculul preturilor se face «dupa ureche» si in defavoarea clientilor, care sunt inselati si mintiti in fata.

De asemenea, faptul ca nici a doua oara nu am primit bon fiscal imi intareste banuiala ca o parte din obiectele vandute sunt aduse prin contrabanda si comercializate fara documente de provenienta, ceea ce reprezinta evaziune fiscala".

D-ra I.M. ne-a pus la dispozitie tichetul primit la cumpararea ceasului, pe care il reproducem in facsimil. Pe fata este inscriptionat textul „Bijuterie Venus. Certificat de garantie".

Pe verso este tiparit un text ce sfideaza nu numai legile, ci chiar si bunul simt, din care reiese ca „garantia este numai pentru reparatii, obiectele nu se schimba".

Alexadan SRL, un nume pentru OJPC si Garda Financiara

Reporterii nostri au facut miercuri, 22 martie, o vizita la Bijuteria „Venus", situata pe strada Republicii nr. 11, insotiti de dra I.M. Contrar prevederilor in vigoare, numele firmei de care apartine magazinul nu era afisat nicaieri.

In mod scandalos, ceasul de aur defect care ii fusese vandut tinerei noastre insotitoare era expus spre vanzare, alaturi de alte doua.

La intrebarea noastra de ce gramul de aur costa 750.000 lei in cazul ceasurilor din aur, contrar anuntului care spune ca pretul este de 550.000 lei/gram, am primit un raspuns foarte „doct": „Fiindca e ceas!" Aceasta a fost singura explicatie care ni s-a oferit.

In mod cu totul ciudat, vanzatorii au refuzat sa ne spuna numele firmei si al patronului acesteia, ceea ce ridica mari semne de intrebare asupra afacerilor derulate de angajatii Bijuteriei „Venus".

In lipsa de alte informatii, am apelat la metodele specifice de investigatie ale meseriei de jurnalist. Pe tichetul eliberat clientei care ne-a sesizat neregulile de la magazinul amintit exista o stampila cu numele societatii comerciale Alexadan SRL.

Despre aceasta firma am aflat, de pe site-ul Ministerului Finantelor, ca are sediul in Oradea, pe strada George Enescu nr. 19, in 2004 a avut o cifra de afaceri de 14.861.900.000 lei, pierderi de 5.759.330.000 lei si datorii de 43.546.730.000 lei (!).

Foarte curios, avand in vedere ca Bijuteria „Venus" are un vad foarte bun! Cu ajutorul unui motor de cautare pe Internet, am aflat ca Alexadan SRL nu numai comercializeaza, ci si produce bijuterii.

O „pastila" pentru memoria smecherilor de la „Venus"

Activitatea din domeniul metalelor si al pietrelor pretioase si semipretioase este reglementata de OUG 190/2000.

Articolul 19 al acestei ordonante prevede faptul ca comertul cu obiecte din aur si pietre pretioase fara ca acestea sa fie supuse in prealabil operatiunii de marcare sau marcate necorespunzator, „constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 milioane lei la 20 milioane lei, precum si cu masura confiscarii bunurilor respective".

De asemenea, articolul 22 stipuleaza ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor poate suspenda, pe o perioada cuprinsa intre o luna si sase luni, autorizatia pentru efectuarea de operatiuni cu metale si pietre pretioase in cazul incalcarii prevederilor legale privind astfel de operatiuni si ca repetarea acestei fapte „duce la retragerea definitiva a autorizatiei".

In alta ordine de idei, faptele de evaziune fiscala sunt pedepsite cu inchisoare de la 6 luni la 15 ani, in functie de gravitatea infractiunii si de valoarea prejudiciului cauzat asupra bugetului, potrivit Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Noi ne-am facut datoria si am facut public un posibil caz de incalcare a legii. Asteptam concluziile institutiilor abilitate sa o aplice.