Membrii Sindicatului "Aramis" din cadrul Minei Moldova Noua vor picheta, joi, 22 iunie, Tribunalul Caras-Severin, in incercarea de a opri procedura de inchidere a SC "Moldomin". Avocatul ortacilor este senatorul PSD Antonie Iorgovan, care a cerut o suma simbolica pentru a-i reprezenta. Acesta a adus acuze grave cu privire la interesele cu privire la tentativa de declarare a falimentului.

Angajatii vor organiza actiunea de protest in incercarea de a opri procedura de faliment a societatii.

Pentru pichetare au fost facute demersurile necesare si s-a obtinut permisiunea de organizare a mitingului, care a si fost semnata de Primaria Resita.

Deschiderea procedurii de faliment a "Moldomin" a fost realizata de catre instanta, la cererea unuia dintre fostii angajati, care avea sentinta pentru plata unor daune, rezultate in urma unui accident de munca, in valoare de peste 344 de milioane de lei.

Societatea a achitat pana la urma suma de 580 de milioane de lei, dupa deschiderea procedurii. Automat, si ceilalti creditori ai unitatii miniere s-au strans la masa creditorilor si au hotarat sa-si recupereze datoriile.

Conform ultimelor informatii, de la inceperea procedurii de faliment, adica din 19 ianuarie 2006, si pana in prezent, reprezentantii legali ai societatii nu au declarat intentia de reorganizare si structurare.

Sindicatul l-a angajat pe senatorul PSD Antonie Iorgovan pentru a se opune in instanta acestei proceduri. Acesta s-a oferit sa ii reprezinte pe ortaci pentru suma de numai 10 milioane lei. Dupa ce a studiat dosarul, parlamentarul a facut declaratii deosebit de grave la adresa magistratilor, amenintand cu sesizarea PNA-ului in acest caz.

Acesta a spus ca in spatele falimentului de la Moldova Noua s-ar afla "interese obscure". Iorgovan a adaugat ca pentru a putea fi declarat falimentul ar fi fost inventati creditori in plus.

In cazul in care SC "Moldomin" SA va fi inchisa, ceea ce este foarte probabil, oamenii isi vor pierde ultima sursa de venit intr-o zona monoindustriala si izolata, asa cum este orasul Moldova Noua. Este vorba de aproximativ 850 de persoane, angajati ai exploatarii miniere si familiile lor, care traiesc din aceleasi venituri.