Majoritatea angajatorilor din judetul Sibiu se plang de lipsa acuta a fortei de munca calificate. Electricieni, zidari, dulgheri sau tamplari dedicati meseriei lor au ajuns o raritate.

La sfarsitul lunii trecute, somajul judetului Sibiu era de 5,2 la suta in statisticile oficiale. Din acest procent relativ scazut de someri, buni meseriasi nu mai sunt de gasit.

"Mi se pare ca nu mai sunt scoli profesionale. Nu am de unde sa iau un electrician tanar, de unde sa iau un lacatus tanar. Nu mai sunt scoli de recalificare. Toata lumea vrea ca IT-ist, receptioner, bucatar sau mai stiu eu ce, dar nimeni nu vrea sa se reorienteze ca electrician. Noi cautam de un an un lacatus de intretinere. Electricieni, nu sunt.

Toti vor numai cai verzi pe pereti, dar nimeni nu se uita la baza. Avem nevoie de tineri care stiu sa faca o casa, sa stie cum sa faca o retea electrica, care stiu si vor sa invete sa munceasca. Nu gasim in oras”, spune Stelian Ticusan, directorul de productie al Bramac Sibiu.

Faptul ca oamenii calificati sunt tot mai putin este constatat cel mai bine de firmele care activeaza pe piata recrutarii fortei de munca.

"Oamenii specializati, adevaratii meseriasi sunt extrem de greu de gasit. Sunt fie plecati in strainatate ori sunt prea batrani. Generatiile tinere nu sunt interesate de scolile de meserii. Avem prea multi absolventi de facultate si prea putini specializati in domenii tehnice.

Avem cereri de meseriasi extrem de mari si pentru a le satisface avem in plan „importarea” fortei de munca specializate din alte judete, ca de exemplu Iasi sau Brasov.

Dupa parerea mea, invatamantul romanesc nu este adaptat la nevoile economiei. Un meserias bun poate lua in mana pana la 25 de milioane de lei. Dar sa fie meserias”, sustine Elena Lotrean, director Adecco Sibiu.

"Cred ca doar jumatate din necesarul de munca calificata exista in constructii la ora actuala. Daca vedeti undeva un santier intarziat, acel lucru se petrece datorita lipsei fortei de munca”, spune Ion Gheorghe, managerul firmei de constructii Narcorom. Un maistru de santier ajunge la un salariu de 1,5 milioane de lei vechi pe zi.

Scolile de arte si meserii, in crestere

In judetul Sibiu exista un numar de opt scoli profesionale cu personalitate juridica si 21 alte unitati care fac parte din grupuri scolare, in total 29 de scoli. 22 dintre acestea se afla in mediul urban si 7 dintre ele in mediul rural.

Comparativ cu anii precedenti numarul scolilor de arte si meserii din judetul Sibiu este in crestere, in ultimii ani fiind infiintate cinci astfel de unitati scolare in mediul rural, pe structurile vechilor scoli de arte si meserii.

Cei mai multi someri, la Medias

Conform ultimelor statistici oficiale, la Sibiu sunt 3.139 de someri, la Medias 3.595, la Avrig - 518, la Agnita - 1.140, la Dumbraveni - 493 si la Cisnadie - 277. Din cei 9.162 de someri in septembrie, 4.024 erau femei.

Din punctul de vedere al repartizarii pe categorii socio-profesionale 7.325 sunt muncitori, 1.417 persoane cu studii medii si doar 420 persoane cu studii superioare. Din totalul somerilor 3.745 sunt persoane indemnizate, iar dupa mediul de provenienta 4.490 provin din mediul urban si 4.672 din mediul rural.

"Caut de cateva luni o echipa de sudori si nu am gasit. Oamenii prefera sa mearga in strainatate sa culeaga capsuni, decat sa vina sa lucreze in fabrica. Nici eu nu-mi permit sa le dau concediu fara plata pe perioada verii, cat sunt plecati la capsuni si sa se intoarca acasa iarna”, director general SC Uzina Mecanica Marsa SA, Constantin Cotora