Omul de afaceri aradean Emil Siegmeth a fost retinut, miercuri seara, de procurorii DIICOT, fiind acuzat de spalare de bani, bancruta frauduloasa, inselaciune si constituire de grup infractional. Afaceristul este cercetat pentru tranzactii si achizitii de masini in sistem leasing in perioada 1997-2004, care s-au facut printr-o firma off-shore cu sediul in Insulele Cayman.

Descindere cu mascati

Inca de la primele ore ale diminetii de miercuri, politistii si procurorii au descins la sediile mai multor firme conduse de Siegmeth, dar si la domiciliul acestuia. Tinta principala a actiunii a fost SC "ALL Trans Corporation" SRL, pentru care exista si un mandat de perchezitie.

Dupa audieri de cateva ore, omul de afaceri a fost retinut pe baza de ordonanta pentru 24 de ore.

In timpul cercetarilor, acestuia i s-a facut rau, fiind nevoie de interventia medicilor care l-au transportat la spital.

"Pacientul se resimte in urma unui mare stres psihic. Ca urmare, are un salt de tensiune arteriala. Perpetuarea stresului va duce la cresterea tensiunii cu riscurile de rigoare", a precizat Radu Jipa, medic in cadrul Spitalului municipal Arad. La randul sau, Siegmeth a precizat ca i s-a facut rau la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad.

Afacerile lui Emil Siegmeth

Emil Siegmeth a devenit cunoscut aradenilor dupa ce una dintre firmele lui, SC "Belsirim Automotive", a implementat sistemul de parcare cu plata in municipiul Arad. Sistemul a starnit multe scandaluri si procese legate de "gheara galbena" cu care erau blocate rotile autoturismelor pentru care nu erau platite parcarea.

De asemenea, afaceristul era cunoscut ca fiind un apropiat al fostului primar PSD al municipiului Arad, din perioada 2000-2004, Dorel Popa, sub conducerea caruia a fost implementat sistemul de parcare controversat.

In vara trecuta, la Arad a fost inaugurat un mare depozit de piese de schimb pentru camioane, apartinand lui Siegmeth. Cateva luni mai tarziu o alta afacere a sa a iesit pe piata: o moderna fabrica de geamuri termopan, care se anunta a fi cea mai tare din estul Europei. Ambele investitii se aflau pe o platforma a fostului siloz din Arad, situata chiar langa Vama Arad.

Una dintre ultimele sale afaceri este detinerea unui pachet de actiuni la un cotidian important din Arad.

Probleme la schimbarea Puterii

Dupa alegerile din 2004, au aparut si problemele pentru Siegmeth. Astfel, anul trecut, el a fost cercetat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timis, care a dispus inceperea urmaririi penale pentru evaziune fiscala si folosirea bunurilor si creditelor societatii in alte scopuri.

Surse din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timis, au sustinut ca cercetarile in cazul omului de afaceri au pornit de la un control al Curtii de Conturi, efectuat in noiembrie 2003, la firma "Belsirim Automotive".

Controlorii financiari de la Directia de Control Financiar Ulterior a Camerei de Conturi a judetului Arad au descoperit mai multe nereguli la firma lui Siegmeth, cum ar fi neplata impozitelor, necalcularea corecta a TVA-ului si nerespectarea contractului cu Consiliul Local pentru sistemul de parcare.

Pus in fata acestor acuzatii, omul de afaceri a declarat ca este victima unor controale comandate prin care se doreste distrugerea lui.

Afaceristul aradean pozeaza in victima a presei

Surse bine informate au declarat ca daca se va decide arestarea lui Siegmeth, s-ar putea ajunge si la alte dedesubturi ale imperiului sau financiar, cu implicatii surprinzatoare in mediul economic si politic aradean.

Iesit ieri de la audieri, Emil Siegmeth a declarat ca este o victima a presei si a politicului. El sustine ca este urmarit inca din 2003 si ca a fost mediatizat negativ de catre presa. Firmele sale au fost controlate de mai multe ori, dar nu s-ar fi gasit pana acum nimic in neregula. Cu toate acestea, presa l-ar fi mediatizat excesiv in mod negativ.

Siegmeth este invinuit ca a prejudiciat statul roman cu o jumatate de milion de euro, bani care se pot recupera prin valorificarea bunurilor pe care acesta le detine.

Procurorii au prelungit, in jurul orei 17.00 mandatul de arestare al lui Siegmeth pe o perioada de 29 de zile.