Adrian Iancu este arhitectul sef al orasului si, conform celor spuse de primarul Boc, un reputat profesor si arhitect. Iancu a fost angajat pe o perioada determinata in Primarie, din august 2004 pana in decembrie 2005, pentru ca incepand cu acest an sa fie titularizat pe post.

Ca functionar public, Iancu trebuie se respecte un cod deontologic si se supune legislatiei anticoruptie, ce il obliga sa-si declare averea, interesele si afacerile.

Pana la inceputul lui 2006, arhitectul sef nu si-a depus declaratia de avere si interese, pe motivul ca nu era obligat, deoarece nu fusese titularizat pe post - o chichita legislativa de care au beneficiat o multime de "angajati politici" ai Primariei. In mod normal, daca nu ar fi avut nimic de ascuns, arhitectul Iancu ar fi trebuit sa-si faca publica situatia financiara.

In intervalul august 2004 - decembrie 2005, numele lui Iancu a fost vehiculat in numeroase cazuri de autorizari si "afaceri arhitecturale", dar, evident, nu a existat nici o proba directa care sa-l incrimineze.

La fel de evident, o seama de prieteni arhitecti ai profesorului Iancu au inceput, timid, din august 2004, sa fie agreati pe piata serviciilor de arhitectura deoarece clientii au constatat ca acestia obtin mult mai usor avizele de la Primarie. Un caz este cel al arhitectului Adrian Zeno Borda, "responsabil" pentru construirea urateniei care a distrus Piata Avram Iancu, hotelul Beyfin.

In nici un oras din Romania asemenea batjocura arhitecturala nu ar fi fost posibila. Evident, prietenii lui Iancu lucreaza legal, pe hartie.

Cand esti la putere, cresc dividendele

In ceea ce priveste situatia financiara a arhitectului Iancu, surprizele au aparut atunci cand acesta a fost obligat, in sfarsit, sa-si faca publica declaratia de avere. Iancu a detinut pana in 2004 societatea Arhimobil SRL, un birou de arhitectura.

Cat timp societatea s-a aflat in "opozitie", iar Iancu era un simplu arhitect, Arhimobil a avut, in 2003, o cifra de afaceri de 200 milioane de lei vechi.

Pe anul 2004, societatea a inregistrat o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri, aceasta crescand de noua ori, de la 200 de milioane in 2003 la 1,8 miliarde! Din declaratia de avere depusa de arhitectul sef al orasului reiese faptul ca sotia sa, Lia Iancu (noua patroana a SC Arhimobil SRL), a primit in 2005 nu mai putin de 900 de milioane de lei vechi drept dividende. Adica profit in mana.

Lia Iancu este un nume necunoscut pe piata serviciilor de arhitectura din Cluj, ea avand slujba de baza aceea de scenograf la TVR Cluj. In acest context, este interesant de aflat ce lucrari a realizat familia de arhitecti Iancu prin firma Arhimobil, incat sa-si creasca intr-atat profiturile. Lia Iancu a refuzat dialogul cu reporterii ZIUA de Cluj, care ar fi putut lamuri misterul.

Arhitectul sef Adrian Iancu si-a schimbat numarul de telefon si nu mai poate fi contactat. Cunoscutii sai refuza sa ofere presei numarul sau de telefon.