Asistentul universitar de la Catedra de Jurnalism a Universitatii Babes Bolyai (UBB), Cristina Nistor, este primul cercetator clujean in jurnalism ajuns la celebra Universitate din New York, una din cele mai mari din lume, si apoi la celebra universitate rivala, Columbia, din acelasi oras.

Sansa mi-a suras dupa ce Ministerul Educatiei mi-a finantat partial o bursa in SUA, la Departamentul de jurnalism al Universitatii din New York, in perioada martie - august.

Aici am reusit sa obtin un contract de munca in cadrul unui proiect de cercetare privind sustenabilitatea ONG-urilor media din sud-estul Europei, unde a mai participat, timp de doua luni, doctorandul Rares Beuran, cordonatorul proiectului pe Romania.

Lucrarea mea s-a intitulat Acoperirea mediatica a cazului 11 septembrie 2001 si e o cercetare in cadrul tezei mele de doctorat despre Acoperirea mediatica a situatiilor de criza, spune Cristina Nistor.

Socul cu megalopolisul New York a fost dur. Am ajuns seara, eram pentru prima data in SUA si doi profesori m-au dus de la aeroport direct la Ground Zero (groapa ramasa in urma atentatului de la 11 septembrie). Uita-te, e important, pentru asta ai venit aici, mi-au spus ei! Aveam in fata un crater enorm, ravasitor, mai ales ca World Trade Center era un conglomerat de cladiri.

E un loc care va fascina zeci de ani. In acest moment, groapa a fost vizitata de mai multi turisti in cinci ani decat toti vizitatorii care au vazut WTC de la inaugurare!, isi aduce aminte Nistor.

Atentatul a schimbat mentalitati, acum se spune in NY inainte de 9/11 si dupa 9/11. Totul s-a schimbat, inclusiv un Cod Postal a disparut! Cu toate acestea pe toate suvenirurile apar turnurile gemene. Oamenii sunt foarte legati de acest simbol daramat. Foarte multi cetateni sau jurnalisti nu au mai putut sa calce in acele locuri.

Multi new-yorkezi si-au vandut casele din apropierea locului unde erau situate cele doua turnuri gemene, spune cercetatorul clujean.

Supravietuitorii

In cele 6 luni cat a locuit la NY, Cristina Nistor a discutat cu jurnalisti supravietuitori ai atentatului din Capitala mass- mediei americane, cu jurnalisti care au coordonat din studio acoperirea mediatica a catastrofei, printre care Bill Weatheley vicepre[edinte NBC News. Unul dintre supravietuitori este David Handschook de la Daily News, editor foto.

El era si cadru didactic, mergea spre scoala cu masina si asculta radioul cand a auzit de atentat. A sunat si a anuntat ca a intarzie, apoi a fugit sa faca poze pentru ziar. A vazut cum lumea deja venea dinspre primul turn, a vazut avionul care a intrat in al doilea.

Cand acesta s-a prabusit, a fost azvarlit 10 metri, dupa care o masina a cazut peste el si asa a supravietuit, si-a amintit marturia jurnalistului Cristina Nistor. Toti jurnalistii care au muncit atunci, printre care vicepresedintele de la NBC News, au sustinut ca a fost una din cele mai dificile crize de acoperit mediatic.

Toti sunt marcati de acea perioada si au fost extrem de deschisi sa imi spuna experientele lor, desi unii nu vor sa mai treaca prin preajma acestui crater imens, sustine Nistor. Universitarul clujean are un an la dispozitie sa finalizeze studiul la care a muncit sase luni in SUA.

O statistica pe care am studiat-o arata ca in 2001 au fost publicate, in 4 luni dupa atentatul de la 11 septembrie, 1600 de articole, iar in 2004, acestea au scazut la ...116! De altfel, intr-un paragraf al studiului final al Comisiei oficiale de ancheta a atentatului presa este criticata pe motiv ca nu a fost suficient de responsabila in informarea publicului, intrucat acesta nu a fost indeajuns

de pregatit pentru a face fata unui atentat de asemenea proportii, a mai aratat bursierul Cristina Nistor.

Media americana e asezata

Cristina Nistor sustine ca media din SUA este una din cele mai performante si profesioniste. Media americana este foarte asezata, iar rolurile sunt bine stabilite, la fel ca si conditiile de munca ale presei. Intre media si universitate exista o colaborare. In Departamentul de jurnalism de la Columbia 50 la suta din corpul profesoral sunt teoreticieni, iar restul, practicieni.

Inghesuiala la biblioteci

Una din cele mai mari surprize a fost pentru Cristina Nistor biblioteca Universitatii din New York. Este unul din cele mai civilizate locuri din lume, ca si orasul. Are 14 etaje si este deschisa non-stop. Am fost uimita sa vad ca la 3 noaptea duminica nu se gasea loc in sala de lectura. Asta datorita faptului ca actul de studiu e responsabilizat. Un student plateste 50-60.000 de dolari pe an si nu isi permite sa nu studieze.