BAILE OLANESTI. Scoala politica liberala I.G. Duca: junii liberali au facut misto de Basescu si de democrati

In perioada 14-17 septembrie, la Baile Olanesti a avut loc cea de-a V-a editie a scolii politice liberale I.G. Duca, sub titulatura de „Uniunea Europeana - O viata cu noi reguli” (proiect demarat de tinerii liberali).

Au fost prezenti circa 70 de reprezentanti ai organizatiilor TNL din 41 de judete, dar si invitati de marca de la varful partidului - Ludovic Orban (presedintele TNL Bucuresti), senatorul Teodor Melescanu (vicepresedinte PNL), senatorul Cristian David (ministru delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala), precum si presedintele PNL Valcea, deputatul

Emilian Francu, liderul TNL Valcea, Bogdan Pistol si consilierul municipal Bogdan Badea. Costul manifestarii s-a ridicat la circa 150 milioane lei.

Teme de discutie

In cele trei zile cat a durat scoala politica, la Hotelul Suprem din Baile Olanesti au avut loc o serie de luari de cuvant, in cadrul acestora fiind abordate o serie de teme interesante.

Dintre acestea, putem aminti interventiile lui Cristian David - „Reguli generale de implementare a aquis-ului comunitar”, Tudor-Alexandru Chiuariu (seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda) - „Gestionarea fondurilor europene”, Emilian Francu - „Protejarea patrimoniului cultural romanesc.

Rolul mass media in realizarea acestui deziderat”, Petre Ungureanu (deputat) - „Reforma in justitie”, Ingrid Zaarour (presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor) - „Proprietatea - evolutie si perspectiva”, Ludovic Orban - „Reforma in administratia publica locala”, Teodor Melescanu - „Politica externa a Romaniei din perspectiva integrarii in Uniunea Europeana”, Romeo Nicoara (consilier personal al primului ministru) - „Politici publice ale Guvernului Romaniei in domeniul tineretului - Legile Tinerilor”. Programul scolii a fost completat cu vizite la obiective culturale (Muzeul I.G. Duca de la Maldarasti si mormantul lui Duca de la Biserica Ursani), mese campenesti si focuri de tabara la Vaideeni si decernari de diplome.

Basescu si democratii, luati la caterinca. Nu au lipsit nici declaratiile belicoase

Dupa ce Ludovic Orban a oferit cel putin 7 motive pentru care tinerii liberali nu au ce invata de la presedintele Traian Basescu (au fost evocate cateva dintre „viciile acestuia”: condusul automobilului in stare de ebrietate, consumarea de sampanie direct din sticla in Piata Universitatii, gafele politice), in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la finalul scolii politice, tinerii liberali valceni nu s-au lasat mai prejos si au facut deliciul tuturor cu doua referiri acide, atat la Traian Basescu, cat si la democrati. Intrebat de ce nu a fost invitat si Basescu la aceasta scoala politica, Bogdan Badea a raspuns: „Noi am fost mereu mai originali si am inceput traditia acestor scoli cu mult timp inaintea altora.

Dar mergand pe principiul ca ce face omul face si maimuta, ceilalti tineri s-au luat dupa noi. Suntem originali si din aceasta cauza nu ni s-a parut necesar sa-l chemam pe Basescu”. La randul sau, Bogdan Pistol si-a manifestat parerea potrivit careia prezenta lui Basescu era chiar oportuna: „Cadrul era propice: era si vin, era si friptura, ba chiar si locuri de parcare”.