Administratia clujeana se pregateste sa rezolve cele mai stringente probleme ale Clujului, odata cu integrarea. Imediat dupa ce-si va adopta bugetul pe 2007, Consiliul Judetean vrea sa-si intareasca compartimentul de integrare.

Pentru municipalitate, prioritatile raman organigrama noua si proiectele de infrastructura.

Imediat dupa 1 ianuarie, prima grija a Consiliului Judetean (CJ), dupa ce va fi adoptat bugetul judetului, este aceea de a intari departamentul de integrare.

Voi solicita inca cinci-sase posturi la compartimentul integrare pentru ca primariile din judet vor avea nevoie de o coordonare serioasa in demersul lor de a atrage fondurile structurale , a declarat presedintele CJ, Marius Nicoara.

El a mai precizat ca pentru pregatirea personalului de la acest compartiment vor veni specialisti din Polonia si Ungaria. Nicoara a explicat ca personalul compartimentului de integrare al CJ nu va avea ca sarcina sa elaboreze proiectele pentru atragerea fondurilor structurale. Pentru asta, deja, sunt angajate firme specializate.

In schimb, compartimentul CJ va veni in ajutorul primarilor care se pregatesc sa atraga aceste fonduri cu informatii si consultanta sau coordonare.

Metropola numai cu Aeroport modern

Un alt pas important pe care CJ se pregateste sa-l faca la inceputul noului an se refera la implementarea proiectului de zona metropolitana.

Noi avem deja in studiu acest proiect, urmeaza sa ne intelegem si cu Primaria Cluj-Napoca, din cate am inteles celelalte administratii locale vizate au cazut deja la invoiala, asa incat proiectul va fi demarat la inceputul acestui an, a comentat Nicoara.

Un alt proiect ce va fi finalizat cat mai curand, adica cel tarziu pana in luna martie 2007, este terminalul de pasageri la Aeroportul International Cluj-Napoca.

Astea sunt cele mai importante datorii de trebuie sa ne achitam inca din primele luni ale anului, a precizat Nicoara, urmand ca restul proiectelor sa fie derulate conform prevederilor din Strategia de Dezvoltare a Judetului.

Si Primaria se gandeste la banii europeni

La randul sau, Primaria Cluj-Napoca are pregatite in sertare cateva proiecte de anvergura, pe care le va depune spre finantare catre institutiile Uniunii Europene. In primul rand ne preocupa accesarea fondurilor europene, mai ales in ceea ce priveste programele de infrastructura.

Pentru Cluj, am facut mai multe astfel de proiecte, cum ar fi modernizarea liniilor de tramvai, a declarat viceprimarul Clujului, Boros Janos. De asemenea, municipalitatea vrea sa atraga si fonduri europene pentru dezvoltarea turismului. O data cu integrarea, spune viceprimarul, procesul de descentralizare a administratiei locale va intra in linie dreapta.

Vom avea mult mai multe responsabilitati. Acesta este motivul pentru care Executivul Primariei a realizat si o noua organigrama, care sa raspunda cerintelor, a completat Boros.

Documentul se afla inca in discutie pe masa primarului si a viceprimarilor, urmand ca forma finala sa fie supusa dezbaterii si votului consilierilor locali. Primele sase luni nu vor aduce modificari majore, in ceea ce priveste administratia locala.

Atragerea a cat mai multe fonduri si intocmirea unor proiecte bune sunt cele mai importante obiective pentru primele luni ale lui 2007, a mai spus viceprimarul.

In emisiunea Pionii Zilei de joi, primarul Emil Boc a precizat ca prioritatile municipalitatii in 2007 vizeaza inaugurarea a 1000 de locuri de parcare, dar si sustinerea proiectelor pentru noile cartiere de locuinte.

Oricum o tai din tara

Cu nici doua saptamani inaintea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE), pentru romani, efectele acestui act, fie ele pozitive sau negative, reprezinta, inca, o mare necunoscuta.

Spre exemplu, parerile sunt extrem de impartite in privinta modului in care vor evolua preturile la doua categorii extrem de importante de produse, alimentare si imobiliare.

In privinta alimentelor, cred ca se vor separa doua categorii: cele de larg consum, sa zic asa, ale caror preturi ar trebui sa scada, pentru ca va creste concurenta si cele de lux, prezice A.O., medic de 47 de ani, suporter, se pare, al proiectului PC privind alimentele de baza.

Eu cred ca preturile la imobiliare vor scadea, pentru ca deja au ajuns peste cele din UE si nu e normal, a mai precizat el. Se vor scumpi toate cum se tot scumpesc, ca ne baga in pamant astia, sustine E.F., pensionara. Cu toate acestea, nu dispera. Poate ca a fi mai bine in UE (pauza de gandire)... da’ tot un drac, ca mergem din rau in mai rau, conchide ea. Cel mai sigur pe el este C.G., student de 21 de ani: Sincer, nu ma intereseaza, ca oricum o tai din tara.