In luna septembrie a acestui an intra in vigoare noul Cod Rutier, care va da multe dureri de cap soferilor romani

Noile reglementari in materie de circulatie stabilesc pedepse noi si mai aspre atat pentru soferi, cat si pentru pietoni

Purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere Bihor explica cele mai importante noutati prevazute de actul normativ

Lipsa asigurarii = radiere

„Aceste puncte de penalizare vor duce, in primul rand, la retinerea mai rapida a permisului de conducere, ceea ce ii va afecta pe conducatorii auto sub aspectul ca acumularea acestor puncte va duce la redobandirea cu oarecare dificultate a permisului de conducere, care va fi inapoiat titularului numai in urma unui examen.

Vizavi de cunostintele de legislatie rutiera, pot sa afirm ca cei mai multi conducatori auto au lacune serioase. Exista deja instalat un sistem informational la nivelul fiecarui Serviciu de Politie Rutiera din tara.

Acest sistem tine evidenta punctelor de penalizare si poate fi accesat de agentii aflati in trafic".

Conform afirmatiilor comisarului Ciucle, automobilistilor surprinsi in trafic fara polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA) li se va retine talonul si placutele de inmatriculare ale masinii.

Daca in termen de 30 de zile acestia nu se vor prezenta cu dovada incheierii RCA, masina va fi radiata din circulatie.

„La randul lor, pietonii vor raspunde integral pentru accidente in cazul in care nu au respectat regulamentul privind traversarea si circulatia pe drumurile publice. La deplasarea in afara localitatilor va fi obligatorie folosirea luminilor de intalnire, chiar si pe timp de zi.

Concentratia de alcool de cel putin 8g/l constituie infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la 1 la 5 ani" – a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere.

Care ne-a mai precizat ca punctele vor fi acordate in functie de gravitatea abaterii.

„Punctajul" greselilor

„Cuantumul amenzilor va fi legat de salariul minim brut pe economie. Un punct de penalizare va reprezenta 10% din salariul minim brut pe economie.

Amenzile vor fi impartite in 5 clase: clasa I - 2-3 puncte, clasa II-a - 4-5 puncte, calsa a III-a - 6-8 puncte, aIV-a - 9-20 puncte si a V-a - 21-100 puncte, aceasta din urma fiind destinata exclusiv persoanelor juridice.

Automobilistii vor putea folosi in mod legal aparatele de detectie a sistemelor de supraveghere si monitorizare a traficului (gen detectoare de radar). Folosirea aparatelor de bruiere a sistemelor de supraveghere si monitorizare a traficului (gen «antiradare») va ramane interzisa".

Pentru abaterile mai grave, se poate retine carnetul pentru perioade cuprinse intre o luna si trei luni.

In cele ce urmeaza va prezentam sistemul de „punctare" a contraventiilor.

Contraventii penalizate cu doua puncte (700.000 de lei): folosirea incorecta a luminilor de drum, nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei pe autostrazi, drumuri expres si pe drumurile nationale europene (E), folosirea telefonului mobil in timpul mersului, nefolosirea centurii de siguranta, depasirea cu 10-20 km/h a vitezei legale, refuzul inmanarii actelor la cererea politistului, circulatia pe drum cu accesul interzis.

Contraventii penalizate cu 3 puncte (1.050.000 de lei): oprirea nejustificata sau circulatia pe banda de urgenta, depasirea cu 21-30 km/h a vitezei legale, nerespectarea regulilor privind intoarcerea, mersul inapoi, peste limita de distanta (50 m) prevazuta de lege, schimbarea benzii, daca din aceasta cauza s-a produs un accident, nerespectarea distantei corespunzatoare pana la vehiculul din fata.

Contraventii penalizate cu 4 puncte (1.400.000 de lei): nerespectarea indicatorului STOP, depasirea cu 31-40 km/h a vitezei legale, conducerea pe spatiul destinat tramvaiului, atunci cand drumul public are mai multe benzi, nerespectarea obligatiilor care revin conducatorului auto in cazul vehiculelor ramase in pana sau avarie (scoaterea acestora de pe carosabil).

Contraventii penalizate cu 6-8 puncte (2.100.000-2.800.000 de lei): refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica, depasirea cu 41-50 km/h a vitezei legale, nerespectarea semnificatiei indicatoarelor de trecere a caii ferate, incalcarea liniei continue la virajul spre stanga, patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca manevra blocheaza circulatia.

Contraventii penalizate cu 9-20 puncte (3.150.000-7.000.000 de lei): conducerea unui vehicul cu defectiuni la frana sau directie, conducerea unui vehicul cu termenul inspectiei periodice expirat, gesturile obscene sau aruncarea de obiecte pe sosea, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, depasirea cu mai mult de 50 de km pe ora a vitezei maxime admise.

Valoarea unui punct de penalizare este de 10% din salariul minim brut pe economie, adica 3.500.000 de lei.

Peste 15 puncte, adio carnet!

„La 15 puncte penalizare, carnetul se suspenda pentru o perioada de 30 de zile. O recidiva in urmatoarele 12 luni inseamna o noua suspendare a carnetului, dar pe o perioada de 60 de zile.

Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimum amenzii prevazute de lege. Persoanele juridice (societatile comerciale) vor fi obligate sa plateasca amenzile la valoarea lor maxima.

Noul Cod Rutier va sanctiona cu inchisoarea fapte pentru care in prezent faptasul poate scapa cu suspendarea pedepsei sau amenda penala. In cazul infractiunilor, noile sanctiuni financiare ating chiar si 35.000.000 de lei"– ne-a declarat comisarul Ciucle.

Pentru conducerea unui autovehicul care nu are drept de circulatie in Romania sau al carui certificat de inmatriculare a fost retinut pentru defectiuni tehnice grave la sistemul de franare, pedeapsa prevazuta este inchisoare de la 3 luni la 2 ani la 2 ani sau amenda.

Pentru conducerea unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare, faptasul risca inchisoare de la 1 an la 5 ani.

Pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 mg/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau care se afla sub influenta unor produse stupefiante, pedeapsa este inchisoare de la 1 an la 5 ani.

Pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice fara permis, sanctiunea este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Parasirea locului accidentului fara aprobarea politiei si modificarea sau stergerea urmelor unui accident rutier in urma caruia o persoana a decedat sau a fost ranita se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani. Deci, atentie maxima, domnilor soferi!