O serie de rezultate ale unor teste ADN au facut ca ancheta in cazul fetitei ucise in Lunca Cetatuii sa ia o intorsatura neasteptata. Potrivit documentelor trimise recent de la Institutul Criminalistic din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) - Bucuresti, pe hainutele Larisei au fost gasite mai multe urme de sperma care nu-i apartin ucigasului. „Nu exista dubii.

Testele ADN indica foarte clar acest lucru, ceea ce inseamna ca Robert Ciobanu a avut un complice", a declarat procurorul criminalist Vasilii Pretula, cel care a preluat cazul de la magistratul Ioan Buzdugan. Mai mult, se pare ca respectivul complice ar fi participat si la violarea victimei, in conditiile in care urmele de sperma erau combinate cu secretiile vaginale ale Larisei.

Dupa ce au primit noile rezultate, anchetatorii au intocmit o lista de suspecti, alesi dintre apropiatii lui Robert Ciobanu. Printre acestia se afla insa si fratele Larisei, Cosmin Chelaru, despre care anchetatorii au informatii ca obisnuia sa-si petreaca o parte din timpul liber in compania ucigasului.

Fratele Larisei, pe lista de suspecti

Recent, de la cei aflati in cercul de suspecti au fost prelevate o serie de probe ADN, care urmeaza a fi comparate cu cele gasite pe hainutele victimei. „L-am contactat pe tatal baiatului si am obtinut aprobare sa prelevam o serie de probe si de la Cosmin Chelaru. Este vorba de o procedura standard. Noi vom trimite toate probele la Bucuresti si le vom compara.

Daca rezultatele vor fi negative, vom dispune largirea cercului de suspecti", a spus procurorul Pretula. Noua ipoteza a avut darul de a intoarce si mai mult cutitul in inima lui Constantin Chelaru, tatal Larisei. Barbatul nu intelege cum ar fi putut cineva sa acopere aceasta crima odioasa, care a avut pina in prezent atit de multe consecinte.

„Oare ce om il poate acoperi pe Robert Ciobanu, cind eu am cerut sa fie pus sechestru pe apartamentul parintilor acestui criminal? Poate fi acest lucru posibil?", s-a intrebat printre lacrimi tatal indurerat. Referitor la faptul ca fiul sau a fost trecut in cercul de suspecti, Constantin Chelaru a evitat sa faca vreun comentariu, preferind sa astepte rezultatele de la Bucuresti.

Cadavrul nu a fost tinut in boxa

Tot ieri, anchetatorii au tinut sa sublinieze un alt aspect, extrem de important pentru ancheta. Dupa agresiune, cadavrul fetitei nu a fost depozitat in boxa familiei Ciobanu. „Robert Ciobanu minte atunci cind afirma ca a dus cadavrul acolo imediat dupa comiterea crimei.

Acest lucru este demonstrat de concluziile Institutului de Medicina Legala (IML) Iasi, declaratiile martorilor si rezultatele constatarii tehnico-stiintifice. In parul victimei au fost gasite fire de vata termoizolatoare, identice cu vata care izoleaza tevile care trec prin holul de la subsol. Or in boxa cu pricina nu exista astfel de tevi", a mai spus procurorul criminalist.

Vasilii Pretula spera sa fie identificat complicele lui Robert Ciobanu, de la care asteapta sa obtina mai multe detalii in acest caz extrem de complex.

„Cei de la MAI s-au pripit"

Noile detalii obtinute in dosar i-au determinat pe multi oameni ai legii sa creada ca superiorii de la Bucuresti s-au pripit in ianuarie 2006, atunci cind au luat decizia de a face demiteri in rindul politistilor ieseni. „Ceea ce se intimpla acum demonstreaza ca dosarul este mult mai complex decit se credea si ca exista posibilitatea sa apara noi elemente.

Nu contesta nimeni ca este posibil sa se fi facut greseli in timpul anchetei, insa la fel de clar mai este si un alt aspect: cei de la MAI (Ministerul Administratiei si Internelor – n.r.) s-au pripit atunci cind au hotarit sa demita in bloc la IPJ (Inspectoratul de Politie Judetean – n.r.) Iasi. Decizia a fost luata ca urmare a tensiunii acumulate atunci.

Probabil ca era mai bine sa se astepte finalul anchetei, care iata ce scoate acum la iveala. Exista un posibil complice", a precizat un ofiter iesean care a tinut sa-si pastreze anonimatul. De aceeasi parere este si procurorul criminalist Vasilii Pretula. „Se dovedeste ca cei care au sustinut incompetenta judiciaristilor nu au avut dreptate.

Cred ca mare parte din cei impotriva carora au fost luate masurile disciplinare au patit-o degeaba", a mentionat procurorul Pretula. Reamintim ca acest caz, amplu mediatizat de presa locala si centrala, a dat nastere la o tensiune extraordinara atit la nivelul IPJ Iasi, cit la si la nivelul structurilor superioare din Bucuresti.

La inceputul acestui an, din dispozitiile ministrului Administratiei si Internelor, au fost demisi comisarul-sef Gheorghi Plai si comisarul Dumitru Tarcan din functiile de comandant, respectiv adjunct al IPJ Iasi. Ulterior, mai multi dintre judiciaristii care s-au ocupat de ancheta au fost sanctionati cu masuri care au mers pina la excluderea din Politie.

Robert Ciobanu sustine ca a actionat singur

„De unde pina unde au ajuns anchetatorii la concluzia ca Larisa ar fi fost violata de catre un necunoscut", a intrebat Robert Ciobanu simbata, 25 martie 2006, cind a fost adus din nou in fata judecatorilor pentru prelungirea mandatului de arestare.

Avocatul Andrei Zuza, cel care il reprezinta in justitie pe asasinul Larisei, a sustinut ca Robert refuza in continuare sa recunoasca faptul ca ar fi agresat-o sexual pe micuta Larisa Chelaru si ca nu crede nici o iota din ceea ce afirma in prezent anchetatorii. Aparatorul a mai mentionat ca tinarul a recunoscut inca o data in fata judecatorilor ca ar fi lovit-o pe fetita, dar nu ca a violat-o.

De asemenea, criminalul respinge orice suspiciune ce planeaza asupra fratelui Larisei, Cosmin Chelaru, aratind ca victima a fost la data respectiva in casa doar cu el. „Asteptam cu interes rezultatele testelor ADN de la Bucuresti. Procurorii au extins ancheta si cu privire la alte persoane suspecte ce ar fi cunoscut-o pe victima. Deocamdata nu pot sa va spun nimic concret.

Eu chiar ieri am fost si am discutat cu el in arest. In continuare, Robert respinge orice fel de ipoteze privind existenta unui complice, afirmind ca a actionat singur.

Firul evenimentelor tragediei

18 octombrie 2005: Familia Chelaru reclama la Politie disparitia micutei Larisa Chelaru. Un important dispozitiv, format din judiciaristi, jandarmi si simpli politisti, este angrenat timp de aproape doua luni in scotociri, sute de audieri sau alte actiuni specifice.

8 noiembrie 2005: Taximetristul Cornel R., suspect pentru o scurta perioada in cazul Larisa Chelaru, se sinucide in incinta Spitalului Socola.

noiembrie 2005: Judiciaristii ieseni au un suspect clar in crima din Lunca Cetatuii. Robert Ciobanu, acuzat ca ar fi abuzat sexual in trecut mai multi minori, intra in atentia judiciaristilor dupa ce pica testul de la detectorul de minciuni.

29 decembrie 2005: Cadavrul micutei este descoperit in containerul de gunoi aflat la citiva metri de blocul familiei Chelaru. In seara aceleiasi zile, Robert Ciobanu este incatusat pentru uciderea Larisei.

ianuarie 2006: Conducerea MAI dispune decapitarea IPJ Iasi. Comandantul Gheorghi Plai si adjunctul Dumitru Tarcan sint demisi din functii. IGPR trimite la Iasi o echipa de control care verifica ancheta facuta de judiciaristi in cazul Larisa.

8 februarie 2006: Consiliul de Disciplina al IPJ Iasi hotaraste o serie de masuri in cazul judiciaristilor: un ofiter destituit, doi subcomisari schimbati din functii superioare, un ofiter atentionat si un altul privat de dreptul de a avansa in grad.

martie 2006: Cazul Larisa este preluat de procurorul criminalist Vasilii Pretula de la Ioan Buzdugan, colegul acestuia.