Steven Van Groningen este un bun cunoscator al pietei bancare din Europa Centrala si de Est, ocupand in ultimul deceniu pozitii de varf in conducerea subsidiarelor unor banci vest-europene in Romania, Ungaria si Rusia. In tara noastra, bancherul olandez este "parintele" fuziunii dintre Banca Agricola si Raiffeisen Bank.

A primit in 2003 si 2004 titlul de "Bancherul Anului", fiind considerat cel mai pragmatic specialist in domeniu.

Reporter: Cum ati ajuns sa schimbati aparatul foto cu stiloul de bancher?

Steven Van Groningen: In Olanda este destul de obisnuit sa iti incepi cariera in domeniul bancar, iar in familia mea exista deja o traditie de cateva generatii in acest sens.

Mi-am inceput cariera in Olanda in domeniul bancar, insa, pentru ca nu mi-a parut destul de constructiv, am facut consultanta pentru cativa ani de zile, dar am revenit in domeniul bancar, fiindca mi s-a acordat oportunitatea sa construiesc ceva important. Pot sa afirm ca acum ma simt foarte confortabil in sistemul bancar.

Am invatat multe lucruri utile si din sport, iar fotografia este un hobby creativ folositor. Cand eram student am lucrat ca fotograf profesionist pentru o agentie de presa ca sa castig niste bani. Imi place sa fac fotografie de sport, peisaje, arhitectura.

Rep.: Cea mai dificila experienta din cariera?

S.V.G.: In 1998 am plecat in Rusia, trimis de ABN Amro. Misiunea de acolo s-a dovedit a fi foarte grea, mai ales atunci cand in Rusia a inceput criza financiara. A fost o experienta dura, dar foarte interesanta, in care ai multe de invatat.

A trebuit sa reactionam foarte repede la ceea ce se intampla in jurul nostru, pentru ca in orice situatie de criza exista si anumite oportunitati.

Rep.: Ce stiati despre Romania inainte de a veni aici?

S.V.G.: Destul de multe, deoarece sotia mea este din Romania si suntem casatoriti inca din 1986. Am calatorit si am cunoscut Romania inainte de 1989, dar si dupa, asa incat atunci cand a aparut un post de consultant pentru Banca Nationala a Romaniei am primit imediat provocarea, mai ales ca vorbesc limba romana.

Cred ca Romania este o tara cu multe calitati in care, cel putin eu, m-am simtit imediat ca acasa. Cred ca romanii nici nu isi dau seama cat de frumoasa este tara lor, peisajul si ce valoare culturala are Romania!

O datorie de onoare

Rep.: Secretul succesului in cazul fuziunii Bancii Agricole cu Raiffeisen Bank?

S.V.G.: O fuziune este intotdeauna complicata. Crucial pentru mine si procesul de fuziune a fost ca eram un om nou, nu faceam parte nici din Banca Agricola, nici din Raiffeisen. Am putut spune ca trebuie sa transformam Banca Agricola dintr-o banca care pierde bani intr-una profitabila.

Dupa numai doi ani de la fuziune am devenit profitabili, la un nivel la care am inceput sa fiu multumit. Muncim insa in continuare la acest proiect si trebuie sa ne adaptam in permanenta.

Astazi suntem o banca puternica, avem rezultate foarte bune, suntem o banca de top in Romania, avem o gama completa de servicii si produse si peste doua milioane de clienti.

Rep.: De unde ideea de a sprijini cultura romaneasca prin Raiffeisen Art Proiect?

S.V.G.: Raiffeisen Art Proiect a fost lansat in 2002, cand ne-am propus sa sprijinim dezvoltarea proiectelor artistice din diferite zone de expresie si a pornit din convingerea ca implicarea in viata comunitatii in care isi desfasoara activitatea banca este o datorie de onoare.

In 2002, seria Raiffeisen Art Proiect a debutat cu un spectacol inedit, de tip one-man show, sustinut, in premiera in Romania, de actorul Dan Puric.

In 2005, Raiffeisen Art Proiect a avut doua componente& publicarea unei lucrari fundamentale pentru cultura romaneasca, Istoria literaturii romane contemporane, 1941-2000 de Alex Stefanescu si a unui album-monografie dedicat pictorului Dan Hatmanu. Vom continua sa sprijinim si alte proiecte artistice valoroase.

Despre competitia bancara

Rep.: Cum vedeti piata bancara dupa privatizarea CEC si BCR?

S.V.G.: Este clar& creste continuu competitia in sistemul bancar. Vom avea fuziuni si achizitii asa cum deja se intampla in cazul Unicredit, HVB si Banca Tiriac. In doi-trei ani, pe piata romanesca vor fi mai putine banci, dar de dimensiuni mai mari.

Odata cu cresterea competitiei, produsele si serviciile bancare vor deveni din ce in ce mai utilizate si din ce in ce mai accesibile populatiei si companiilor. Cresterea competitiei si diversificarea ofertelor va determina in perioada urmatoare o imbunatatire a calitatii serviciilor.

Rep.: Ce trebuie sa se schimbe pe piata bancara in contextul integrarii in UE?

S.V.G: Asa cum am spus, in doi-trei ani competitia va fi alta si va duce la o noua reasezare pe piata bancara - unele banci mari vor cumpara banci mai mici, altele isi vor alege alte strategii. In perspectiva aderarii la UE cred ca este important ca in Romania sa fie banci regionale puternice.

Romania are o pozitie geografica privilegiata, iar firmele mari pot sa castige piata regionala. Inevitabil, vor mai exista fuziuni sau achizitii, vom putea vorbi despre consolidari pe orizontala sau verticala, despre aliante strategice.

Optiuni si argumente

* Romania sau Olanda?

Nu sunt roman, dar nici nu sunt 100% olandez. Sunt 100% european. Aleg Europa.

* Pictura sau fotografia?

Pentru mine fotografia e un proces creativ. Pictura, din pacate, nu. Aleg fotografia.

* Sarmalute sau caviar?

Nu prefer alimente de lux, iar caviarul, intamplator, nu imi place. Deci, sarmalute.

* Canotaj sau fotbal?

Canotaj fara discutie, un sport dur, greu, de echipa.

* Coktail de afaceri sau cina linistita in familie?

Daca e sa aleg, prefer o cina linistita in familie. De obicei nu am de ales si trebuie sa particip la mult prea multe receptii.

Carte de vizita

Steven Van Groningen este cetatean olandez. A absolvit Universitatea Leyden din Olanda, specializarea Corporate Law. In perioada studentiei a lucrat ca fotograf pentru o agentie de presa. A fost sportiv de performanta, participand cu echipa de canotaj a Olandei la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1986).

In 1993 a venit in Romania in calitate de consultant intr-un program Phare. Un an mai tarziu a condus deschiderea operatiunilor bancii ABN Amro la Bucuresti. In 1998 pleaca la sucursala ABN Amro Bank din Rusia. In 1999 conduce echipa care reorganizeaza banca ce fusese cumparata de ABN Amro in Ungaria.

In iunie 2001 este numit vicepresedinte al Bancii Agricole Raiffeisen. In 2002 devine presedintele bancii. Vorbeste fluent sase limbi. Este casatorit si are doi copii.