Ce a castigat si ce a apierdut pana azi Romania de pe urma incercarii de exploatare a zacamintelor de aur si argint de la Rosia Montana de catre RMGC, companie infiintata in urma asocierii statului roman cu Gabriel Resources?

Din anul 1998, cand s-au inceput primele actiuni de implementare a proiectului si pana acum s-au cheltuit de catre investitor peste 150 milioane de dolari, dintre care cea mai mare parte in Romania.

Asta inseamna pe scurt:

Dezvoltarea economiei pe plan local, regional si national prin locurile de munca create, taxe si impozite, o cerere mare in zona serviciilor, achizitii, investitii, actiuni sociale, campanii de promovare si informare, efectele pornind de la imbunatatirea nivelului de trai la nivelul comunitatilor locale pana la stimularea spiritului civic intr-o societate democratica in formare.

Finantarea celui mai mare santier arheologic din Europa la Rosia Montana, o actiune de amploare ce a insemnat implicarea unui numar mare de specialisti si institutii stiintifice din tara si strainatate. In urma descoperirilor arheologice si a studiilor stiintifice publicate, putem sa intelegem mai bine propria noastra istorie si identitate.

Teoretic si practic, argumentele serioase, pro si contra, creeaza un echilibru, favorizeaza o analiza mai obiectiva a unei situatii, stimuleaza in fond progresul, evolutia. Efectele generate de proiectul Rosia Montana au uns si intarit motorasele unui mecanism fragil, responsabil de forta de reactie a unei societati care-si apara interesele.

O vizibilitate si o atentie internationala deosebita, chiar in contextul unei investitii controversate, asupra zonei si asupra problemelor cu care se confrunta comunitatea din zona de impact nu poate fii decat benefica pentru interesele Romaniei.

Aceasta analiza reprezinta o incercare de a-l face pe cititor sa-si puna intrebari, sa se informeze.

In opinia mea, indiferent de interesele care au pus in miscare toate aceste forte implicate in fenomenul Rosia Montana, efectele produse pana in prezent sunt benefice pentru partea romana.