In timp ce primarul neaga cu inversunare implicarea sa in altercatia din seara cu pricina, invocind un cu totul alt motiv, cei doi angajati de la “Monitorul de Bacau” au apelat la Lege si la solidaritatea de breasla. Paralel cu acest incident si de loc intimplator, PD Bacau ia atitudine in solutionarea acestui caz.

Incidentul petrecut luni seara la Dofteana ar putea constitui cu siguranta o tema de dezbatere pentru asociatiile media din Rominia, si care ar viza principiile Codului Etic si Deontologic al jurnalistilor sau al rolului jurnalistului romin azi.

Politica pumnului

Comunitatea presei bacauane a luat act marti. 13 februarie, de faptul ca directorul si redactorul sef de la “Monitorul de Bacau” au fost agresati fizic de citiva functionari ai Primariei Dofteana.

Din comunicatul trimis tuturor redactiilor si agentiilor de presa reiese faptul ca, in seara zilei de 12 februarie, in jurul orei 20, in localitatea Dofteana din judetul Bacau cei doi au fost victimile unei agresiuni fizice comise de un grup de salariati ai administratiei locale Dofteana, in frunte cu primarul si viceprimarul localitatii.

Si tot potrivit comunicatului, cei doi se aflau in acea seara in dreptul postului de politie din comuna Dofteana, exact in momentul in care masina primarului Asaftei fusese oprita de un echipaj al Politiei Rutiere Onesti, pentru un control de rutina. In acest moment, directorul cotidianului a descins din masina in care se afla impreuna cu redactorul sef adjunt pentru a fotografia incidentul.

Acesta a fost, potrivit aceluiasi comunicat, motivul care l-a scos din sarite pe seful administratiei locale care a inceput sa-i loveasca, primarului din dofteana alaturindu-i-se imediat si ceilalti functionari in compania carora se afla.

Incidentul si filmul evenimentelor ce au urmat este prezentat in comunicatul primit la redactie cu lux de amanunte, iar din declartiile celor doi reiese faptul ca s-au deplasat doar cei doi la Dofteana, desi in cotidianele bacauane “Desteparea” si “Ziarul de Bacau”, edilul sef spune ca angajatii de la Monitorul se aflau impreuna cu un controversat reprezentant al lumii interlope din Darmanesti.

Cum era si firesc, si cum solidaritatea de breasla inca exista, jurnalistii nu au putut lasa neamendata atitudinea functionarilor publici din Dofteana, care au adus presei inca un atentat la libertatea de exprimare, semn ca dupa 17 ani in Rominia presa inca se confrunta cu probleme grave si ca asistam inca la o incapacitate a cetatenilor de a actiona sau de a reactiona civic, determinant, in folosul societatii.

Dincolo de gestul reprobabil “semnat” de grupul de functionari publici din Dofteana, nu trebuie uitat ca solidaritatea jurnalistica trebuie intarita de profesionalism si responsabilitate, absolut necesare pentru reusita implementarii urgente a unui Cod Deontologic la nivel national, ca orice gazetar trebuie sa respecte o anume etica de care trebuie sa tina cont, dar mai ales sa reziste, pentru a se implica cu sau fara vointa sa in diverse jocuri de interese, care sunt de cele mai multe ori politice.

Intrebari la care nu s-a raspuns inca

Asa cum spuneam, presa locala precum si o parte din cea nationala a relatat incidentul de la Dofteana. Cum era si firesc, dar si deontologic, gazetele au consemnat atit declaratiile celor doi angajajati ai cotidianului “Monitorul de Bacau”, precum si cele ale edilului sef al administratiei Dofteana.

Daca pentru cititorii nostri informatiile despre acest caz vin la patru zile de la consumarea lui, acest fapt ne avanteajeaza, intrucit am putut trece in revista articolele aparute in presa sau difuzate la televiziune.

Astfel, in declaratiile sustinute de primarul Asaftei in “Ziarul de Bacau” si “Desteptarea”, acesta spune ca cei doi angajati se aflau in compania lui Silviu Nunu, un cunoscut al lumii interlope din Darmanesti. Si tot Asaftei mai sustine ca ceea ce s-a intimplat luni seara s-ar incadra intr-o campanie de denigrare declansata de cei de la Monitorul de Bacau impotriva sa.

Deasemenea, primarul din Dofteana mai sustine ca scenariul s-ar datora refuzului sau de a se inscrie in PD, lasind sa se inaeleaga o anume legatura intre ziarul ce apartine liderului democrat bacauan Vasile Nistor, directorul gazetei - presedintele municipalei de partid si campania de racolare in Partidul Democrat, a alesilor locali.

Pe de alta parte, cei de la Monitorul sustin ca deplasarea lor la Dofteana a venit ca raspuns a unei sesizari primite la redactia ziarului si care le atragea atentia asupra faptului ca un grup de functionari publici ar fi implicati la acea ora intr-un scandal de proportii.

Din comunicatul de presa al Politiei Bacau reiese faptul ca din grupul angajatilor de la Monitorul de Bacau facea parte si darmanesteanul Silviu Nunu, despre care, acelasi ziar, consemna in urma cu circa trei ani arestarea acestuia pe motive de incalcare flagranta a Legii.

Acelasi Silviu Nunu devine de aceasta data un martor pro celor doi angajati de la Monitoruil de Bacau... Cum de a devenit Nunu martorul cheie al incidentului de luni seara de la Dofteana, nu stim dar putem sa ne imaginam. De exemplu, ca acesta ar fi trecut intimplator prin zona, observind cum primarul si ceilalti din grup ii agresau pe monitoristi.

Reusind sa scape din miinile agresorilor, evidend cu ajutorul politistilor onesteni, cei doi au preferat sa se prezinte pentru ingrijiri medicale la Spitalul din Onesti, acolo unde director este un membru al Partidului Democrat.

Declaratii post eveniment

La doua zile de la producerea incidentului si de la intocmirea de catre politie a dosarului penal pentru savirsirea infractiunilor de lovire pentru Costica Asaftei, Balcanu Mircea, Iancu Ivan si Hirbu Daniel, PD Bacau trimite catre toate redactiile un comunicat de presa, prin care se solicita primarului “retragerea declaratiilor calomnioase la adresa partidului”.

In finalul comunicatului PD Bacau considera ca declaratiile primarului Asaftei au menirea de a distrage atentia de la presupusele infractiuni savirsite de citre edilul sef din Dofteana in seara zilei de 12 februarie, “si anume abuz in serviciu, ultraj, incalcarea accesului liber la informatiile de ordin public, incalcarea dreptului la libera exprimare si, nu in ultim rind vatamare si distrugere corporala”.

In acest context amintim si faptul ca, intr-un articol aparut in “Evenimentul de Iasi”, semnatarul amintea faptul ca, incidentul de luni a fost adus si la cunostinta ministrului Vasile Blaga.

Referitor la acest lucru si fara a suspecta legatura dintre patronat, directorul ziarului si Partidul Democrat, suntem convinsi ca, sesizarea la Ministrul Blaga, a fost facuta separat si pe cai diferite, in dorinta de a respecta deontologia profesionala a jurnalistului, in cazul in care este considerata deziterat.

Cit il priveste pe Costica Asaftei, putem spune ca acesta nu prea a intrat in gratiile jurnalistilor, de cele mai multe ori tratati cu ostilitate de catre seful administratiei din Dofteana. Pe alti parte, Asaftei declara ca: “Inscenarea de luni seara este rezultatul refuzului meu de a intra in PD.

In urma cu circa doua saptamini, am fost contactat de un membru marcant din PD, sugerindu-mi sa intru in Partidul Democrat , pe motivul ca m-as afla intr-un anume vid politic. Am declarat si atunci, ca si acum, ca sunt membru PSD dintotdeauna, si ca nu doresc sa fac acest lucru. Din acest moment au inceput amenintarile la adresa mea.

Ceea ce s-a intimplat luni seara este deosebit de scandalos si este o inscenare. Respect ziarisii adevarati, dar nu pe aceia care scriu la comanda. Stiu al cui este Monitorul de Bacau si mai stiu ca directorul acestuia este vicepresedinte de organizatie. Acuzele aduse, acelea ca as fi fost la volan baut, sunt doar minciuni, tinind cont ca sunt bolnav de cancer si nu consum alcool.”

Cu siguranta ca institutiile abilitate isi vor face treaba si in acest caz, care lasa multe semne de intrebare fara raspuns. Sunt nenumarate exemple in care jurnalistii au fost agresati, li s-au intentat procese dintre cele mai bizare si in care instantele le-au fost potrivnice.

De notorietate pentru presa locala este cazul primarului Stefan Silochi din Tirgu Ocna, care a molestat jurnalisti in timpul campaniei electorale din 2004. Poate ar trebui sa amintim faptul ca recent, Silochi a pierdut un proces in care s-a situat ca inculpat. Justitia din Bistrita Nasaud luind pozitie ferma asupra functionarului public amintit.

Tot de notorietate este si raportul oficial al reprezentantilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, dedicat incalcarilor unor drepturi ale omului in Rominia si unde jurnalistii bacauani sunt nominalizati ca victime.

Pe de alta parte, mai avem si exemple de conducatori ai unor trustruri de presa care s-au dedat la forme de santaj, cel mai elocvent fiind cei ai “Gazetei de Maramures”.

“Presa independenta, presa responsabila”

Acesta era titlul unui simpozion sustinut la Bacau in urma cu aproape un an de catre Centrul de Training pentru Jurnalisti si mediate de Robert Turcescu. Finantat de Ambasada Americana, proiectul intitulat “Presa independenta, presa responsabila”, viza necesitatea unui Cod Etic si Deontologic pentru jurnalistii romini.

Dezbaterile la care au participat jurnalisti cu state vechi din Bacau s-au dovedit a fi atunci cit se poate de interesante, cei prezenti incercind sa delimiteze rolul jurnalistului in raport cu patronii de presa, cum poate jurnalistul sa se impotriveasca presiunilor anti-democrate specifice societatii rominesti post-decembriste sau cine si ce il poate ajuta pe acesta pentru a-si desavirsi misiunea in folosul adevarului. De asemenea, au mai fost abordate teme legate de dorinta de a ridica standardele jurnalismului, a consolida responsabilitatea presei, precum si despre necesitatea jurnalistilor de a se ghida dupa anumite repere etice.

Este cit se poate de benefic faptul ca, noul presedinte al Clubului Romin de Presa, renumitul jurnalist Cristian Tudor Popescu si-a propus in acest sens o serie de proiecte care sa ridice standardele jurnalismului, printre care si mult ravnita delimitare a jurnalistilor de patronii de presa.