Una din preocuparile curente ale serviciilor subordonate Consiliului Judetean Sibiu vizeaza coordonarea activitatii de realizare a proiectelor necesare accesarii de fonduri europene, atit pentru lucrarile derulate prin Consiliul Judetean, cit si prin bugetele unitatilor administrative care compun judetul.

La nivelul judetului se afla in diverse stadii de realizare nu mai putin de 571 de proiecte, care vizeaza cele cinci programe ale Fondului structural pentru perioada 2007-2013.

"Sintem pregatiti !"

Teama de a nu ajunge la finantare din fondurile structurale ale UE, de a nu avea fondurile necesare cofinantarii proiectelor, au determinat conducerea CJ sa actioneze prin serviciile de specialitate, spre asigurarea unui portofoliu de proiecte gata oricind sa fie puse in practica.

"Desi bugetul UE alocat tarii noastre nu a fost inca votat in Consiliul European, am dorit ca momentul declansarii finantarii sa nu ne prinda descoperiti. Am pregatit 571 de proiecte pentru fondurile structurale, fiecare din cele cinci programe operationale fiind acoperit.

Sigur, nu toate sint gata de finantare, unele fiind de completare la proiecte de baza, dar avem cu ce actiona", spune Martin Bottesch, presedintele CJ Sibiu.

Programe mari

Recent, la Bucuresti, a fost semnat Acordul cadru de implementare care declanseaza procedurile de finantare ale Programului Operational Regional pentru perioada 2007-2013. "Pentru acest program am pregatit 174 de proiecte, la care se adauga 153 de proiecte pentru Programul sectorial de mediu, 204 proiecte pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, 34 de proiecte proprii Consiliului Judetean si sase proiecte pentru Programul sectorial de dezvoltare a resurselor umane.

La nivelul comunelor am asigurat din buget o parte din finantare, in conditiile in care consiliile locale nu au identificat, pina acum, surse financiare pentru cofinantarea proiectelor proprii", dezvaluie Bottesch.

Infrastructura

Prioritatea numarul unu in cadrul programelor proprii ale CJ o reprezinta imbunatatirea infrastructurii. „In acest domeniu am pregatit 10 proiecte, care vizeaza modernizarea si reabilitarea unor drumuri judetene, realizarea unor conditii mai bune de trafic, realizarea sau modernizarea unor poduri cu durata de functionare expirata. Pentru toate acestea, vom solicita finantare din fonduri europene", arata vicepresedintele Gheorghe Dicu.

Modernizari

Drumurile incluse in programul de modernizare cu fonduri europene sint: Sadu - Riu Sadului, Richis - intersectie DJ 141, Poiana Sibiului - Dobirca, Cristian - Orlat - Sibiel - Saliste - Poiana Sibiului - Jina, Dirlos - Alma - Dumbraveni, Pauca - Alamor - Slimnic, Sibiu - Cornatel - Altina - Birghis - Agnita, Cirta - Nou Roman - Chirpar - Agnita.

Lungimea totala a drumurilor ce urmeaza a fi modernizate este de 203,31 km. Pentru poduri sint prevazute proiecte tehnice pe DJ 142 la Hoghilag si pe DJ 106E la Orlat, unde este prevazuta construirea unui pod metalic.