Directorul RATL Turda, Alin Popescu, si reprezentanti ai sindicatului din regie s-au intalnit cu consilierii din Comisia de administratie publica, cu servicii publice si cu regii din cadrul Consiliului Local (CL), pentru a cere sprijin financiar.

Situatia din prezent contrasteaza cu profitul anuntat la incheierea anului 2005, cand RATL a cerut CL, pe baza profitului realizat, garantarea unui imprumut bancar in vederea achizitionarii de autobuze. "In 2005, am avut o perioada mai buna, si nici transportul ilegal nu a fost atat de intens.

Intotdeauna inceputul de an e mai greu, dar am avut si perioade mai proaste", a incercat sa se justifice directorul RATL, Alin Popescu. Primarul Turzii, Tudor Stefanie, e de parere, insa, ca situatia regiei este destul de grava, iar CL trebuie sa rezolve problema datoriilor. "Au o situatie financiara mai grea acum.

S-au purtat discutii cu sindicatul si cu conducerea administrativa a regiei in eventualitatea gasirii unor solutii sau a unui program de plati pentru protectie sociala", a declarat primarul.

CL poate salva regia

Directorul RATL sustine ca situatia critica ar putea fi depasita daca s-ar gasi bani in bugetul local care sa acopere datoria CL pentru subventiile acordate categoriilor defavorizate. "Exista doua hotarari de consiliu care se bat cap in cap. Una dintre hotarari ne obliga sa transportam gratuit pensionari si elevi, iar, pentru acestia, regia cheltuieste 100.000 de lei pe luna.

Anul acesta, insa, prin hotarare de consiliu, pentru subventii regia a primit 700.000 de lei pe an", a declarat Popescu. Conducerea administrativa a regiei si sindicalistii se plang de concurenta neloiala pe care le-o fac transportatorii cu microbuze. "Ni s-a prezentat in primul rand problema transportatorilor maxi-taxi, care aduc prejudicii de 100.000 de lei pe luna.

Voi incerca sa vorbesc cu Garda Financiara si cu alte institutii sa vedem daca se poate solutiona problema, pentru ca Primaria a dat in jur de 30 de amenzi, care nu s-au platit nici pana in ziua de azi", a declarat consilierul PD, Alexandru Faur, membru al Comisiei de administratie publica.

Acesta a mai precizat ca ar trebui intarit si corpul de control al Regiei de Transport, care sa verifice daca se cumpara bilete in autobuzele RATL. "Asteptam infiintarea Politiei Comunitare, pentru ca si la capitolul control in autobuze exista o problema. Pana acum, s-a incercat colaborarea cu jandarmeria, dar inca nu am incheiat un protocol", a precizat Popescu.

Avand in vedere situatia financiara actuala, regia ar putea intampina dificultati la contractarea unor imprumuturi pentru achizitionarea unor noi autobuze sau alte investitii pentru imbunatatirea conditiilor de transport in comun, fiind singura din cele trei regii care nu a intrat inca intr-un program de restructurare. "Am in vedere o reorganizare.

S-ar putea sa renuntam la taxatoarele din autobuze, insa va fi un proces mai delicat. Ele au avut un rol important: au avut grija sa nu se distruga autobuzele, sa se cumpere bilete", a afirmat Popescu. Nici primarul, nici consilierii locali nu au luat in calcul privatizarea regiei. "Este vorba, totusi de transportul urban. Nu se poate sa nu gasim o solutie ca sa mearga regia.

Daca identificam banii in bugetul local, cei cu care suntem noi datori catre RATL, situatia se va schimba radical", a declarat consilierul PD Alexandru Faur.