Vicepresedintele CIB, universitarul Hantz Peter, a montat o serie de placute bilingve in trei dintre cladirile apartinand UBB. Actiunea a starnit un protest vehement al Universitatii.

Actiunea CIB a inceput la ora 11 00, cand vicepresedintele CIB a prezentat cele zece placute bilingve pe care se putea citi inscriptia Fumatul interzis si Dohanyozhi Tilos. Placutele au fost instalate in cladirea rectoratului, a Facultatii de Chimie si a Facultatii de Litere a UBB de vicepresedintele CIB, Hantz Peter.

Actiunea CIB nu a fost lipsita de peripetii, totul semanand cu un joc de-a soarecele si pisica, in care au fost angrenati paznicii din Universitate si fizicianul Hantz Peter.

Sprint intre facultati

Practic, totul a inceput in fata cladirii rectoratului UBB, unde liderul CIB a prezentat presei placutele bilingve. Mass media a fost chemata la sediul UDMR, de unde Hantz s-a deplasat la Facultatea de Chimie, aflata in apropiere, unde a batut in cuie primele trei tablite. Apoi, universitarul maghiar s-a deplasat rapid la Facultatea de Litere, dar aici il asteptau deja forte de ordine ale UBB.

Dupa o serie de dispute, liderul CIB s-a legitimat, apoi i s-a permis accesul in cladire dupa un dialog incins cu paznicii. Presei i-a fost refuzat accesul in cladirea facultatii. Imediat, Hantz a instalat tablite bilingve in dreptul salilor Ady Endre si Janos Bolyai.

Vicepresedintele CIB intentiona instalarea unor tablite si in sediul central al UBB, situat pe strada Kogalniceanu, dar portile institutiei erau inchise si strajuite de portari vigilenti care ii legitimau pe cei care doreau sa intre. In cele din urma, dupa parlamentari si legitimari, Hantz a fost lasat sa acceada in cladirea centrala, unde a instalat doua tablite bilingve.

Liderii CIB au afirmat ca studentii maghiari ar fi aplaudat actiunea lui Hantz Peter in momentul instalarii placutelor. Acestea au fost, ulterior, demontate de paznici.

Asalturi extremiste

Conducerea UBB a reactionat prompt si in termeni duri la actiunea CIB. Rectorul UBB se delimiteaza de manifestarile asa-numitului CIB, care a aplicat inscriptii in diferite locuri din UBB fara aprobarea administratiei academice si a celei tehnice, substituindu-se autoritatii legitime. UBB si-a asumat in mai multe randuri o simbolistica a multiculturalitatii pe care a si instalat-o.

Ca orice universitate europeana, si UBB isi desfasoara programul multicultural la nivelul reglementarilor europene. Aplicarea unilaterala a inscriptiilor de catre un grup informal, care nu are nimic cu UBB, incalca reglementarile legale in vigoare, reglementarile interne ale universitatii, tulbura procesul didactic si activitatea cotidiana.

Rectorul UBB denunta asemenea actiuni, care confunda universitatea cu militantismul politic si incalca normele conduitei academice.

Nici o universitate din lume nu poate admite un asemenea comportament. UBB isi va continua activitatea conform programului normal. UBB este o institutie deschisa. In fata unor asalturi extremiste -ca in cazul celor de astazi, dar si de altadata - directiunea administrativa, pe baza reglementarilor in vigoare, s-a vazut nevoita sa ia masuri de restrictionare vizavi de persoane agresive.

Regretam ca aceste masuri au afectat si mass media prezenta la fata locului, se sustine in comunicatul rectorului Nicolae Bocsan. Precizam ca CIB a sustinut in repetate randuri ca UBB nu respecta o serie de rezolutii ale rectorului Bocsan privind instalarea placutelor bilingve, lucru negat ferm de conducerea UBB.